Autor Wątek: Napęd z 1 blatem - spadanie łancucha.  (Przeczytany 2278 razy)

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Napęd z 1 blatem - spadanie łancucha.
« 7 Gru 2012, 20:23 »
W swoim "mieszczuchu" wywaliłem przednią przerzutkę, zostawiając 1 blat z przodu. Mam problem, bo po wrzuceniu z tyłu jednego z 2 najlżejszych biegów (największych zębatek) łańcuch notorycznie mi spada z przedniego blatu do środka roweru. Ma ktoś jakiś pomysł na to?

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
Mój kolega w tym celu ma zamontowaną najtańszą przednią przerzutkę "na stałe" Zapobiega to spadaniu łańcucha.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
szwankuje linia łańcucha - gdzie masz przykręcony blat? jeśli tam gdzie zazwyczaj się on znajduje proponuję wrzucić go w miejsce środkowej koronki
możesz też wrzucić przednią przerzutkę i zablokować ją ogranicznikami - będzie swego rodzaju prowadnicą dla łańcucha
sprawdź też długość łańcucha - warto aby niebył dłuższy niż jest to konieczne do obsługi najlżejszego przełożenia

Offline Mężczyzna Medawc

• Na forum od: 02.12.2010
Blat jest zamontowany w miejscu środkowej tarczy (to 36t, więc jest tam, gdzie normalnie by był). Specjalnie też kupiłem oś krótszą, niż jest normalnie przewidziana do korby (110 zamiast 113). Rozwiązania z przerzutką już próbowałem, nie da rady, brakuje zakresu na dolnym ograniczniku by wózek ustawić nad środkową tarczą. Nie skracałem tylko łańcucha, ale śmiem wątpić, że to coś pomoże, bo spada nie na wybojach, a przy zwykłym kręceniu, nawet "na sucho", z kołem w powietrzu.
Czy jakieś znaczenie ma fakt, że blat jest od 3-rzędowej korby, a nie "dedykowany" pod korbę z 1 blatem?

Offline Mężczyzna rodert

• Na forum od: 06.07.2011
Skoliza dobrze radzi, szwankuje linia łańcucha.

Sprawdź, zmierz, czy linia przedniej tarczy wypada dokładnie w środku kasety. Zmiana osi na 110 to niewielka zmiana, bo może dać przesunięcie zaledwie około 1 mm. Najprawdopodobniej blat ciągle jest za daleko od osi roweru. W tej sytuacji blat, czy korba typowo jednorzędowa tylko pogorszy problem, bo przy jednorzędówkach zęby nie mają profilu ułatwiającego pracę przy przekosie.

Offline skolioza

zastosowanie koronki 3 rzędowej nie ma znaczenia - żeby nie iść w koszta spróbuj między pająk korby a koronkę wrzucić podkladki 1mm na początek, a jak będzie trzeba kolejny 1mm
Często systemy 1x jeżdżą na osi 107mm (tylko trzeba zobaczyć czy koronka bądź korba nie wejdą w kolizję z ramą)

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
zwariowałbym jakby mi łańcuch szmyrał po cyzmś takim cały czas ;)

Kolego, fajny podpis z tym rabatem :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna hejtyniety

• Doktor Ojtamojtam
  • Miasto: Katowice, Ustroń
  • Na forum od: 16.07.2012
    • Mój blog wyprawowo/rowerowy
łańcuch masz na ile rzędów i ile rzędów masz z tyłu? Mi się tak działo jak miałem za wąski łańcuch (na 8 rzędów) w korbie przystosowanej do 7 rzędów z tyłu. Zwyczajnie zęby korby nie wślizgiwały się czasami w węższe ogniwa łańcucha, co skutkowało, że kolejne ogniwo już było poza zębem i w rezultacie łańcuch spadał.

Jeżeli to nie to pozostaje walka z długością suportu...

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
zwariowałbym jakby mi łańcuch szmyrał po cyzmś takim cały czas ;)

Czemuż to? Bardzo pożyteczny wihajster. ;)

Kolego, fajny podpis z tym rabatem :P

A dziękuję. :)

Offline skolioza

hmm a co nam da taki napinacz? przecież on nie naprowadza łańcucha na korbę więc niewiele zmieni w tym wypadku moim zdaniem....
zastosowanie lańcucha - jeśli nie jst dziewiątkowy i węższy-  moim zdaniem nie ma znaczenia przy 8s i mniej (no chyba że kaseta wymaga szerokiego UG)

• Doktor Ojtamojtam
przypadkiem 8 i 9 nie są tej samej szerokości?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
łańcuch pod 9 jest węższy od tego po 8 ;) kasety mają tą samąszerokość
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• Doktor Ojtamojtam
a to ciekawe, bo dużo łańcuchów jest przedawanych na zasadzie 6-7 biegów i później 8-9.. z ciekawości przemirzę to sobie jeszcze ;)

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
Tu już ktoś przemierzył: źródełko.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum