Autor Wątek: Kierownica  (Przeczytany 12558 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Kierownica
« 18 Gru 2009, 09:08 »
tzn jadąc masz cały czas plecak założony ? u... niezbyt to chyba musi być przyjemne jak masz cały czas przez ten plecak spocone plecy, hm ? po to właśnie jest torba na kierownicę :)
mtb i prosta kierownica ? heh, mnie się kojarzy wręcz przeciwnie.... mtb to gięta!  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Kierownica
« 18 Gru 2009, 09:33 »
Koszty przesiadki na baranka nie muszą być ekstremalnie wysokie. Na próbę kupujesz używany sprzęt, albo nowy najtańszy i testujesz.
Dźwignie hamulca tektro R200a, 60zł,
manetki SL-SY02 7biegów 40zł, przód bez indeksacji, tył indeksowany
kierownica baranek 64zł
Przykładowe ceny z allegro, nowe, z przesyłką
Używki trafisz za 1/3 ceny.
Większy problem będziesz miał tylko jak teraz masz 9 biegów z tyłu.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline trainspooter

• Miasto: różnie
  • Na forum od: 24.06.2009
    • http://www.kriepost.org, www.kaponiera.org
Kierownica
« 19 Gru 2009, 16:23 »
Biegów mam szczęściem 8, propozycja jest warta uwagi :)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Kierownica
« 19 Gru 2009, 16:28 »
Ale te manetki- montowane do ramy to nie najlepszy pomysł...Dopiero szosowe klamkomanetki dają komfort zmiany biegów. To już lepiej poszukaj jakiś używanych sh sora albo cuś...

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
Kierownica
« 16 Sty 2010, 21:56 »
Calkiem fajny,
ja miałem tak zamontowaną, ilustracja do opisu Michała:
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
Kierownica
« 16 Sty 2010, 23:21 »
Nigdy tego nie umiałem wytłumaczyć ani zrozumieć.
Chyba chodzi o to, żeby zaprezentować na zdjęciach reklamowych "motylka".

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
Kierownica
« 16 Sty 2010, 23:35 »
Czemu? A ja tak jeżdżę i jest wygodnie, w sumie najwygodniej z różnych ustawień jakie próbowałem  :) . Dół jest trochę bardziej wysunięty w moją stronę, jednak nie tak płasko jak na zdjęciu 3 posty wyżej.

Jak tylko złożę rower do kupy, to przetestuję to całkowicie płaskie ustawienie   :D .

EDIT: Zapomniałem wspomnieć.... gdyby nie 'oryginalne' ustawienie kierownicy to praktycznie niemożliwe byłoby zamontowanie standardowej torby na kierownice :o .
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Odp: Kierownica
« 31 Lip 2012, 14:15 »
Sory ze odswiezam :(

Mam prostą kierownica plus proste rogi /kat ok. 50-60 stopni do poziomu/. Po calym dniu jazdy bola mnie przedramiona itroche barki. Myślamena motylkiem ale dziwnie to wyglada a lemondka ''kradnie'' miejsce na kierownicy, Pomyslem i znalazlem cos takiego:) http://allegro.pl/lekka-multipozycyjna-aluminiowa-modolo-italy-rogi-i2514151298.html
CZy ktoś używał lub używai jak wrażenia ?
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 31 Lip 2012, 15:53 »
Skoro bolą Cię przedramiona i barki, to należy wzmocnić mięśnie tamtych rejonów. Prawdopodobnie masz je zbyt słabo rozwinięte. Przerabiałem ten problem przy kilku moich długodystansowych wycieczkach i taka jest moja teoria.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 17 Gru 2012, 13:39 »
Poszukuję nowej kierownicy, bo moja aktualna nie zupełnie nie pasuje do mojej sylwetki na rowerze. Nie dość, że muszę ją ustawiać tak, że klamkomanetki są skierowane w dół to dalej przekrzywiam nadgarstki w dolnym chwycie.

Logika, geometria, nadgarstki i internet mówią, że powinna mieć klasyczne gięcie. Siodełko jest około 10 cm ponad górną powierzchnią kierownicy, do tego mam stare klamkomanetki Campagnolo ze stosunkowo krótką dźwignią hamulca.

Zna ktoś w miarę tanią, czarną, ważącą <300g i z klasycznym gięciem ??? Szerokość prawdopodobnie 42 cm.

Znalazłem tylko jedną ale niestety srebrny kolor to nie to o czym marzę :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 17 Gru 2012, 15:57 »
co rozumiesz przez klasyczne gięcie? i czemu tylko takie? ;) podrzuciłbyś te poradniki jakieś na których się wzorowałeś

to jest jakie?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 17 Gru 2012, 16:03 »
klasyczne to gięcie po elipsie, bez załamań

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 17 Gru 2012, 16:32 »
co rozumiesz przez klasyczne gięcie? i czemu tylko takie? ;) podrzuciłbyś te poradniki jakieś na których się wzorowałeś

http://www.forumszosowe.org/printview.php?t=3773&start=0&sid=d015cd2126b7df378a4770850a3a54a9
Cytat: Karbon
Z tym, że istnieje następująca prawidłowość:
 Jeśli różnica wysokości między kierownicą a siodełkiem jest WIĘKSZA niż 8 cm to należy stosować kierownice kompaktowe lub klasyczne.
 Jeśli różnica wysokości między kierownicą a siodełkiem jest MNIEJSZA niż 8 cm to należy stosować kierownice ergonomiczne.
 Kierownice ergo jeśli przewyższenie siodełka jest >8 cm to nadgarstki w dolnym chwycie są mocno wygięte i jazda taka jest nie możliwa. Klasyczne i kompakty są też nie wygodne jeśli kierownica jest niewiele niżej niż siodełko.

http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,ustawienie-kierownicy-w-rowerze-szosowym-zlap-barana:2
Cytat: BikeBoard
Po ustaleniu pochylenia tułowia nad kierownicą trzeba właściwie dobrać długość mostka i zasięg kierownicy. Niestety trzeba zacząć od końca. Zasięg zależy od stosowanych łap. W zależności od marki i modelu wystają one dalej lub bliżej. Przy długich i wygodnych w uchwycie współczesnych klamkomanetkach warto zastosować kierownicę typu kompaktowego z krótszym zasięgiem.
Stąd też wynika, że u mnie kompaktowa nie ma racji bytu - krótkie klamki. Z resztą może wolałbym nawet górny chwyt nieco wyżej, a dolny niżej ;)

to jest jakie?

To jest chyba tzw. kierownica ergonomiczna. Mam bardzo podobną i ją ciągle przeklinam :P Trzyma się fajnie w ruchu ulicznym kiedy nie chcę się za bardzo pochylać, ale na dłuższej trasie brakuje mi płaskiego/równoległego chwytu żeby się wyłożyć. A tu jest tylko ten, nie wiadomo czemu służący, kikut...

Kusi minie taka jak ta (właśnie klasyczna):

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
« 4 Sty 2013, 19:14 »
http://www.humpert.com/en/bikeparts/marke/produktart/einsatzbereich/produkt/?marke=ergotec&produktart=1&einsatzbereich=62&produkt=298

A wie gdzie takie cudo w Polsce można dostać ??

Znalazłem niby tutaj:
http://www.alibaba.com/product-gs/592192202/X_TASY_Adjustable_Bicycle_Comfort_Handlebars.html

kupowałem tam ekran do kindla i nawet doszedł pytanie tylko czy to nie będzie marna podróba ?

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 4 Sty 2013, 19:22 »
Półtora roku temu kupowałem podobną w bikestudio.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum