Autor Wątek: Nad Bajkał, dylematy wizowe;)  (Przeczytany 2461 razy)

Offline eferde

• zwykły koleś
  • Miasto:
  • Na forum od: 07.07.2011
    • inka-olo.pl
Odp: Nad Bajkał, dylematy wizowe;)
« 5 Sty 2013, 18:27 »
@Camellus: dzięki za propozycję:) Nawet nie braliśmy takiej opcji pod uwagę. Tylko do którego konkretnie podpunktu chciałbyś taki wyjazd przyczepić?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 5 Sty 2013, 18:40 »
Być może oni coś wiedzą w tej kwestii:

http://niniwateam.pl/index.php/syberia-2013

Ale z innej beczki, co z psem?

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
« 5 Sty 2013, 18:43 »
uczestnikom imprez o charakterze szkoleniowym, kulturalnym, naukowo-technicznym organizowanym na poziomie międzyrządowym i międzyresortowym lub przez organy samorządowe na podstawie wniosku strony przyjmującej

Hmm właśnie sobie przypomniałem że moja była dziewczyna ma kontakty międzyresortowe :) Problem że jest była :)ale mogę spróbować, a jak nie to ja bym zaczął od jakiegoś organu samorządowego typu Prezydenty miasta wójt itp, że chcecie krzewić kulturę i sztukę w ramach przyjaźni Polsko-rosyjskiej , albo w ramach szukania korzeni byłych sybiraków coś w tym kierunku. Myślę że mogło by się udać.

Mój brachol pisze coś w Zakopanem do jakiś gazet ma kontakty w świecie "dziennikarzy" myślę że przy dobrej wódce coś by się wyknuło :)

Offline eferde

• zwykły koleś
  • Miasto:
  • Na forum od: 07.07.2011
    • inka-olo.pl
« 5 Sty 2013, 19:08 »
@Iwo: do niniwy już pisałem, póki co czekam na odpowiedź.
Pieseczek ma się dobrze, generalnie sama radość:) Szczególnie jak się ją weźmie na spacer poza podwórko. Niestety teraz jesteśmy na wygnaniu za granicą, a pieseczek został w domu z rodzicami:( Przez jakiś czas jeszcze tak będzie, bo na wyprawę raczej się nie załapie.

@Camellus: hm, można by coś zdziałać w tym kierunku. Tym bardziej, że nasz lokalny urząd miasta (Wągrowiec) wraz z burmistrzem, wspierał nas już dwukrotnie. Hm hm, tylko mamy trochę utrudniony kontakt, bo nie jesteśmy na miejscu i nie możemy się udać do nich na rozmowę, a telefonem drogo. Spróbujemy mailowo na początek.

lub przez organy samorządowe na podstawie wniosku strony przyjmującej
Czyli że nasi samorządowcy musieliby nawiązać jakiś kontakt z jakimiś samorządowcami rosyjskimi?
« Ostatnia zmiana: 5 Sty 2013, 19:38 eferde »

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
« 5 Sty 2013, 19:32 »
Trza to ruszyć :) będzie wiadomo powoli

Offline irish

• Miasto: Zielona Gora
  • Na forum od: 23.06.2011
« 8 Sty 2013, 10:48 »
http://www.kazakhstan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1002&Itemid=8&lang=pl

Tam pisze:
 "w przypadku wizy prywatnej – zaproszenie, sporządzone przez  organy Federacyjnej  Służby Migracyjnej Rosji lub zaproszenie, potwierdzone przez notariusza - w przypadku zaproszenia przez obywatela państw UE, którego pobyt w Rosji wynosi powyżej 90 dni, swego najbliższego krewnego - obywatela państw UE, oraz dokumenty, potwierdzające stopień pokrewieństwa"

Jak to rozumieć? Czy znajomy (nie krewny) Rosjanin może skutecznie zaprosić, jedynie musi zaproszenie przepuścić przez Służbę Migracyjną? Mam zamiar kogoś poprosić o zaproszenie lecz powinienem mu coś podpowiedzieć o formalnościach. Wybieram się nad Bajkał lecz całej trasy nie zamierzam przejeżdżać. Jakbym dostał 3-miesięczną wizę to bym jechał w obie strony koleją.
Jacek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum