Autor Wątek: Jaka lampka przednia dla sakwiarza?  (Przeczytany 17298 razy)

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Jaka lampka przednia dla sakwiarza?
« 18 Sty 2009, 23:39 »
A ja nie mam problemu, bo zwyczajnie nie mam torby na kierownice :lol: Mam człowieka od map...
A tak serio to się zastanowiłem i wydaje mi się że lepszy jest dobry sprzęt na prądnicę, więc dlaczego używam diodówki na baterie? :D
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 19 Sty 2009, 08:53 »
Piasta z prądnicą ma ten minus, że cały czas generuje większy opór niż zwykła piasta. Jest też cięższa. Wieczorem przy obozowisku i tak potrzbujesz czołówki.

Lampka z prądnicą daje lepsze światło i jest wydajniejsza niż czołówka. Teraz gdybym mógł wybierać, to kupiłbym zwykłą piastę.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
« 19 Sty 2009, 16:20 »
Dokładnie tak. Dodatkowo zwykła piasta jest dużo łatwiejsza w serwisowaniu i naprawie i łatwiej do zwykłej części zamienne zdobyć. Im coś prostsze tym bardziej niezawodne.
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline MaciekPaciek91

« 20 Sty 2009, 01:47 »
Cytat: "szkodnik"
Im coś prostsze tym bardziej niezawodne

Cytat: "arkadoo"
Wieczorem przy obozowisku i tak potrzbujesz czołówki

No tak, to się ceni podczas długich wyjazdów, jednak prądnica daje uczucie niezależności- ile nakręcisz tyle masz :lol:  A tak w temacie: czy da się ładować telefon z takiej prądnicy? Tak sobie rozmyślam/ wymyślam: jakby puścić prąd przez jakiś kondensator, który stabilizowałby napięcie, to myślicie że miałoby to jakiś sens? :mrgreen:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
« 20 Sty 2009, 03:43 »
Cytat: "MaciekPaciek91"
czy da się ładować telefon z takiej prądnicy? Tak sobie rozmyślam/ wymyślam: jakby puścić prąd przez jakiś kondensator, który stabilizowałby napięcie, to myślicie że miałoby to jakiś sens? :mrgreen:

Telefon i paluszki AA.. :) Też nad tym kiedyś rozmyślałem ale na rozmyślaniach się skonczyło ;)
Myśle że nawet jeżeli nie da się nic wykombinować z seryjną prądnicą to napewno dało by się skonstruować taką co by się nadała ale to raczej nie w garażu.. ;) Gdyby taki wynalazek powstał to byłaby to świetna alternatywa dla paneli słonecznych i pierwszy zgłaszam się na ochotnika do testowania  :mrgreen:

Ktoś na forum ma chyba piastę z prądnicą więc jak by podał parametry i znalazłby się jakiś elektronik lub fizyk na forum to moglibyśmy znaleść odpowiedź na nurtujące nas pytanie.. ;)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
« 20 Sty 2009, 05:42 »
Hmm... Tak czytam o czym tutaj rozmyślacie... I nie wiem, czy czegoś takiego szukacie, ale kiedyś na innym forum była mowa o pobieraniu prądu z dynama... Może się wam do czegoś przyda:
http://www.narowerze.info/component/option,com_fireboard/Itemid,95/func,view/id,202/catid,11/limit,6/limitstart,6/
(wypowiedzi Maćko)
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline Medelin

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 24.10.2008
« 20 Sty 2009, 17:26 »
Cytat: "MaciekPaciek91"

No tak, to się ceni podczas długich wyjazdów, jednak prądnica daje uczucie niezależności- ile nakręcisz tyle masz :lol:  

Ja bardziej czuje niezależność mogąc korzystać z oświetlenia niezależnie od prędkości jazdy i tego czy w ogóle jadę. Przydaje się to kiedy np. zjeżdza się z asfaltu w celu znalezienia miejsca na nocleg, albo kiedy trzeba użyć lampki jako latarki, czy choćby żeby być widocznym w czasie postoju.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 20 Sty 2009, 20:11 »
Cytat: "Medelin"
być widocznym w czasie postoju.
Albo po prostu przeszukać sakwę czy spojrzeć na mapę. Czołówka rządzi, dynamo to przeżytek.

« 20 Sty 2009, 22:35 »
Zabawy w robienie ładowarek, dorabianie końcówek (komórka, ładowarka akumulatorków) itp. jest bez większego sensu. Mamy XXI w. i trudno znaleźć jakiś większy obszar, gdzie nie ma gniazdek z prądem. Nawet jak śpimy na dziko, to podczas obiadu, w sklepie można podładować sprzęt.

« 21 Sty 2009, 14:46 »
Zwykłych baterii nie używam ze względu na ich "nieekologiczność". Do tego sposobu, o którym pisałem potrzebne są ładowarki, które szybko naładują akumulatorki (do 2h). Moja ładowarka ładuje 4 aku AA w 1:45h. Te dwie godziny przeważnie spożytkowane sa na zjedzenie obiadu w sklepie/barze, rozejrzenie się po najbliższych atrakcjach, zakupy etc.

Nie wiem, na czym polega różnicy w zapytaniu się o naładowanie aku w austriackim, cyz ukraińskim sklepie/barze. Bez względu na kraj często to zaskakuje ludzi, ale jeszcze nikt mi nie odmówił  :)

Ciekaw jestme ile trzeba pedałować i z jaką prędkością żeby naładować 4 aku AA poprzez dynamo.

« 21 Sty 2009, 16:14 »
Strasznie ten zachód na psy zszedł :D  Co do ladowarki, to mam taki wynalazek (GP POWERBANK SMART):

Zapodaje napisy, bo dla mnie te paramtery to czarna magia:

PRI: 0,45A MAX
SEC: 12 1500mA
18VA MAX.LPS

Ładuje w niej aku GP1800 i jakieś inne różnych mniej znanych firm, które podobno mają 2500.

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
« 21 Sty 2009, 18:11 »
E... nie jest tak źle chyba z tym Zachodem :) To prawda, można czasami odnieść wrażenie, że niektórzy traktują cię jak żebraka, kiedy zapytasz np o naładowanie komórki, ale ... to chyba już ich problem i tylko źle o nich świadczy jeśli odmawiają. Ja jeżdżę zawsze z noclegami tylko na dziko bądź "na gospodarza"... I po prostu kiedy widzę, ze baterie już są na wykończeniu proszę zazwyczaj kogoś z domu niedaleko miejsca gdzie się rozbijamy. Wtedy taką ładowarkę z akumulatorkami zostawia się na całą noc ( a moje tyle czasu potrzebują ), raczej bez obaw, że coś zginie. Nie zdarzyło mi sie też zeby w takiej sytuacji ktos odmówił. Zresztą nawet jeśli... cóż, zapuka się do sąsiada. W końcu to normalna sprawa, ludzie zwykle to rozumieją:) Zdarzało sie też, ze ładowaliśmy baterie w sklepach, na dworcach, na boisku piłkarskim... Taka prądnica i samowystarczalność jest na pewno fajnym rozwiązaniem, bo daje pewność ze tej energii ci nigdy nie zabraknie. Kiedyś sama myślałam, żeby wykombinować sobie coś takiego... Ale z drugiej strony to odbiera chyba wiele fajnych możliwości na poznanie nowych ludzi, np w Norwegii ten pretekst był dla nas jedynym sposobem na poznanie kogokolwiek :)
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline MaciekPaciek91

« 21 Sty 2009, 22:52 »
Cytat: "Michał Wolff"
Z kolei na kempingach jest problem z kradzieżą ładowarek, gniazdka są najczęściej w kiblach, a trudno stać tam i parę godzin pilnować

Jakbym o tym wiedział przed wyjazdem do Budapesztu to chyba bym nie usnął na kempingu w Czechach, gdzie na noc zostawiłem telefon w takim słupku do zasilania przyczepek kempingowych :o
Jest różnica i to duża. Na Zachodzie wszystko jest nastawione na zysk, panuje zupełnie inna mentalność; na Wschodzie wygląda to inaczej.

O tutaj jest sporo racji, może z samym zapytaniem różnicy nie ma ale podejście pytanych jest inne. Akurat nie mam doświadczenia z ładowaniem baterii "na gapę", ale już spanie na dziko w Austrii było bardziej ryzykowne niż np. w kochanej Słowacji, gdzie przejeżdżający w pobliżu pola (uprawnego, nie kempingowego) na którym byliśmy rozbici rolnicy nam machali
gdy zostaliśmy bez chleba, babka w prywatnym domu kazała nam zapłacić więcej niż w sklepie

To już nieprzyjemne :(
Właśnie to wszystko miałem na myśli mówiąc o niezależności wynikającej z posiadania dynama/prądnicy

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 22 Sty 2009, 00:11 »
Ja z kuzynem na naszej wyprawie mieliśmy ładować baterie czymś takim:
http://www.geektoys.pl/view.php?id=1462
MIELIŚMY  :evil:  
piszą że ładuje przy 14 km/h, chyba przy silnym wietrze typu wmordewiał. Żeby rozpalić kontrolkę oznaczająca ładowanie trzeba było dmuchnąć z całych sił, zaś gdy kuzyn zamontował to przy rowerze urządzenie nie sprawdziło się   :(

Offline MaciekPaciek91

« 22 Sty 2009, 07:38 »
Ale kosmiczny gadżet :D Ale to dziwne i przypomina telemarket mango- tam sprzedają różne wynalazki i nawet są w posiadaniu perpetuum mobile :lol:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum