Autor Wątek: Rower Trekkingowy  (Przeczytany 3415 razy)

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
Rower Trekkingowy
« 17 Gru 2012, 10:48 »
Zakładam nowy wątek żeby kosie nie mieszać ( mam nadzieję że nie robię nic złego)

Rower potrzebuje do codziennych treningów ( w sezonie letni jeżdżę prawie codziennie od 20 - 30 km), do dojazdów do pracy/szkoły( 25-40 km), i w sezonie wakacyjny planuję zacząć jeździć na wyprawy na razie spokojne parę dni ale jak siły pozwolą to też chciałbym robić poważne dalej z namiotem sakwy (ewentualnie przyczepka)
czyli większość szosa czasami szuter ale zawsze wytyczone szlaki
Ważę 110 kg ( ale zszedłem ze 125 i mam nadzieje że do setki zejdę jak będę dalej trenował) wzrost 178 cm

Z tego co do tej pory wyczytałem
-przydała by się dynamo w piaście ( ładowanie telefonu- trochę mi na tym zależy bo lubię endomondo)
-hamulce jak wystarczą na taka masę V
-kaseta jak już wyczytałem z wątku o kossie nie ma sensu z dużą ilością przełożeń
-sądząc po mojej masie napęd powinien być solidny
-obręcze jak wyżej tym bardziej że potrzebuję pod sakwy
-wielkość obręczy 28 (teraz jeżdżę na 26 i nie mam doświadczenia na 28 ale z tego co ludzie mówią jest duza różnica na plus 28
-obecnie jeżdżę bez widelca amortyzowanego i daję radę także na stan mojej obecnej wiedzy  niekoniecznie

Już prawie byłem zdecydowany na tego krossa ale skutecznie mi wybiliście go z głowy
http://www.kross.pl/pl/2013/trans-solar

Co do składania roweru boje się że moje umiejętności manualne mogą być niewystarczające, ale mogę powalczyć.

Będę bardzo wdzięczny za sugestie budżet to około 3 tys
« Ostatnia zmiana: 17 Gru 2012, 10:54 Camellus »

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Odp: Rower Trekkingowy
« 17 Gru 2012, 13:13 »
Trudno kupić nowy rower ze sztywnym widelcem (niestety).
Jak już są to widelec jest prosty, aluminiowy i bardzo sztywny.

Tak jak było w poprzednim wątku napisane to tego krossa nie warto brac za taką kasę.
Lepiej kupić np http://www.kross.pl/pl/2013/trans-siberian, pojeździc trochę i powymieniać te elementy które sie chce i na jakie się chce (w końcu 2000zł zostaje w kieszeni).
Za te 2000 warto zamówic porządne koła, bagażniki i sakwy, może nawet siodełko.
Z czasem zmienić napęd na lepszy i/lub bardziej dostosowany do swoich preferencji i dróg którymi będziesz jeździł.

Pamietaj że trekking/cross może być mniej komfortowy od Twojego poprzedniego roweru ze względu na węższe opony i większe ciśnienie.

Co do różnicy pomiedzy trekingiem a mtb (28 vs 26) to nie wiem czy będzie aż taka duza różnica. Sporo tej różnicy możesz nadrobic poprzez zmianę kół (wąskie i gładkie opony) oraz zmianę kasety i korby aby uzyskać twardsze przełożenia. Pedałowac trzeba zawsze.
pzdr
qbab

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 17 Gru 2012, 13:41 »
Trudno kupić nowy rower ze sztywnym widelcem (niestety).
Jak już są to widelec jest prosty, aluminiowy i bardzo sztywny.

Tak jak było w poprzednim wątku napisane to tego krossa nie warto brac za taką kasę.
Lepiej kupić np http://www.kross.pl/pl/2013/trans-siberian, pojeździc trochę i powymieniać te elementy które sie chce i na jakie się chce (w końcu 2000zł zostaje w kieszeni).
Za te 2000 warto zamówic porządne koła, bagażniki i sakwy, może nawet siodełko.
Z czasem zmienić napęd na lepszy i/lub bardziej dostosowany do swoich preferencji i dróg którymi będziesz jeździł.

Pamietaj że trekking/cross może być mniej komfortowy od Twojego poprzedniego roweru ze względu na węższe opony i większe ciśnienie.

Co do różnicy pomiedzy trekingiem a mtb (28 vs 26) to nie wiem czy będzie aż taka duza różnica. Sporo tej różnicy możesz nadrobic poprzez zmianę kół (wąskie i gładkie opony) oraz zmianę kasety i korby aby uzyskać twardsze przełożenia. Pedałowac trzeba zawsze.
pzdr
qbab

No bez przesady, w tym Krossie trzeba by prawie wszystko wymienić. Lepiej dołożyć już i kupić tego http://www.kross.pl/pl/2013/trans-alp przynajmniej ma kasetę, piasty shimanowskie a nie jakieś no name, lepszy amor, manetki, i korbę shimanowską. Do wymiany zostają opony, pedały i jeszcze kilka drobiazgów i można ruszać w trasę.
Pytanie czy odpowiada Ci bardziej pozycja "trekingowa"(bardziej wyprostowana) czy "crossowa" Bo jeżeli ta druga to dużo lepiej kupić rower crossowy i samemu go doposażyć.

« 17 Gru 2012, 15:57 »
Co do pozycji to do teraz jeżdżę starym góralem "z koumuni" (opony założyłem bardziej na szosę) na początku bolały nadgarstki ale teraz jest już ok. także nie mam porównania :( . Generalnie nastawiam się na długie całodniowe trasy.

Sprzedawca ze sklepu namawia mnie na taką kierownicę

UNO GRADE COMFORT / MULTIPOSITION

to może opcja deerrra z wątku o rowerze crossowym z transformacją na trekkinga było by dla mnie rozwiązaniem ??
« Ostatnia zmiana: 17 Gru 2012, 17:08 Camellus »

« Ostatnia zmiana: 18 Gru 2012, 18:44 Camellus »

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 18 Gru 2012, 18:42 »
Myślę, że nie jest warty tej ceny.

Offline Mężczyzna patyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.12.2012
« 18 Gru 2012, 18:50 »
Ja się teraz zdecydowałem na Unibike Xenon (http://unibike.pl/xenon.html) i nie mogę o nim złego słowa powiedzieć. Udało mi się po kilku przetargo-podobnych poszukiwaniach dostać go za 3100zł. Jak tak teraz myślę to może i mógłbym kupić coś tańszego i resztę wydać na akcesoria typu bagażnik, sakwy etc. ale tak jak mówię jestem z tego roweru naprawdę zadowolony.
Spójrz też uwagę na ofertę Unibike - wielu ludzi je posiada i jest zadowolonych.

P.s To nie jest post reklamowy - chociaż tak to może wyglądać  ;D

"Wszystko stoi. Rowerzyści nie"

« 18 Gru 2012, 18:54 »
Myślałem o takim unibiku:
http://www.unibike.pl/globetrottergts.html
ale też większość forumowiczów odradza

a np coś takiego ?? używka ?

http://allegro.pl/giant-roam-1-disc-okazja-i2882432552.html

Znalazłem takiego Unibika używanego jak piszesz

http://allegro.pl/rower-unibike-xenon-cross-rama-19-i2848489532.html

a jakie trasy nim robisz? długie itp ? da się go pod sakwy przystosować ?

Offline Mężczyzna patyk

« 18 Gru 2012, 18:58 »
Podałeś dwa te same linki.
Co do Globetrottera to uważać trzeba by pewnie na sztyce z amortyzacją która może być dość awaryjna ale tak ja np nie widzę zastrzeżeń.
Może cena - wiele osób doradza kupić rower tańszy a resztę wydać na akcesoria no ale jak Cię stać na to to chyba nie ma problemu.

« 18 Gru 2012, 18:58 »
linki poprawione

Offline Mężczyzna patyk

« 18 Gru 2012, 19:19 »
Trasy - ciężko powiedzieć bo mam go może dwa miesiące i mam przejechane dopiero 330km.
Raz byłem w Makowie Podhalańskim przez Lanckoronę i trasa 99% asfalt. W ostatnią sobotę zrobiłem 85Km szlakiem przez Jurę i z 10Km (może trochę więcej może mniej) było lasem lub polnymi drogami w śniegu i było bardzo fajnie. Jako, że na szosie łapałem ciągle flaki to teraz ku zadziwieniu nic się nie dzieje, a trasa sobotnia była pod tym względem dosyć wymagająca (zamarznięta ziemia, chaszcze, patyki, gałęzie, kamienie). Z tym że to pewnie zasługa opon i kół.
Przejadę na nim z 1kkm to napisze jego mini recenzję.

Swoją drogą warto rower przymierzyć czego zdalnie niestety nie zrobisz.

blondas

• Gość
« 18 Gru 2012, 19:22 »
linki poprawione
to nie są te same rowery, zwróć uwagę że hamulec tarczowy w tym "lepszym" jest wewnątrz tylnego trójkąta. W mocowaniu takim jak z allegro możesz mieć kłopot z instalacją bagażnika.
Da się założyć, ale nie każdy. Czy nie miałeś wątpliwości co do hamulców tarczowych?

« 18 Gru 2012, 19:28 »
Miałem ale mam coraz większy mętlik, im więcej czytam o rowerach tym bardziej mam mętlik. W sklepie za tego krossa:
http://www.kross.pl/pl/2013/trans-solar
 ja zmienią mi hamulce na linki chcą 3250 PLN może by się udało coś jeszcze stargować, ale wystraszyliście mnie ta kaseta na 10 przełożeń w sumie to nawet sam mam takie zdanie, w trakcie treningów im lepiej mi szło tym  mniej używałem przełożeń bo miałem więcej siły w nogach.

Mam wątpliwości co do hydrauliki ale w używanym to już nie powybrzydzam. :(

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 18 Gru 2012, 19:30 »
Podałeś dwa te same linki.
Co do Globetrottera to uważać trzeba by pewnie na sztyce z amortyzacją która może być dość awaryjna ale tak ja np nie widzę zastrzeżeń.
Może po prostu przestać działać. To jest właśnie to co może się z nią najlepszego przytrafić ;)

a np coś takiego ?? używka ?

http://allegro.pl/giant-roam-1-disc-okazja-i2882432552.html
Drogo, jak wszystkie z tarczami. Osprzęt chyba ogólnie niezły, co do hamulców się nie wypowiem.

Jest zdecydowanie za duży. Przerabiałem to, miałem 23" i czułem się niezbyt pewnie, a jestem nawet minimalnie wyższy i mam długie nogi.

Znalazłem takiego Unibika używanego jak piszesz

http://allegro.pl/rower-unibike-xenon-cross-rama-19-i2848489532.html
Kiedyś mi się podobał ale był chyba za 1600 zł...

Podobno ma dosyć wysoko górna rurę, warto sprawdzić w opisie geomrtrii.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna patyk

« 18 Gru 2012, 19:32 »
Nie przejmuj się mętlikiem - nie spieszy Ci się chyba aż tak z zakupem.
Ja się też boje o hydraulikę ale to jest temat rzeka. Jak mi gdzieś pęknie / przetrze się linka to mi pozostaje tylko płacz. Z tym, że wydaje mi się, że prędzej wygram w totka niż uszkodzę obie linki, a raczej przewody.

@blondas:
To ja mam pytanie do Ciebie bo mnie to zastanawiało właśnie - czy w takim razie jako, że tarcza jest wewnątrz ramy to nie potrzebuje adaptera do bagażnika tylnego?
Z góry dzięki za odpowiedź

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum