Autor Wątek: Napęd z 1 blatem - spadanie łancucha.  (Przeczytany 2282 razy)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
zamiast zmieniać cały support, możesz jeszcze założyć podkładki pomiędzy pająka a korbę (o ile tarczę zakładasz "do środka").

A tych szerokości łańcucha.. to chyba nigdy nie pojmę. Albo: jak na piaście pod "7" mam założoną kasetę "8" (bez jednej podkładki i zębatki), to czy powinienem mieć łańcuch 7 czy 8 rzędowy? :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
a to ciekawe, bo dużo łańcuchów jest przedawanych na zasadzie 6-7 biegów i później 8-9.

Coś Ci się pomerdało. 6-7-8 wrzucone do jednego wora widziałem, ale żeby łańcuch był jednocześnie na 8 i 9 rzędów, to jeszcze nie.

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
zastosowanie koronki 3 rzędowej nie ma znaczenia - żeby nie iść w koszta spróbuj między pająk korby a koronkę wrzucić podkladki 1mm na początek, a jak będzie trzeba kolejny 1mm
Często systemy 1x jeżdżą na osi 107mm (tylko trzeba zobaczyć czy koronka bądź korba nie wejdą w kolizję z ramą)
Podkładki podziałały. Ale na razie i tak zmontowałem stary napęd z 3 blatami do zarżnięcia w zimie.
Oś 107mm raczej u mnie nie przejdzie. blat z ramą kolidować nie będzie, ale sama korba jak głębiej siądzie to będzie szorować po misce.
Swoją drogą z osiami suportu jest też coś pomerdane. Oś suportu w starym napędzie ma 113mm. Na próbę założyłem nową korbę na tą starą oś... i co? Jest 1mm bliżej środka roweru niż założona na osi 110mm. O co chodzi? Czyżby oprócz różnych długości osi różne może być także jej położenie? Przeznaczenie pod różne szerokości mufy odpada - obydwie osie są pod mufę 68mm.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Mowa o kwadracie? Jest tam standard ISO i JIS. Poza tym były suporty symetryczne i asymetryczne (chodzi o długości tego co wystaje po obu stronach).

My home is where my bike is.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
a to ciekawe, bo dużo łańcuchów jest przedawanych na zasadzie 6-7 biegów i później 8-9.

Coś Ci się pomerdało. 6-7-8 wrzucone do jednego wora widziałem, ale żeby łańcuch był jednocześnie na 8 i 9 rzędów, to jeszcze nie.

+1
co do samych osi i korb - różne korby różnie "siadają" - może to być kwestia samego kwadratu i jego "rozbicia" (cześte sciąganie i osadzanie, zbyt mocne dokręcanie powodujące wpychanie korby głęboko), jeśli jednak ta sama korba różnie wchodzi na różne osie,to najprawdopodobniej będzie to kwestia asymetrii suportu, rodzaj ścięcia stożka nie zrobiłoby aż takiego przesunięcia
Jeśli jednak podkładki działają to nie miałbym obiekcji aby ich używać, zwłaszcza w mieszczuchu, gdzie rodowód styl czy polityczna poprawność nie będą spędzać Ci raczej snu z powiek ;)

Offline Mężczyzna hejtyniety

• Doktor Ojtamojtam
  • Miasto: Katowice, Ustroń
  • Na forum od: 16.07.2012
    • Mój blog wyprawowo/rowerowy
Dlatego właśnie pisałem, że chce to sobie przemierzyć. Generalnie wszystko powyżej 7 rzędów nie leży w moim kręgu zainteresowań, więc stosunkowo mało przy tym robię, a jak już robię to i tak zwykle wrzucam nowe części..

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum