Autor Wątek: Rower do Trekkingu ( Droga + lasy etc. ) max 4.000zł  (Przeczytany 2638 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
worku - o już nie wypominaj mi tej gafy, wystarczy, że siedzi w tamtym wątku :P Można przecież się postarać i przeczytać tak, jak chciałem to przekazać ;)
To nie była żadna gafa, napisałeś tak jak trzeba (i tak jak chciałeś zrozumiałem). Interpretacja była ciekawa :D

1. Prosiłem o poradę jaki rower rozważyć do zakupu. Jak widać nie dostałem jej tylko upominanie że prawdopodobnie mnie nie stać. Dziękuję za obrażanie na dzień dobry.

2. Od tego czy mnie stać czy nie, jestem JA. A zakup na raty by opiewał na 3-5 rat i zostałby spłacony przed wakacjami.  Finanse na wyprawę siedzą sobie spokojnie na Lokacie która kończy się w maju ( by nie kusiło tej kasy wydawać) więc o moje finanse proszę się nie bać.
To co robisz ze swoim pieniędzmi lub tymi, których jeszcze nie masz ale od kogoś pożyczasz to Twoja sprawa.

Tak samo ja mam prawo wyrazić swoje zdanie, że kupowanie na raty to idiotyzm. Oczywiście wcale nie musisz kierować się moim zdaniem.

4. NIGDY NIE KUPUJE SPRZĘTU UŻYWANEGO. Gdyż nieznany jest stan zużycia materiału ramy i innych części, a kupowanie by potem włożyć w to jeszcze więcej...  I nie będę przed zakupem używanego sprzętu latał po sprzęt do sprawdzenia struktury ramy itp.
Kupując rower nowy też nie masz pewności czy rower nie jest wadliwy fabrycznie i czy zaraz nie pęknie Ci rama. W dodatku niektóre firmy nie chcą uwzględniać reklamacji (niech ktoś przypomni jaka to była). Rower używany jest już sprawdzony i takie wady wcześniej by się wydały.

A tak serio to rower używany gdyby kilka rzeczy niespodziewanie okazało się wadliwych, nawet po ich wymianie będzie dużo tańszy.

5. Na 101% nie wezmę nic z pod marki KROSS (Gdzie jedyną Polską częścią są obręcze kół wykonywane w GK Kęty)
Ciekaw jestem czy w innych jest więcej ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Kosa

• Miasto: Osiek
  • Na forum od: 15.12.2012
Jak widać, na tym forum ciężko oczekiwać na jakąkolwiek poradę odnośnie zakupu roweru.

Co najwyżej można otrzymać z tego co widzę, wytykanie itp...

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Próbujemy Ci udowodnić, że wywalenie kasy nie gwarantuje szczęśliwego zakupu, zwłaszcza jeśli nie masz jasno sprecyzowanych preferencji. Kupisz być może rozwiązanie, które będziesz potem wyklinał.
Pytań, które należy sobie postawić jest wiele. Niestety są to pytania otwarte - nie odpowiemy za nie za Ciebie, za to dyskusje są na forum.
- czy chce mieć amortyzator?
- system hamulcowy (determinuje dość dużo części)
- czy 26", a może 28"?
- prosta kierownica, czy gięta - włączając motylki, baranki, itp.
- itp itd.
Co najwyżej można otrzymać z tego co widzę, wytykanie itp...
tylko się nie fochaj :P Panuje tutaj luźne podejście do offtopów.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Kosa

A czy ja napisałem że chcę wywalić 4.000zł ?

Napisałem  " Maksymalnie 4.000zł "
Tutaj chodzi chyba o czytanie ze zrozumieniem....

Preferencje:
- Amortyzowany
- klocki hamulcowe
- kierownica prosta
- miejsce od jajec do podłogi 76cm.
« Ostatnia zmiana: 15 Gru 2012, 21:53 Kosa »

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Cross, trekking, mtb ht? Każde z nich ma swoje zalety i wady. Jaki rozmiar kół?
Chcesz oświetlenie zasilane przez dynamo, czy bateryjne?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Kosa

Oświetlenie na dynamo,    etc...

Gdybym się na tym znał to bym nie pytał...

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
"wciołem się" podając dwie propozycje do 4 tys trekingowe - pod "osąd" bardziej doświadczonych
reszta nc

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Od kiedy do trekkingu stosuje się wyłącznie rowery trekkingowe?
Powiedziałbym nawet, że stanowią one mniejszość. Zadałem pytanie, żebyś nieco doczytał o poszczególnych typach i wtedy zadał pytanie bardziej precyzyjne.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Nie wiem, Kosa, czego oczekujesz. Że ktoś Ci wskaże konkretną markę i model roweru? To zrobią sprzedawcy w sklepie, jak przedstawisz im swoje wymagania, które są już dość klarowne.

Obejrzyj, przymierz, spisz różnice, a potem zadawaj konkretne pytania.

Ja jednak mając w planach wydanie 3-4k PLN, ale nie mając ich w kieszeni, poskładałbym rower. Na Allegro poszukałbym używki, a po oględzinach dokupił odpowiednie części. Teraz jest dobra pora na to, bo ruch mały i części leżą w sklepach. W maju możesz być nieraz skazany tylko na to co się nie sprzedaje. Tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony z mojego pojazdu.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Też bym był za składaniem, choćby z tego powodu, że gotowych rowerów spełniających Twoje wymagania jest nie za dużo, i zwykle mają średnio dobrane komponenty.

"wciołem się" podając dwie propozycje do 4 tys trekingowe - pod "osąd" bardziej doświadczonych
reszta nc
Kamelu, chciałem się do nich odnieść, ale niestety skasowałeś treść swoich postów (?). Czasem trzeba się liczyć z tym, że odpowiedź na zadane pytanie nie nastąpi od razu ;)

Preferencje:
- klocki hamulcowe

sorry ale nie mogłem się powstrzymać :D

w pytaniu o hamulce chodziło o 'tarczowe czy v'brake'. oba typy mają klocki hamulcowe.

« Ostatnia zmiana: 16 Gru 2012, 13:19 Waxmund »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
Jakoś atmosfera do zadawania pytań jest tu gęsta :(

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Jakoś atmosfera do zadawania pytań jest tu gęsta :(

To je zadawaj a nie marudź :)

Offline Mężczyzna Kosa

Widać trzeba inaczej i napić się melisy...

Wg moich preferencji rowerowych oczekuje od roweru następujących cech/rzeczy:

- Amortyzacja
- Hamulce V-Brake
- Zasilanie lampy dynamem (po co marnować baterie które przydadzą się do innego sprzętu)
- Możliwość komfortowego pokonywania terenu górskiego/leśnego jak i dróg utwardzonych asfalt/beton ( and miasto :F )

A więc jeśli gotowych rowerów które spełnią te wymagania i nie są zbyt dobrze dobrane pod względem części,  czy możecie doradzić pod względem wyboru ramy ( rozmiar określę w sklepie rowerowym, choć miejsce od jajec do podłogi to 76cm) i reszty części?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum