Autor Wątek: Polacy na RAAM 2013 - Polish Ultracycling Taem  (Przeczytany 2457 razy)

Offline Mężczyzna Tomassac

• Miasto: Jámy (CZ)
  • Na forum od: 17.09.2012
    • na leżato
Do startu w roku 2013 na RAAM zgłosiło się dwóch Polaków, którzy tworzą jeden team:
http://www.raceacrossamerica.org/raam/rcracer.php?s_N_category_group=2&s_N_Race_ID=1&s_N_Entry_ID=2988&s_N_Year_ID=37
RAAM (Race across America) to najtrudniejszy rowerowy wyścig świata w formule non stop, czyli 3000 mil w limicie czasu 12 dni. Startują soliści, mogą startować teamy 2, 4 albo 8 osobowe.
Już się cieszę. 
P.S. Jeżeli to miało by być w innym dziale, proszę o przeniesienie.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Łał, jednym z nich jest osoba znana mi jako zawodnik wkkw i trener jeździectwa :) nie wiedziałam, że startuje w maratonach rowerowych :)

in 80's international level eventing rider
bronze medalist European Championships 81, 5th World Championships 82, Trainer for OG Atlanta 96

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Kramarczyk w tym roku był w grupie która pobiła rekord na BBT - 35h 19min ;)
Ciekawe jak im pójdzie na RAAM'ie.

Oni jadą razem, czy każdy po ~połowie?

http://www.raceacrossamerica.org/raam/entrydtl.php?s_N_category_group=2&s_N_Race_ID=1&s_N_Entry_ID=2988&N_Entry_ID=2988&s_N_Year_ID=37

State: Hawaii
:P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Teams are not required to “qualify” for RAAM.

http://www.raceacrossamerica.org/raam/raam2.php?N_webcat_id=229

Z tego co wyczytałem, to jadą po połowie (czy jak się tam podzielą) a nie razem. W ten sposób wychodzi im raptem po 270km dziennie na głowę, więc wychodzi łatwiej niż MRDP... tylko gór więcej ;)

Racers must traverse 3000 miles across 12 states and climb over 170,000 vertical feet. Team racers have a maximum of nine days.

Less than 200 solo and tandem racers have officially finished solo RAAM earning the title of RAAM Finisher, compared with over 2000 individuals who have summated Mt. Everest and 200 racers every year compete in the Tour de France.
nieźle ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• na leżato
Rzeczywiście, jazda "na zmianę" bardzo ułatwia pokonanie trasy. RAAM solo to zupełnie nie ta klasa, to już wierzchołek ultramaratoństwa. Nie wiem jednak jak z limitem 12 dni, czy jest taki sam dla teamów jak dla solistów.
Szczerze mówiąc w takim układzie jazdy - to nie rozumiem sensu startowania w tej imprezie, koszty są gigantyczne, a prestiż ukończenia w 2-osobowym składzie bardzo daleki od prestiżu w solo.

Można to potraktować jako przygotowanie do przejazdu RAAM solo: poznanie trasy i klimatu itp. Jak się ma dużo kasy to jest to jakiś sposób. 

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Nie wiem jednak jak z limitem 12 dni, czy jest taki sam dla teamów jak dla solistów.

napisałem wyżej. Dla team'ów limit to 9 dni.

Stąd też wychodzi 4800km/9=530km

530km dzielone na 2 osoby w teamie: 265 dziennie... ;)

www.waxmund.pl

• na leżato
265 km na 12 godzin, czyli trzeba i tak ostro jechać...

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
ostro? toż to średnia 22km/h wychodzi... nie umniejszając tutaj nikomu, ale tyle to by Janus dała radę ;)

a dzielić się mogą dowolnie, i zmiany mogą robić częściej, np co 3h... totalny luzik!

www.waxmund.pl

• na leżato
No może jest tak, jak piszecie... Dla mnie wszystko co długie, jeżeli jest powyżej 20 km/h, jest ostre. Muszę spróbować takiej szybszej jazdy na zmianę, może jakaś 24 godzinówka w dwuosobowym teamie.   
A Jan i Bogusław na pewno na to mają, żeby od jednego oceanu do drugiego przejechali. 

Offline Mężczyzna TomiliDżons

• Miasto: okolice Żyradowa
  • Na forum od: 09.07.2012
ostro? toż to średnia 22km/h wychodzi... nie umniejszając tutaj nikomu, ale tyle to by Janus dała radę ;)

a dzielić się mogą dowolnie, i zmiany mogą robić częściej, np co 3h... totalny luzik!
To w taki razie wychodzi (oczywiście upraszczając), że w drużynowo ten cały RAAM, nie jest wcale AŻ tak trudny :icon_twisted:   

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
To w taki razie wychodzi (oczywiście upraszczając), że w drużynowo ten cały RAAM, nie jest wcale AŻ tak trudny :icon_twisted:

ano, na to wychodzi :P RAAM jest bardzo trudny jadąc SOLO ;)

www.waxmund.pl

ano, na to wychodzi :P RAAM jest bardzo trudny jadąc SOLO ;)
czyli Sugerujesz, że nie dał byś rady przejechać tego dystansu Solo w 12 dni?? nie, serio to się zgrywam...dla mnie nasz lokalny BBTour to już kosmos, więc chylę czołą przed wszystkimi, którzy go przejechali :) Tak czy inaczej uważam,ze ten cały RAAM to chyba najbardziej hardcorowy marton jaki istnieje:-)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
nie ma się co zgrywać. RAAMu solo bym nie przejechał i tyle ;) ale jest to w moich planach. Może kiedyś... ;) a co do BBT to nie chyl czoła, tylko sam próbuj ;)

www.waxmund.pl

wodzisz na pokuszenie Waxmundzie  ;D.....myślałem o tym, kto wie, może za dwa lata spróbuje swych sił razem z ekipą forum....ale z drugiej strony, to jak Widziałem Cię razem z Wilkiem na Pk  w Żyradowie, i obserwowałem lejący deszcz to nie zazdrościłem Wam tej trasy w Bieszczady :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum