nie wierzę może jakoś inaczej liczycie rozmiar?
Cytat: Daniel w 11 Gru 2012, 23:24Jeśli koniecznie chcesz składać sam, to najlepiej dać do serwisu na założenie sterów, przycięcie widelca, montaż supportu i zaplatanie kół.To rzeczy, które wymagają i doświadczenia i specjalistycznych narzędzi, których później długo nie użyjesz.Resztę spokojnie zrobisz sam.Przesada. Ja złożyłem co prawda dopiero 4-5 rowerów ale stery nabijałem młotkiem przez deseczkę. Przydaje się tylko druga osoba do trzymania ramy w pionie. Przycięcie rury czy suport (wkład) to żaden problem. Natomiast zaplatania kół oczywiście nie robiłem, tutaj polecam kogoś doświadczonego.Co do przymierzania ram w celu wybrania i poźniejszego kupna to chyba marne szanse bo mało jest ram dostępnych w sprzedaży które są też wykorzystywane w gotowych rowerach. Jeżeli nawet są to jest zupełnie inna półka cenowa. Właściwie oprócz ram używanych na allegro to w sklepach dostępnę sa niemal tylko ramy Accenta (shanon i nordkapp) oraz Authora.pzdrqbab
Jeśli koniecznie chcesz składać sam, to najlepiej dać do serwisu na założenie sterów, przycięcie widelca, montaż supportu i zaplatanie kół.To rzeczy, które wymagają i doświadczenia i specjalistycznych narzędzi, których później długo nie użyjesz.Resztę spokojnie zrobisz sam.
Tu masz bardzo przyzwoity rower za pół ceny którą chcesz wydać: http://allegro.pl/okazja-stevens-x6c-lite-21-5c-grupa-deore-kola-28-i2853594862.html. Rozmiar ramy w sam raz dla ciebie. Rama i widelec są z podejściem pod tarcze jeśli byś kiedyś chciał iść w tarczówki, otwory na bagażnik i błotniki masz, nawet w przednim widelcu. Założone są bardzo fajne oponki (schwalbe marathon supreme), napęd dobrej klasy, rower jest lekki, rama jest z lepszej jakości aluminium niż podałeś w opisie. Moim zdaniem będzie to zdecydowanie lepszy rower niż ten złożony na Nordkappie (miałem przez chwilę taką ramę - accent Nordkapp, a obecnie jeżdżę na innym modelu Stevensa, zresztą już drugim w mojej kolekcji i gdybym ponownie miał składać/kupować rower bez wahania po raz kolejny wybrałbym stevensa).Jeśli koniecznie chcesz się dowiedzieć czegoś o budowie rowerów to również mimo wszystko polecam zakup całej, złożonej używki, a gdy już go będziesz miał to możesz go sobie porozkręcać i złożyć ponownie .
Jesteś pewien, że tarcze będzie można założyć do tego modelu? Będę dzwonił jeszcze raz do Sprzedającego. Proszę napisz mi o co powinienem pytać przy zakupie roweru używanego. Sprzedający przyznał, że handluje rowerami i mówi, że rower jest jego znajomego. Rower jest sprzedawany, ponieważ właściciel co 2 lata zmienia na nowszy model. Dziwne jest to, że na aukcji jest wpisana rama alu 7005, a w specyfikacji roweru na stronie producenta, rama jest ALU 6061
ale o co chodzi? skąd taki brak zaufania? na allegro są tony używanego sprzętu...
Inną sprawą jest pochodzenie tychże rowerów, ale to już było wałkowane multum razy i wystarczy użyć wyszukiwarki.