Autor Wątek: Powitania z Wielkopolski  (Przeczytany 1321 razy)

jendrzych

• Gość
Powitania z Wielkopolski
« 13 Gru 2012, 12:59 »
Witam,

Od dłuższego czasu podglądam niniejsze forum rowerowe, aż doszedłem do wniosku, że pora by się uaktywnić nieco.
Na rowerze jeździłem od lat pacholęcych, ale w tym roku zacząłem coraz bardziej oddalać się od komina. Na razie jednodniowo (max. dystans 140 km) - trudno inaczej, gdy prowadzi się własną działalność w wolnym zawodzie, a i żona z pędraczkami mają swoje wymagania. Jest nadzieja, że latorośla dadzą się wciągnąć w poważne pedałowanie: córka już całkiem nieźle sobie radzi (max. dystans na własnych nogach - 30 km) a młody zażyczył sobie Tail Gatora pod choinkę...

Wczesną jesienią, znajomy napomknął mimochodem o chęci zwiedzenia umocnień Wału Pomorskiego i od słowa do słowa zawiązał się pomysł przejechania na welocypedach ww. szlaku od granicy z międzyrzeckim rejonem umocnioneń w kierunku na Szczecinek, a może i Kołobrzeg. Możecie więc być pewni, że będę próbował zaczerpnąć z Waszego doświadczenia.
« Ostatnia zmiana: 13 Gru 2012, 19:45 jendrzych »

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Odp: Powitania z Wielkopolski
« 14 Gru 2012, 15:12 »
Witam krajana!

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

jendrzych

• Gość
« 14 Gru 2012, 17:15 »
Ha!
Witam Nieprószewo - tam jeszcze nie pedałowałem.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 16 Gru 2012, 20:33 »
U mnie aktualnie nie pruszy. ;-)
Zapraszam w moje okolice, znajdzie się parę fajnych tras.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 16 Gru 2012, 20:58 »
Witam - parowozownia wolsztyńska jest świetna! :)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 16 Gru 2012, 22:59 »
Witam :)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

jendrzych

• Gość
« 16 Gru 2012, 23:55 »
@ podjazdy
Już wcześniej nawiedziłem Twoje witryny internetowe, i na pewno nie odpuszczę okazji odwiedzenia przynajmniej części lokalizacji. Dotychczas nie było czasu, jako że jestem Wolsztynianinem naturalizowanym i to od całkiem niedawna.

A propos parowozowni i kursów ciuchci ze składem pasażerskim w regularnych przewozach - zapraszam, i lepiej się pospieszyć, bo nie ma pewności, jak długo to jeszcze będzie funkcjonować.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 17 Gru 2012, 11:34 »
propos parowozowni i kursów ciuchci ze składem pasażerskim w regularnych przewozach - zapraszam, i lepiej się pospieszyć, bo nie ma pewności, jak długo to jeszcze będzie funkcjonować.

Nie gadaj - to jest zagrożone?
Ale by była strata  :( , nie cierpię czegoś takiego, jak coś rzeczywiście fajnego przepada...
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

jendrzych

• Gość
« 17 Gru 2012, 12:20 »
Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Teraz muzeum i parowozami zarządza PKP Cargo. Gmina i powiat chciałyby dołożyć, boć to kura znosząca złote jajka a mieszkańcy mogą być bezpośrednimi beneficjentami profitów płynących z takiej atrakcji turystycznej. Niestety formalnie nie da rady. Miała być zawiązana spółka "Parowozownia Wolsztyn" z udziałem samorządów, ale od lat się to odwleka.
Pieniędzy coraz mniej. Czynnych ciuchci też.
Ciemno wszędzie, głucho wszędzie, co to będzie!...

Offline Mężczyzna Thor-14

• Miasto: Grodzisk Wielkopolski
  • Na forum od: 24.04.2011
« 31 Gru 2012, 16:12 »
Witam sąsiada ;)
Menes sana in  corpore sano

Offline Mężczyzna patyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.12.2012
« 31 Gru 2012, 16:49 »
Również witam - Szczęśliwego Nowego Roku :)

"Wszystko stoi. Rowerzyści nie"

Offline Mężczyzna Almon

• Miasto: Lwówek
  • Na forum od: 04.08.2011
« 1 Sty 2013, 22:18 »
Również witam z sąsiedniego powiatu :-)

Offline Remek

• Miasto: Sulejówek
  • Na forum od: 31.01.2011
« 2 Sty 2013, 18:56 »
Witam i zazdroszczę Wolsztyna. Gdybym tam zamieszkał to nie wychodziłbym z szopy (parowozowni) tylko wyjeżdżał na rowerze czasami a wtedy moje zmysły byłyby nasycone bez reszty. Parowóz i rower dwie najwspanialsze maszyny jakie wymyślił człowiek i na dodatek to połączenie na stałe tylko możliwe w Wolsztynie. Skóra mi cierpnie kiedy o tym pomyślę.
"Człowiek cywilizuje i trzebi dzikość na planecie Ziemia. To samo robi też we własnym wnętrzu: marzenia przycina do możliwości, plany do okoliczności, pomysły do konwenansu."
Czy tak musi być zawsze?

jendrzych

• Gość
« 2 Sty 2013, 19:18 »
Lwówek...
Za każdym razem, gdy wiozę się Dziewięćdziesiątką Dwójką na Pniewy, w Lwówku mój wzrok przyciąga kopuła kościoła pośród drzew (cmentarz?) - w końcu trzeba będzie tam zajechać...

Co do parowozów, to skwituję to powiedzeniem "najciemniej pod latarnią". Moja żona - rodzona wolsztynianka - do parowozowni poszła dopiero, gdy ją tam zaciągnąłem. Dla autochtonów to codzienność - coś jak góry dla górali (moja babcia zawsze dziwiła się co nas z ojcem ciągnie w te Gorce, ale dziwić się jej nie można, skoro przez całe życie latała w górę i w dół siano przewrócić, krowy zagnać...). A parowozy codziennie jeździły i jeżdżą, kopcą i gwiżdżą. Normalka.:D
O wiele ciekawiej jest, gdy siedząc w wagonie wyjrzy człowiek przez okno i znienacka zobaczy kilku facetów ze sprzętem fotograficznym czających się w zbożu albo zwisających z drzewa...

Offline Kobieta magfa

• Miasto: Poznań, najlepsza dzielnica
  • Na forum od: 14.07.2009
« 2 Sty 2013, 21:54 »
Witaj,
co do parowozowni masz rację. Zawsze miałam zbyt blisko, ale odkąd dowiedziałam się, że może padnie jest to jeden z punktów obowiązkowych w tym roku. No i od kiedy dziecko zapytało "czy gdzieś jeszcze można zobaczyć PRAWDZIWĄ lokomotywę? taką z wielkimi reflektorami, kominem i kołami z tłokami?"
"Iwo [18:50]:   to się nazywa dorosłość
Księgowy [18:53]:   że się odechciewa?
yoshko [18:55]:   tak, masz wybór, i najprostsze jest nicnierobienie :)"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum