Autor Wątek: IV Śląski Maraton Rowerowy 150km/300km/450km/!!600km!! w 24h  (Przeczytany 9047 razy)

Offline Mężczyzna offensive_tomato

• Miasto: Mszczonów
  • Na forum od: 26.07.2011
Ruszyły zapisy na IV Śląski Maraton Rowerowy. Ponieważ podczas ubiegłej edycji na starcie pojawiła się spora grupa ludzi z forum, zakładam temat, może i tym razem się ktoś skusi.

W IV edycji, podobnie jak w III, będą do wyboru 4 opcje:
  • 150km/8h,
  • 300km/16h,
  • 450km/24h,
  • 600km/24h.

Szczególnie ta ostatnia stanowi nie lada wyzwanie, tym bardziej że trasa maratonu jest niestety taka sama jak poprzednio, ponownie biegnie z Radlina do Wisły i z powrotem do Radlina. Aby pokonać całość trzeba będzie więc jechać ten sam odcinek 4, a w zasadzie to aż 8 razy. Dlaczego organizatorzy zdecydowali się na takie rozwiązanie możemy się jedynie domyślać, pewne jest jedno, wszyscy, którzy zdecydują się na najdłuższy wariant zaraz obok super kondycji będą musieli uzbroić się w żelazną motywację :P.

Niemniej jednak, jeżeli komuś nie przeszkadza tak poprowadzona trasa, chciałby zmierzyć się z wybranym dystansem a przy okazji sprawdzić jak wypadnie na tle innych to polecam, na miejscu panuje na prawdę świetna atmosfera.

Różnice w stosunku do poprzednich edycji:
  • organizator wprowadzi elektroniczny pomiar czasu
  • będzie relacja online, ale nie napisali dokładnie jak to ma wyglądać, dali tylko link do swojego forum
  • obowiązek posiadania kamizelki odblaskowej po zmroku
  • pamiątkowa koszulka po dodatkowej opłacie (80 zł) http://sokol.radlin.pl/sokol/maraton/2013/projekt.jpg

Więcej na stronie maratonu:
http://sokol.radlin.pl/sokol/maraton/2013/maraton2013.html

Wpisowe to 100 zł do 24 maja (kobiety 80 zł), po tym terminie 120.

Aha, tym razem żaden z dystansów nie będzie kwalifikacją do następnej edycji BBTour, która jak wiadomo dopiero w 2014 roku. Nie znaczy to jednak że nie będzie można nic zyskać. Jak powszechnie wiadomo, albo i nie :), w 2013 roku odbędzie się MRDP. Jeżeli jest ktoś, kto ostrzy sobie na to zęby, a nie ma jeszcze kwalifikacji to pokonanie 600km takową mu zapewni.

Więcej o samym MRDP i zasadach kwalifikacji :
http://maratony.home.pl/mrdp/

UWAGA ZMIANY W REGULAMINIE !!!

W trosce o Wasze bezpieczeństwo, każdy uczestnik powinien założyć kamizelkę odblaskową
od zmroku do świtu.

Zmieniono także trasę maratonu.

Dodatkowo zostały zmienione godziny w programie maratonu.

Ukończenie BICIA REKORDU SOKOŁA - 600 km. będzie uwzględnione przy dopuszczeniu do maratonu Bałtyk - Bieszczady - Tour 2014 (dla zainteresowanych)
« Ostatnia zmiana: 19 Maj 2013, 22:21 offensive_tomato »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
obowiązek posiadania kamizelki odblaskowej po zmroku
Nie tylko obowiązek posiadania.

Cytat: regulamin
W trosce o wasze bezpieczeństwo każdy zawodnik zobowiązany jest założyć kamizelkę od zmroku do świtu (w godzinach 21.00 do 5.00 kamizelka obowiązkowa) za nie przestrzeganie przepisu grozi dyskwalifikacja.
Więcej na stronie maratonu:
http://sokol.radlin.pl/sokol/maraton/2013/maraton2013.html
:o
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
O ile wymagania dotyczące wyposażenia rowerzystów i rowerów można zrozumieć, to bardzo zdziwiło minie to:
Wpisowe - 100 zł
Wpisowe dla kobiet 80 zł

:o
Toż to jawna dyskryminacja mężczyzn 8)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
A czy kobiety nie poczują się niedowartościowane? To dopiero się krzyk podniesie :D

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
jakiś żart z tym regulaminem i tą samą trasą...

napisałem do orga, żeby zrobił pętle 10km, albo wyścig na trenażerach, to będzie mu jeszcze łatwiej ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

jakiś żart z tym regulaminem i tą samą trasą...

napisałem do orga, żeby zrobił pętle 10km, albo wyścig na trenażerach, to będzie mu jeszcze łatwiej ;)

Cicho bo jeszcze okaże się że będziemy cisnąć w kamizelkach odblaskowych na trenażerach :P.

Kurde szkoda trochę, miałem ochotę zmierzyć się z najdłuższym dystansem, wiedziałem że będzie opcja 600 km i liczyłem na jakąś ciekawą trasę. Teraz to zastanawiam się czy w ogóle startować.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
z kamizelek ponoć się mają wycofać, ale z trasy niestety nie... :-\
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Spamer :P

Wolę lenistwo niż głupotę, więc łatwiej chyba byłoby mi się pogodzić z powtarzaniem trasy niż kamizelkami. Co nie zmienia faktu, że maraton traci sens skoro mam jechać 8x po tym samym odcinku. Równie dobrze mogę sobie zorganizować punkt kontrolny w domu i nie będę musiał tłuc pociągiem ani wnosić opłaty startowej...
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
zjechałem po całości orga po raz kolejny mailem. dostałem odpowiedź:
Zobaczymy jeszcze mamy dużo czasu musimy pomyśleć nad wyznaczeniem nowej trasy.

także jest jeszcze szansa ;)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
No, jeśli wycofają te kamizelki, to może rozważę start na 300-450km jeśli formę zrobię do czerwca.
Pętle są fajne, ale podnoszą koszty. Trasa na tym samym odcinku sprawia też, że ludzie się mijają, co praktycznie eliminuje kombinatorów. Osobiście wolę pętle, ale jazdę po tym samym odcinku da się pewnie przeżyć.

A kamizelki to totalny debilizm, wystarczą przecież światełka. Rozwydrzyli się jednak kierowcy, ostatnio jeden w nocy na stacji zwrócił mi uwagę, że w kamizelce byłbym lepiej widoczny... Tylko ciekawe, jak lepiej, skoro mam bardzo mocno dającą na duże dystanse lampkę tylną ;-)

Acha - jeszcze to dyskwalifikowanie na 300km jak się połowy dystansu nie zrobi w połowie czasu jest takie sobie z uwagi na to, że czasu jest sporo i np. wiatr czy awaria może zabawę utrudnić. Podobny problem jest przy 450km. Jak już muszą, to mogliby dać dla dłuższych dystansów limity dla połówek 9h i 18h
« Ostatnia zmiana: 8 Gru 2012, 14:13 chesteroni »

Pętle są fajne, ale podnoszą koszty.

Czy ja wiem czy podnoszą, jak się zaplanuję trasę z głową to wcale nie muszą.

Trasa na tym samym odcinku sprawia też, że ludzie się mijają, co praktycznie eliminuje kombinatorów.

A po co kombinować w wyścigu o nic ?. Poza tym będzie elektroniczny pomiar czasu, jakaś tam relacja online więc pewnie kombinowanie wyjdzie.

Osobiście wolę pętle, ale jazdę po tym samym odcinku da się pewnie przeżyć.

Pewnie że się da, da się jeździć pętle po 10 km jak napisano wyżej, ale skoro jednym z celów maratonu jest pokazanie walorów krajoznawczych ziemi Radlińskiej to wysilili by się trochę :).

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Masz rację, że z takim celem to dali ciała tą trasą :)

Wyścig o nic - też prawda, a jednak zdarzają się kombinatorzy.

Co do kosztów - pętelka wymaga na oko min.3 punktów kontrolnych, trasa po prostej tylko 2.

Offline Mężczyzna szczepan

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.12.2011
niech każdy z tych którzy planują startować wyśle maila do organizatora z informacją, żeby zmienili planowaną trasę. Trochę ich zasypiemy pocztą, zobaczą ilu nas jest i wezmą to pod uwagę.
Zróbmy presję oddolną. Tak jak w czasach poztywistycznych. Praca u podstaw. ;)
pesymista to ten, który z dwojga złego wybiera oba...

www.halawojtowicz.pl

Offline Mężczyzna Endriunh

• Na forum od: 16.02.2012
Ludzie aby zrobić pętle wystarczą dwa punkty kontrolne :-\ 
Co do tej trasy mam wątpliwości tak czy siak nawet jak bym miał jechać wokół placu 600km w kamizelce to i tak bym wziął udział,w swoim kalendarzu już to uwzględniłem. :D
Plusy tej trasy :
Wiadomo jaką ma się przewage ,
oraz zróznicowany krajobraz a minusy wiadomo :-\
Chcielibyście aby zrobili pętle czy podobną trase gdzie dookoła są tylko same pola uprawne buraki i tak przez 600km? to podobnie wychodzi niż po 8 razy ciachać jedno i to samo wraz z górami 8)
Ale mi to powtarzanie tak samo jak wam się nie podoba :-\
I co to za problem ubrać kamizelke odblaskową w 3 sek i ruszyć 8)a jak ktoś pisze ,że jak zmienią tą zasade ze bez to się wtedy zapisze na maraton :icon_confused:to śmiać mi się chce, wam ta kamizelka w jeżdzie nie utrudnia a tylko pomaga :icon_smile2:.
Podnieśli koszty ,teraz 100zł widać przy ostatnim musieli się nieżle na kosztować .
Czy dyskryminacja męzczyzn przy kobiet to mi to wisi rok temu było mało kobiet startujących teraz chociaż będe miał na co się popatrzyć :lol:

Szczepan ma racje jak wszyscy rzucą im się do gardła to napewno zmienią trase
Najlepiej jak by każdy dawał jaieś swoje propozycje dotyczące zmiany mapki a po wybraniu najlepszej opcji zaśmiecać im skrzynkę pocztową :D

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Co wam aż tak przeszkadza w kamizelkach odblaskowych?  ::)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum