Autor Wątek: Wkładka do śpiwora  (Przeczytany 59836 razy)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Odp: Wkładka do śpiwora
« 10 Gru 2012, 18:24 »
Worek co Ty próbujesz udowodnić? Strzeliłeś gafę twierdząc, że śpiwór puchowy lepiej nadaje się do prania niż syntetyk i brniesz dalej w ślepy zaułek.

Właśnie pranie potrafi zmasakrować syntetyka.

No patrzy Ty się - mój śpiwór był już prany wielokrotnie, ale jakoś dalej daje radę.
Oczywiście pranie skraca żywotność syntetyka, ale na pewno nie "masakruje" go.

Śpiwór puchowy można podobno prać bez większych szkód. Nie należy jednak używać ostrych środków, które mogą wypłukać naturalny tłuszcz (zapobiegający klejeniu się puchu pod wpływem wilgoci).

Czyli można prać jedynie w pralni chemicznej. Ja swój syntetyk wrzucam do wanny i mam już pranie bez żadnej fatygi, bez żadnych dodatkowych kosztów i "bez większych szkód" ;D
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 10 Gru 2012, 18:33 »
Czyli można prać jedynie w pralni chemicznej. Ja swój syntetyk wrzucam do wanny i mam już pranie bez żadnej fatygi, bez żadnych dodatkowych kosztów i "bez większych szkód"
żadna chemiczna, pranie puchu to pranie wodne. Można też próbować w domu, ale rzadko która pralka domowa wytrzyma obciążenie namoczonego śpiwora. Większy cyrk to suszenie, co i przy syntetyku nie jest proste.

My home is where my bike is.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 10 Gru 2012, 18:44 »
żadna chemiczna, pranie puchu to pranie wodne.

Przyznaje się do błędu.
Niemniej jednak dalej twierdzę, że syntetyk jest mniej problematyczny w praniu od puchy.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 10 Gru 2012, 19:02 »
wracając do wkładki śpiworowej, ja taką zakupiłam (od arkadoo), żal mi mojego pierwszego w życiu :icon_exclaim: puchowego spiwora. Nawet już jej kilka razy użyłam i dalej zamierzam używać (w miarę możliwości i temperatury akurat wolę się rozbierać do śpiwora niż ubierać). To coś takiego jak Rolf podlinkował w swoim pierwszym poście. (A nie, jakieś inne, ale podobnie się nazywa...)
Jacek ma o wiele droższą wkładkę (jedwabną) - owszem, jest o wiele przyjemniejsza w dotyku niz moja mikrofibra, ale cena takiej jedwabnej zabija...Nie zauważyłam trudności w wierceniu się we wkładce :D
A czy ona coś da - to się chyba dopiero okaże.

Co do prania syntetyków, to kilka razy już wyprałam moje dwa syntetyki. Na ich właściwościach to sie pewnie odbiło, ja nie odczuwam specjalnie, by sie jakoś bardzo pogorszyło. Zmasakrowania nie widzę. Starałam się je suszyć porozkładane na suszarce, tak żeby jak najmniej wisiały.
« Ostatnia zmiana: 10 Gru 2012, 19:16 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 10 Gru 2012, 19:36 »
Właśnie pranie potrafi zmasakrować syntetyka.

No patrzy Ty się - mój śpiwór był już prany wielokrotnie, ale jakoś dalej daje radę.
Oczywiście pranie skraca żywotność syntetyka, ale na pewno nie "masakruje" go.
To jak bardzo szkodzi syntetykowi zależy od konkretnego wypełniania,. Prawdopodobnie im większy loft tym szybciej może zostać on zredukowany.

Gdzieś czytałem historię pierwszego prania syntetyka. Wszystko zgodnie z zleceniami producenta - całkiem oklapł. Niestety nie mogę go teraz odnaleźć.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 10 Gru 2012, 20:27 »
Oprócz prania syntetyka zabija również kompresja, jak i spanie w nim (ugniatanie).
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 10 Gru 2012, 20:31 »
Nie ma co pisać o "syntetykach" skoro materiałów ocieplin syntetycznych jest cale mnóstwo i mogą one w różny sposób znosić wilgoć, pranie i suszenie... Jak się ma np thermolite do biofiber'a lub primaloftu? To nie jest przecież to samo. Skoro ociepliny mogą być różne to nie ma co uogólniać. Pranie lepiej zniesie śpiwór TheNorthFace za 900zł niż Alpinus za 200zł
A co do wkładek to na lato dla wiercących się w śpiworach fajną opcja mogą być wkładki z coolmaxu - bardzo elastyczne i dużo milsze od bawełny.

edit: dodałem polskie ogonki
« Ostatnia zmiana: 11 Gru 2012, 00:04 LeśnyDziad »

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 11 Gru 2012, 10:55 »
Te syntetyki który prałam, to wiekowy Campus adventure z wypełnieniem thermo-6, a drugi to fj n Finmark z wypełnieniem MICROfill Super-Therm (nie znam się na wypełnieniach, spisałam po prostu). No i wydaje mi się że Campusowi adventure te prania jakoś specjalnie nie zaszkodziły. (Np. nie widze żeby jakoś oklapł) Ten drugi Fjn Finmark  i tak jest takim letnim śpiworem, więc trudno ocenić.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 11 Gru 2012, 12:15 »
A co do wkładek to na lato dla wiercących się w śpiworach fajną opcja mogą być wkładki z coolmaxu - bardzo elastyczne i dużo milsze od bawełny.

Mam taki:
http://taternicki.pl/sea-to-summit-wkladka-do-spiwora-coolmax-adaptor-liner-p-1035.html

Bardzo praktyczna rzecz.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 11 Gru 2012, 12:26 »
Ttin zrobiła mi polarową wkładkę do śpiwora ale do tej pory używam jej samodzielnie bo nie miałem przyjemności przetestować we właściwych warunkach. :)

Jak zaszyję się gdzies w lesie to opisze czy się sprawdziła. Śpiwór mam do -3, a gramatura polara ok. 200 g

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 25 Sty 2013, 11:32 »
Odkopuję temat. Mam śpiwór puchowy, w którym realna temperatura komfortu to 0 stopni, przy ujemnych zaczynam się w nocy budzić.
Zależy mi na zyskaniu kilku dodatkowych stopni (im więcej tym lepiej, ideałem byłoby zejście z komfortem gdzieś do -6).
Czy rozwiązaniem mogłoby by być Thermolite Reactor Extreme?
http://taternicki.pl/sea-to-summit-wkladka-do-spiwora-thermolite-reactor-extreme-p-1038.html?
Cena niewątpliwie bardzo wysoka, ale znacznie niższa od kupna śpiwora, z którego korzystałbym raptem kilkanaście razy w roku.
Czy ktoś ma z tym jakieś doświadczenia?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Drzewo

• Miasto:
« 25 Sty 2013, 12:22 »
Ciężko jest osiągnąć te wartości które opisuje producent.. Moim zdaniem są 2-3 stopnie chłodniejsze.
Ciepłe, elastyczne.

Mogę polecić.
Zwróć uwagę na wysokość. Czasem zdarzają się krótsze wersje. Długość mierzona jest razem z tym pseudo-kapturem.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 25 Sty 2013, 12:25 »
Korzystałeś? Czyli faktycznie przez używanie takiej wkładki mógłbym zyskać koło 10 stopni?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Drzewo

• Miasto:
« 25 Sty 2013, 12:44 »
Tak i tak.

Zależy który model wybierzesz (są co najmniej trzy z różną gramaturą).

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 25 Sty 2013, 13:23 »
Lepiej wziąć ze sobą dodatkowy polar i ciepłe skarpetki wełniane. Wkładka jest dobra, żeby nie brudzić śpiwora no i jest przyjemniejsza w dotyku niż śliski pertex.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum