Autor Wątek: Wkładka do śpiwora  (Przeczytany 59835 razy)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Odp: Wkładka do śpiwora
« 3 Lut 2013, 13:04 »
Na stronce Yetiego jest wszystko opisane. Jeśli chcesz więcej info napisz do nich maila. Chłopaki są kompetentni więc powinni doradzić.

Ja mogę ze swojej strony doradzić, że tego typu operacje najlepiej robić w czerwcowe upały. Masz wtedy gwarancję, że jeśli suszarka nie da rady to zawsze można pójść na balkon...

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 3 Lut 2013, 17:50 »
Pierwsze testy wkładka przeszła pomyślnie.
Spałem w bieliźnie, polarze i kurtce z ociepliną syntetyczną (czyli tak jak do tej pory) + grube wełniane skarpety i wkładka. Przy temperaturze 0 stopni w namiocie nie obudziłem się ani razu przez 12 godzin ;). Było mi zdecydowanie ciepło, w sumie mógłbym coś z siebie zdjąć (polar?).
Zobaczymy, co będzie przy temperaturach niższych.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 23 Sty 2019, 22:25 »
Jako, że lubię spanie w świeżej pościeli chciałbym nieco odświeżyć wątek. :)
Używam wkładek do śpiworów od dość dawna i rok w rok obiecuję sobie, że zimą zajmę się ich ulepszeniem. Albo kupię nowe.

Chciałbym mieć wkładkę kształtem dopasowaną do śpiwora, mającą rozcięcia tam gdzie w śpiworze są zamki oraz przyczepioną do wnętrza śpiwora czyli w zasadzie demontowalną podszewkę, co znacznie zwiększy wygodę użytkowania. Czy ktoś spotkał się z tego rodzaju wkładką? A jeśli, to jak było rozwiązane podczepienie do śpiwora? Ew. samodzielne uszycie nie będzie stanowiło dla mnie problemu.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 24 Sty 2019, 08:27 »
Raczej takiej wkładki nie znajdziesz. Wkładki rzadko kiedy są dedykowane pod konkretne modele, czy marki śpiworów. Tu wygrywa uniwersalność, a więc możliwość zastosowania wkładki z każdym, jednym śpiworem. Dopasowanie idzie w kierunku konstrukcji śpiworów, stąd wkładki o kształtach regularnych, typu mumia, z/bez kaptura. Czasami trafi się ściągacz, gdzieś w połowie wkładki. Znacznie łatwiej kupić wkładki zszyte z materiałów o różnych właściwościach cieplnych, np. z większym dociepleniem pleców, nerek, klatki piersiowej. Poza tym, minimalizm wagowy narzuca ograniczenia w postaci braku zamków, suwaków etc.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 24 Sty 2019, 09:37 »
Nie wydaje mi się, żeby się dało takie coś kupić, ale miałem swego czasu jakąś wkładkę (bawełnianą) kupioną za grosze w AMW która miała na całej długości rozcięcie, wzdłuż którego były z obydwóch stron podoszywane tasiemki. Chodziło chyba raczej o możliwość jej rozpięcia niż doczepienia do śpiwora, ale jakby doszyć taki rząd tasiemek przy zamku (co jest względnie nieinwazyjne i łatwe do wykonania) to powinno to działać tak, jak chcesz.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 24 Sty 2019, 21:12 »
Dzięki, wykrakaliście!  :wink:  Kopałem po internetach i gotowych nie znalazłem. Ale nie ja jedyny na taki pomysł wpadłem. Np. na  https://www.backpacker.com/skills/make-a-sleeping-bag-liner  autorka, jak Iwo, podpowiada tasiemki do wiązania (  :wink:  rozwiązanie ogólnowojskowe sprzed lat, prymitywne ale skuteczne) lub zatrzaski na wkładce i na kawałku tasiemki doszytej do śpiwora. Coś pewnie będę dłubał.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 25 Sty 2019, 17:41 »
Właśnie to, że wkładka jest "śliska" i nigdzie nie przyczepiona pozwala się wiercić w nocy do woli, bez przekręcania śpiwora na "zimną" stronę.

My home is where my bike is.

Offline Kobieta magfa

• Miasto: Poznań, najlepsza dzielnica
  • Na forum od: 14.07.2009
« 1 Gru 2022, 15:54 »
Zapomniałam gdzie, w którym watku, ale na pewno na forum ktoś polecał wkładki jedwabne ( sztuczny jedwab) z elastyczną wkładką, granatowe.
Kupiłam i użytkowalam z zachwytem, ale ostatnio została mi zagubiona  :-[
Kupiłabym chętnie kolejną ale nijak nie mogę odnaleźć gdzie i kto sprzedawał.
Ktoś? coś? kojarzy?
"Iwo [18:50]:   to się nazywa dorosłość
Księgowy [18:53]:   że się odechciewa?
yoshko [18:55]:   tak, masz wybór, i najprostsze jest nicnierobienie :)"

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 1 Gru 2022, 16:04 »
Ja tylko pamiętam jaką miałaś i za ile kupiłaś.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
« 1 Gru 2022, 16:28 »
Zapomniałam gdzie, w którym watku, ale na pewno na forum ktoś polecał wkładki jedwabne ( sztuczny jedwab) z elastyczną wkładką, granatowe.
Kupiłam i użytkowalam z zachwytem...
No mnie też zachwyciła :) Weszlam w posiadanie, drogą prezentu, uboższej kuzynki .

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 1 Gru 2022, 17:47 »
ja chyba ze 2 lata temu zamawiałem, to był ten user na ebayu, ale aktualnie nic nie wystawia
https://www.ebay.pl/str/spiritsofvietnamsilkandcrafts

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 1 Gru 2022, 18:31 »
Ja mogę polecić tylko tą z decathlonu, ale chyba nie o nią chodzi.

https://www.decathlon.pl/p/przescieradlo-jedwabne-trekkingowe-forclaz-mt500/_/R-p-323651

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 1 Gru 2022, 18:56 »
STS Silk Strech Liner i Magda utrzymywała, że kupiła je za dziewięćdziesiąt złotych z małym okładem, tyle kosztowała bieda wersja z bawełny - uboższa kuzynka, którą ma Marysia. Cena możliwa, jakiś czas temu widziałem na niemieckim amazonie jedwabne w cenie niższej, niż bawełniane czy syntetyczne.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 29 Lip 2024, 15:36 »
Poszukuję rozwiązania na lekkie i małe objętościowo spanie, jeśli mam do dyspozycji koce/kołdry ale bez pościeli. Mam wkładkę jedwabną z decathlonu, ale to się tak drze na strzępy że mam dość - zszywane, podarte, ile można... Oglądałam wkładki w deca i są poliestrowe - czy w nich jest komfortowo? to jednak sztuczny materiał. Są też bawełniane ale po zwinięciu są niezadowalająco duże. Szukam czegoś do 150zł, maks 200.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum