Autor Wątek: Rower crossowy z możliwością transformacji na trekking - prośba o opinie  (Przeczytany 3727 razy)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
nie wierzę  :P może jakoś inaczej liczycie rozmiar?

Ja tam nic nie liczyłem. Mam napisane na ramie: FRAME SIZE 580 mm.

Offline Mężczyzna deerrr

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 11.12.2012
Jeśli koniecznie chcesz składać sam, to najlepiej dać do serwisu na założenie sterów, przycięcie widelca, montaż supportu i zaplatanie kół.
To rzeczy, które wymagają i doświadczenia i specjalistycznych narzędzi, których później długo nie użyjesz.
Resztę spokojnie zrobisz sam.

Przesada. Ja złożyłem co prawda dopiero 4-5 rowerów ale stery nabijałem młotkiem przez deseczkę. Przydaje się tylko druga osoba do trzymania ramy w pionie. Przycięcie rury czy suport (wkład) to żaden problem. Natomiast zaplatania kół oczywiście nie robiłem, tutaj polecam kogoś doświadczonego.

Co do przymierzania ram w celu wybrania i poźniejszego kupna to chyba marne szanse bo mało jest ram dostępnych w sprzedaży które są też wykorzystywane w gotowych rowerach. Jeżeli nawet są to jest zupełnie inna półka cenowa.
Właściwie oprócz ram używanych na allegro to w sklepach dostępnę sa niemal tylko ramy Accenta (shanon i nordkapp) oraz Authora.

pzdr
qbab

i tutaj się zgodzę. Ramy(kupowane osobno), którymi jestem zainteresowany nie występują w gotowych rowerach.
Znacie jakieś ramy (wg mojego wątku), które by występowały w całych gotowych rowerach? Znajdę w swoim mieście dystrybutora i pojadę przymierzyć.

P.s. Jak znacie inne dobre ramy crossowo/trekingowe na poziomie Nordkapp-a proszę o info. Poszerzę poszukiwania.

Offline Mężczyzna stamper

• Miasto: Roztocze/Kraków
  • Na forum od: 22.02.2011
    • http://www.bikestats.pl/rowerzysta/stamper
Tu masz bardzo przyzwoity rower za pół ceny którą chcesz wydać: http://allegro.pl/okazja-stevens-x6c-lite-21-5c-grupa-deore-kola-28-i2853594862.html. Rozmiar ramy w sam raz dla ciebie. Rama i widelec są z podejściem pod tarcze jeśli byś kiedyś chciał iść w tarczówki, otwory na bagażnik i błotniki masz, nawet w przednim widelcu. Założone są bardzo fajne oponki (schwalbe marathon supreme), napęd dobrej klasy, rower jest lekki, rama jest z lepszej jakości aluminium niż podałeś w opisie. Moim zdaniem będzie to zdecydowanie lepszy rower niż ten złożony na Nordkappie (miałem przez chwilę taką ramę - accent Nordkapp, a obecnie jeżdżę na innym modelu Stevensa, zresztą już drugim w mojej kolekcji i gdybym ponownie miał składać/kupować rower bez wahania po raz kolejny wybrałbym stevensa).

Jeśli koniecznie chcesz się dowiedzieć czegoś o budowie rowerów to również mimo wszystko polecam zakup całej, złożonej używki, a gdy już go będziesz miał to możesz go sobie porozkręcać i złożyć ponownie :P.
« Ostatnia zmiana: 14 Gru 2012, 01:07 stamper »
Z nikim się nie ścigam, no może czasem sam ze sobą...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Fajny. Osprzęt bardzo dobry, sztywny widelec, do tego widać, że blaty w korbie nie są zajechane i kaseta też nie wygląda na zużytą.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Ja sam bym wziął ten rower ale nie mam za bardzo gdzie go trzymać. Musiałbym się pozbyć meridy, którą mam już masakrycznie wytyraną i tylko czekam aż w końcu odmówi posłuszeństwa, z tym, że ona wciąż jakoś zipie i nie chce się rozlecieć.

Offline Mężczyzna deerrr

Tu masz bardzo przyzwoity rower za pół ceny którą chcesz wydać: http://allegro.pl/okazja-stevens-x6c-lite-21-5c-grupa-deore-kola-28-i2853594862.html. Rozmiar ramy w sam raz dla ciebie. Rama i widelec są z podejściem pod tarcze jeśli byś kiedyś chciał iść w tarczówki, otwory na bagażnik i błotniki masz, nawet w przednim widelcu. Założone są bardzo fajne oponki (schwalbe marathon supreme), napęd dobrej klasy, rower jest lekki, rama jest z lepszej jakości aluminium niż podałeś w opisie. Moim zdaniem będzie to zdecydowanie lepszy rower niż ten złożony na Nordkappie (miałem przez chwilę taką ramę - accent Nordkapp, a obecnie jeżdżę na innym modelu Stevensa, zresztą już drugim w mojej kolekcji i gdybym ponownie miał składać/kupować rower bez wahania po raz kolejny wybrałbym stevensa).

Jeśli koniecznie chcesz się dowiedzieć czegoś o budowie rowerów to również mimo wszystko polecam zakup całej, złożonej używki, a gdy już go będziesz miał to możesz go sobie porozkręcać i złożyć ponownie :P.

Dzięki za informację. Rower wygląda pięknie. Parametry super.
Dzwoniłem do właściciela. Jesteś pewien, że tarcze będzie można założyć do tego modelu? Będę dzwonił jeszcze raz do Sprzedającego. Proszę napisz mi o co powinienem pytać przy zakupie roweru używanego. Sprzedający przyznał, że handluje rowerami i mówi, że rower jest jego znajomego. Rower jest sprzedawany, ponieważ właściciel co 2 lata zmienia na nowszy model.
Dziwne jest to, że na aukcji jest wpisana rama alu 7005, a w specyfikacji roweru na stronie producenta, rama jest ALU 6061

Jesteś pewien, że tarcze będzie można założyć do tego modelu? Będę dzwonił jeszcze raz do Sprzedającego. Proszę napisz mi o co powinienem pytać przy zakupie roweru używanego. Sprzedający przyznał, że handluje rowerami i mówi, że rower jest jego znajomego. Rower jest sprzedawany, ponieważ właściciel co 2 lata zmienia na nowszy model.
Dziwne jest to, że na aukcji jest wpisana rama alu 7005, a w specyfikacji roweru na stronie producenta, rama jest ALU 6061

Rzeczywiście jest to alu 6061 a nie 7005, hamulec tarczowy założysz jak najbardziej, zarówno widelec ma takie mocowanie (co przy sztywnych widelcach wcale nie jest częste) jak i sama rama. Stevens od kilku lat w swoich rowerach stosuje mocowanie hamulców tarczowych "wewnątrz" ramy co moim zdaniem jest sporym plusem gdy ktoś zamierza jeszcze jeździć z sakwami, hamulec lepiej "chowa" się pod bagażnikiem.

Jak dla mnie rower prawie na pewno jest sprowadzany z Niemiec, w Polsce nie ma za bardzo sklepów stevensa, akurat ja mam dwa pod nosem w Krakowie ale tak poza Krk z dystrybucją tych rowerów chyba jest w Polsce słabo. Za bardzo nie wierzyłbym w historię z tym kolegą, ten allegrowicz sporo rowerów wystawia, nie wiem tylko dlaczego na różnych kontach bo wydaje mi się, że ta brama ze zdjęcia jest widoczna na jeszcze kilku aukcjach innych użytkowników alledrogo. Zapytałbym się o jakieś papiery, albo czy np może Ci podać numer ramy, można by wtedy je sprawdzić na niemieckich/holenderskich stronach gdzie ludzie wrzucają informacje o skradzionych rowerach. Gdyby ten sprzedawca nie chciał podać Ci takiej informacji to jednak zastanowiłbym się nad zakupem u niego. Masz przecież zamiar jeździć z sakwami, być może nawet za naszą zachodnią granicą, głupio by było jakby Cię tam zatrzymali do jakiejś rutynowej kontroli i okazałoby się, że rower jest kradziony.

edit by waxmund: łączę posty

Aha co do tarczówek to oczywiście musiałbyś oprócz samych tarcz, adapterów oraz klamek/pancerzy (przy hydraulice) zainwestować również w nowe koła bo te są zaplecione na zwykłych piastach a nie z mocowaniem pod tarczówki. Zresztą V-ki z sakwami spokojnie dają radę, dla mnie w tym rowerze ważna jest możliwość rozbudowy/przebudowy a czy chciałbyś się w to bawić to już inna historia. Zawsze lepiej mieć taką możliwość niż jej nie mieć.
« Ostatnia zmiana: 15 Gru 2012, 15:43 Waxmund »

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
Nie znam się na rowerach ani nie będę dyskredytował sprzedawcy, ale 15 lat handlowałem używanymi samochodami i jak już słyszę rower ( samochód ) kolegi i on nie ma czasu sprzedawać itp itd. to ja mam od razu czerwoną lampkę a jak cena jest niska a koleś się zajmuje zawodowo handlem to mam 3 czerwone lampki.

Offline Mężczyzna deerrr

Witam,

Jestem na etapie rozmów ze sprzedającym. Też dla mnie to wszystko jest dziwne i również zapala mi się czerwona lampka. Sprzedający dokumentów nie ma. Poprosiłem go aby przesłał mi numer ramy oraz zdjęcie tego numeru. Powiedział, że wyślę, więc czekam.
Dla mnie są dwie możliwości:
1. rower jest kradziony za granicą
2. rower jest zakupiony z tzw. wyprzedaży (czytałem w internecie, że w Niemczech i Holandii są jakieś zbiórki rzeczy używanych i ludzie oddają tam m.in. swoje rowery) Ten co zakupi nie ma dokumentów na to.

Dzwoniłem do Biuro Międzynarodowej Współpracy Policji, ale niestety w Polsce rejestru skradzionych rowerów nie ma, a Oni nie mają żadnych informacji ani wglądu do zagranicznych baz.
Pozostaje mi tylko sprawdzenie w bazach internetowych. Poszukałem linki do następujących baz skradzionych rowerów(może się komuś przyda): 
Holenderska baza: https://fdr.rdw.nl/
Angielska: https://www.bikeregister.com/stolen-bikes
Francuska: http://www.bicycode.org/
Niemiecka: http://www.rahmennummern-check.de/rahmennummer_pruefen.htm

Podobno Niemcy mają jakąś policyjną bazę, ale nie dało mi się jej znaleźć.

Poczekamy-zobaczymy

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
ale o co chodzi? skąd taki brak zaufania? na allegro są tony używanego sprzętu...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna deerrr

ale o co chodzi? skąd taki brak zaufania? na allegro są tony używanego sprzętu...

Brak zaufania bierze się z podejrzeń. Jeżeli ktoś ma wystawionych 12 rowerów w większości niemieckich marek(rzadko występujących w Polsce) i dodatkowo w atrakcyjnej cenie. Nie ma na nie jakichkolwiek dokumentów to wówczas można nabrać podejrzeń.
Zamierzam jeździć tym rowerem zagranicę (również przewozić go samolotem). Nie chciałbym się tłumaczyć, gdyby okazało się, że jest kradziony.
Po za tym, źle czułbym się ze swoją moralnością. Gdyby nikt nie kupował świadomie od złodziei to nie kradliby oni. Wolę dołożyć wszelakich starań by sprawdzić (na tyle na ile mogę) czy rower jest legalny.

P.s. Sprzedający proponuje mi umowę kupno-sprzedaży. Czy ktoś to przerabiał przy sprzedaży wysyłkowej?

Wax allegro mam dosyć dobrze "oblukane" jeśli chodzi o rowery (takie moje uzależnienie) i zawsze mnie trochę dziwi jak widzę te same "tło" do zdjęć na różnych aukcjach u różnych użytkowników (może w ten sposób uciekają przed skarbówką  ;)). Robi tak Wrocław - sprzedawcy stamtąd wydają się w porządku oraz Białogard i okolice. Te "białogardzkie okolice" obecnie wpisują jako miejsce zamieszkania internet, praktycznie nigdy nie ma u nich możliwości obejrzenia sprzętu, mnie to trochę dziwi bo często mają naprawdę niezłe sprzęty, nawet aż za dobre.

Żeby nie było ja prawie wszystko kupuję używane na allegro (od elektroniki do ubrań), bo tam znajdę o wiele ciekawsze i tańsze produkty niż np w milionowym Krakowie. Mimo to lepiej czasem zadać kilka dodatkowych pytań niż później się gdzieś za granicą głupio tłumaczyć. Szansa na to, ze np ktoś nas tam skontroluje jest naprawdę mała ale z pewnością o wiele większa niż to, że ktoś z forum trafi 6 w totka  :P.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Tylko ta aukcja jest z woj. pomorskiego. Białogard = zachodniopomorskie. Pomyliłeś bramy garażowe ;) Na podobnym tle są faktycznie białogardzkie rowery od pewnego sprzedawcy. I czy ja wiem, czy takie popularne jest wpisywanie internet? Raczej powiedziałbym, że mieści to się w normie. I chyba zdarza się też "zachodniopomorskie". Poza tym nie spotkałem się z brakiem możliwości obejrzenia (ale może dlatego, że sam jestem z Białogardu ;)? )Inną sprawą jest pochodzenie tychże rowerów, ale to już było wałkowane multum razy i wystarczy użyć wyszukiwarki.

Offline Mężczyzna deerrr

Inną sprawą jest pochodzenie tychże rowerów, ale to już było wałkowane multum razy i wystarczy użyć wyszukiwarki.

Jeśli możesz to napisz proszę, przynajmniej będę spał spokojnie.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Hej;
Nie chcę być sędzią w sytuacji, gdy nie jestem w stanie powiedzieć więcej niż nic "na pewno".
Jeśli chodzi o Białogard-sprawa jest jasna. Nie są to rowery legalnego pochodzenia. Nawet te droższe (w ok. 2 tys) są na tyle tanie w stosunku do ceny nominalnej, że ich stosunek aktualnej ceny do wyjściowej to ok 0.3-0.5.
Tutaj sprzedającego nie znam (a w przypadku Białogardu - znam w zasadzie osobiście)  -więc naprawdę nie będę nikomu szkodził.
Umowa kupna/sprzedaży nic nie da w potencjalnym sądzie, gdy cena zakupu będzie nieadekwatna do rzeczywistej wartości roweru.
Sytuacja z forum - mama kupiła synkowi rower w komisie, niby legalnie, okazało się później, że był to skradziony rower forumowicza (bodajże dudiego).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum