Autor Wątek: Rower crossowy z możliwością transformacji na trekking - prośba o opinie  (Przeczytany 3726 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Nie patrz na rozmiar tylko na geometrię: często ramy 21" mają podobnie długą górną rurę jak w 23" albo nawet i dłuższą ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
Nie patrz na rozmiar tylko na geometrię: często ramy 21" mają podobnie długą górną rurę jak w 23" albo nawet i dłuższą ;)

Czy długość górnej rurki wpływa tylko na pochylenie ciała (czyli pozycję), czy jeszcze na inne rzeczy?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
na pochylenie ciała wpływa całościowo geometria ramy

Gary Fisher robi np długie górne rury, ale rekompensuje to kątami i długościami innych rurek, i dzięki temu wcale mocniej pochylony człowiek na jego rowerach nie jest...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Wpływa też na zwrotność: dłuższa rama - większa baza kół - trudniej skręcać.

Ostatnio rowery mają długie ramy i krótkie mostki. Jeździłem w takiej konfiguracji i zdecydowanie nie polecam :|
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna deerrr

na pochylenie ciała wpływa całościowo geometria ramy

Gary Fisher robi np długie górne rury, ale rekompensuje to kątami i długościami innych rurek, i dzięki temu wcale mocniej pochylony człowiek na jego rowerach nie jest...

i tu się zaczyna zabawa... :) Jeżeli chce składać ten rower, czy warto mi wchodzić w detale (kąty, długości  itp.? czy może nie lepiej kupić np. Nordkapp-a dopasowanego do mojego wzrostu i się nie przejmować. Jeżeli zakupię najpierw ramę to i tak nie będę miał możliwości się do niej przymierzyć? Jak takie problemy rozwiązują inni co składają sami?

Po prostu skopiuj gotowe rozwiązanie, czyli dobierz tak części aby uzyskać ostatecznie zbliżoną geometrię.

Na początku przede wszystkim musisz zdecydować jaką chcesz ramę.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
przymierz się w sklepie do różnych rowerów, a później kup na allegro ramę, która Ci odpowiadała ;)

Worek, baza kół zależy od całej ramy, a nie tylko od górnej rury.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Zazwyczaj wiedzą, czego szukają i potrafią z dużym przybliżeniem powiedzieć, czy dana rama będzie im pasować.
Wracam do jeżdżenia.

przymierz się w sklepie do różnych rowerów, a później kup na allegro ramę, która Ci odpowiadała ;)

Worek, baza kół zależy od całej ramy, a nie tylko od górnej rury.
Długość: górna rura + mostek są zazwyczaj stałe, więc wydłużenie górnej rury zwiększy bazę kół.

Oczywiście, że nie tylko od niej.

Offline Mężczyzna deerrr

Dzięki za podpowiedzi. Zaczynam od wizyty w sklepie i przymiarki do ram. Trzeba ustalić jaka będzie najlepsza i kupić przez sieć.
Bardzo poważnie myślę na NORDKAPP-em ze sztywnym widelcem. Tutaj na forum, już sporo ludzi składało na niej, wiec było by się na czym oprzeć.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Bazę kół (nie samą bazę, ale jej skutki w prowadzeniu) można za to skompensować innym offsetem, co robi właśnie Gary Fisher. Generalnie, co zostało wcześniej udowodnione, przy tej samym modelu ramy najczęściej nie zmienia się długość tylnych widełek w zależności od wielkości ramy, czyli w sumie tak jak zostało napisane, zostaje geo (kąty) i długość górnej rury.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
23" rama przy 184cm wzrostu? coś kręcisz... na taką ramę, to 2 metrowcy wsiądą ledwo

Różnie to bywa. Do 184cm brakuje mi ponad 10 cm, na 23" ramie jeżdżę już kilkanaście lat i... wygodnie mi.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Jeśli koniecznie chcesz składać sam, to najlepiej dać do serwisu na założenie sterów, przycięcie widelca, montaż supportu i zaplatanie kół.
To rzeczy, które wymagają i doświadczenia i specjalistycznych narzędzi, których później długo nie użyjesz.
Resztę spokojnie zrobisz sam.

Przesada. Ja złożyłem co prawda dopiero 4-5 rowerów ale stery nabijałem młotkiem przez deseczkę. Przydaje się tylko druga osoba do trzymania ramy w pionie. Przycięcie rury czy suport (wkład) to żaden problem. Natomiast zaplatania kół oczywiście nie robiłem, tutaj polecam kogoś doświadczonego.

Co do przymierzania ram w celu wybrania i poźniejszego kupna to chyba marne szanse bo mało jest ram dostępnych w sprzedaży które są też wykorzystywane w gotowych rowerach. Jeżeli nawet są to jest zupełnie inna półka cenowa.
Właściwie oprócz ram używanych na allegro to w sklepach dostępnę sa niemal tylko ramy Accenta (shanon i nordkapp) oraz Authora.
Po swoich dośwadczeniach kupowałbym teraz używany rower z fajna ramą i sztywnym widelcem a następnie powymieniał to co trzeba.

pzdr
qbab

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Różnie to bywa. Do 184cm brakuje mi ponad 10 cm, na 23" ramie jeżdżę już kilkanaście lat i... wygodnie mi.

nie wierzę  :P może jakoś inaczej liczycie rozmiar? :P

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Ale jeśli zakładasz support z zewnętrznymi łożyskami, to przydałoby się mufę splanować. A tego już sam nie zrobisz.
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum