Nikt się na wyprawie z żelazkami wozić nie będzie
Oczywiście, że jest, ale to nie znaczy, że ma jakąkolwiek warstwę termiczną. A wg parametrów ta sporo grubsza membrana XCR powinna mieć parametry oddychalności zbliżone do Paclite. W rzeczywistości są dalekie od tego, dlatego to tych danych to warto mieć sporo dystansu.
to tych danych to warto mieć sporo dystansu
No a co to w takim razie jest oddychalność? Przecież to jest właśnie możliwość odparowania nadmiaru ciepła do otoczenia.
W XCR pocimy się nie dlatego, że jest trochę grubszy od Paclite (bo nadal jest dużo cieńszy od lepiej oddychających polarów), tylko znacznie gorzej oddycha,
Ale to jest de facto jedno i to samo. Bo nadmiar ciepła pojawia się jako efekt kiepskiej oddychalności, jest skutkiem a nie przyczyną;
Nie przekonuje mnie ta analiza. Skoro ktoś podaje, że trzy zrolowane kartki papieru (czyli XCR) mają tą samą oddychalność co jedna (Paclite) - to powinieniem się w nich pocić tak samo. A odpowiednik 5 kartek (czli polar) ma oddychalność jeszcze lepszą niż Paclite, choć wg Twojej teorii powinien kumulować więcej ciepła. Ale Polar mimo, że jest grubszy od gore-texu, to przez to że ma znacznie lepszą oddychalność - wcale tego ciepła więcej nie kumuluje.
gdy założysz XCR na gołe ciało
Zachowują się różnie dlatego, że ich parametry oddychalności mają niewiele wspólnego z rzeczywistością, jak wspominałem są uzyskiwane w warunkach laboratoryjnych w temperaturach minusowych
moje doświadczenia z tymi membranami (których w przeciwieństwie do Ciebie mam sporo
Zresztą tak naprawdę nie wiem jak mierzą te parametry
może uzyskują dla samych membran, nie takich już zrolowanych w trzy warstwy w kurtkach
a może zwyczajnie kit wciskają?
Jakie ja herezje piszę?
Cytat: "szkodnik"Cytat: "Michał Wolff"No a co to w takim razie jest oddychalność? Przecież to jest właśnie możliwość odparowania nadmiaru ciepła do otoczenia.Nie. Oddychalność to zdolność przekazywania do otoczenia WILGOCI (pary wodnej).Ale to jest de facto jedno i to samo. Bo nadmiar ciepła pojawia się jako efekt kiepskiej oddychalności, jest skutkiem a nie przyczyną;
Cytat: "Michał Wolff"No a co to w takim razie jest oddychalność? Przecież to jest właśnie możliwość odparowania nadmiaru ciepła do otoczenia.Nie. Oddychalność to zdolność przekazywania do otoczenia WILGOCI (pary wodnej).
Ale Polar mimo, że jest grubszy od gore-texu, to przez to że ma znacznie lepszą oddychalność - wcale tego ciepła więcej nie kumuluje.
Właśnie polar (zresztą każdy sweter cczy bluza) jest dowodem na to, że mimo większej masy, i lepszej osłony termicznej niż każdy XCR wcale nie produkuje ciepła w czasie jazdy
No i z merino jest ten problem, że to w Polsce dostać jest bardzo ciężko
szkodnik napisał/a: To prawda. Pomiary są wykonywanie na samej membranie, nie podlaminowanej pod żadną tkaninę.Dowody Panie Kolego, dowody!
Membrana gore-tex we wszystkich kurtkach jest przecież ta sama
Wiatróweczka z nylonu ma zerową oddychalność
W ogóle ta rozmowa to ma charakter typowo akademicki
A jak to jest jakościowo porównywalne z Icebreakerem
Ale nie ma się co oszukiwać, że wiatróweczka niemembranowa będzie zabezpieczała przed wiatrem tak samo jak membranowa.
Rzeczywiście kolorystycznie Icebreaker wypada dużo ciekawiej,
drugim poście ktos napisał jedno zdanie ze mu skarpetki nie "pasują" .. no co ty ?i na to się powołujesz ?