Autor Wątek: Jak zapakować rower i bagaże przed samolotem  (Przeczytany 216254 razy)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Cytat: "Fijolek2005"
Vilqu bagaż nadawany do luku  samolotu jest tylko prześwietlany przez Straż Graniczną i u nas nie ma jak na razie żadnej innej formacji do kontroli.

Pisząc o odpowiednikach miałem na myśli służby w innych krajach, np. w Irlandii zajmuje się tym służba celna.

Edycja:

A te bajery że w foli aluminiowej to Ci  sie uda to brednie.

Fizykiem nie jestem ale Urząd Celny w Warszawie podaje, że coś jest na rzeczy :wink:
http://bip.warszawa.ic.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1624&Itemid=429

Zresztą sam ostatnio przewiozłem w ten sposób wiertła, a tego typu rzeczy wcześniej (bez folii) zawsze mi konfiskowano.

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
:mrgreen:
Zabrali mi kiedyś na lotnisku zapalniczkę, taka jajcarską.  Bo ona zamiast zapalć sie słuzyła tylko do tego żeby pokopać prądem.  No więc taki jeden gościu znalazł mi w bagażu ją, pstryknał i oczywiście pokopało go  :mrgreen:   Po czym zawołał kumpli co by zrobic debatę.  Wszyscy po kolei pstrykali sobie tą zapalniczką, każdy sie pokopał no i jednogłośnie stwierdzili że to wielce niebezpieczne jest.  Też myslałem że wykorkuję ze śmiechu przy tym.
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
kokop terrorysta  :wink:
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
Vilqu to ołów zatrzymał promieniowanie a nie sreberko. A swoją drogą co za kr..yn chce przemycić  naboje do broni palnej, takiego to zamknąć na 10 lat. Jak chcesz przewozić takie rzeczy( wiertła ) to nadaj to do bagażu rejestrowanego
Kokop dobrze że nie podciągneli tego jako paralizator bo wtedy to miałbyś nieprzyjemności :D  .
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Vilqu to ołów zatrzymał promieniowanie a nie sreberko. Jak chcesz przewozić takie rzeczy( wiertła ) to nadaj to do bagażu rejestrowanego

Podejrzewam, że gdybym miał wykupiony taki bagaż to wpadłbym na taką możliwość, ale w porządku, dziękuję za dobre intencje :wink: Jeśli nie targam ze sobą roweru, to prawie zawsze podróżuję tylko z samym podręcznym (do plecaka można naprawdę dużo przytroczyć), sakwiarski minimalizm w pakowaniu się jest tutaj pomocny. Średnio opłaca się wydawać 15 euro za przewóz dwóch wiertełek albo imbusa do siodełka. Ołów powiadasz, dobrze wiedzieć 8)

taśma klejąca i dobrze obklej narzedzia na ramie, powinno wystarczyc .Masz prawie pewność że przejdzie , na rtg wyjdzie ze sa to narzędzia a je w bagażu rejestrowanym można przewozić narazie
O k..wa

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
:?:

Mam pytanie, czy  torba na kierownicę Ortlieb może być traktowana , jako mała torebka damska?
Cytuję ze strony LOT-u:

"BAGAŻ NIEREJESTROWANY PRZEWOŻONY NA POKŁADZIE SAMOLOTU:

Niezależnie od limitu bagażu rejestrowanego, pasażer jest uprawniony do bezpłatnego przewozu pod swoją opieką bagażu podręcznego.

Klasa ekonomiczna 1 sztuka 6 kg 13 funtów do 118 cm do 45 cali

Dodatkowo
, w ramach ceny biletu, jako bagaż podręczny mogą być przewożone przez pasażera: mała torebka damska, płaszcz, peleryna lub koc, parasol lub laska, aparat fotograficzny, lornetka lub kamera"

Rysiama wydaje mi się że jeżeli będzie to jako jedyna torebka to nie ma znaczenia jak ona wygląda ,aby tylko zmieściła się w wadze i wymiarach.
O k..wa

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Ja w ramach bagażu podręcznego przewożę (LOT-em) normalną sakwę 50 l plus torbę ze sprzętem foto (dużą torbę).

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Rysiama wydaje mi się że jeżeli będzie to jako jedyna torebka to nie ma znaczenia jak ona wygląda ,aby tylko zmieściła się w wadze i wymiarach.

Zwróć uwagę na 'dodatkowo' :]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
jak się pakuje rower do samolotu, to każą spuszczać powietrze w dętkach...

a jak się mają hamulce hydrauliczne, w których w końcu też musi panować odpowiednie ciśnienie, do przewozu samolotem ? Słyszał ktoś o jakichkolwiek awariach hamulców podczas przelotu ?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Janek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 31.05.2008
    • http://janulrich79.googlepages.com
jak się pakuje rower do samolotu, to każą spuszczać powietrze w dętkach...
a jak się mają hamulce hydrauliczne, w których w końcu też musi panować odpowiednie ciśnienie, do przewozu samolotem?

Ostatnio mierzyłem ciśnienie licznikiem z wysokościomierzem. Na wysokości przelotowej odpowiadało ono ciśnieniu na dokładnie 2500m.

Czy jeśli pojedziesz w Alpy na 2500 to będziesz spuszczał powietrze czy olej? :-)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
a mierzyłeś ciśnienie w luku bagażowym? :wink: nie wiem czy jest tam ono tak mocno wyrównywane jak na 'pokładzie'. Do tego jest to dużo gwałtowniejsza zmiana ciśnienia, niż powolne wjeżdżanie na 2500m...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
Ostatnio mierzyłem ciśnienie licznikiem z wysokościomierzem. Na wysokości przelotowej odpowiadało ono ciśnieniu na dokładnie 2500m

Ale to jest ciśnienie w kabinie pasażerskiej, a w luku bagażowym może być mniejsze.
Olej nie podlega tak łatwemu rozprężaniu jak powietrze (właśnie dlatego jest używany w układach hydraulicznych) więc nic się z nim nie stanie w samolocie.
Raz nasze rowery leciały z powietrzem w oponach i nic się nie stało, więc to spuszczanie to tak na wszelki wypadek.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Janek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 31.05.2008
    • http://janulrich79.googlepages.com
Słyszałem, że w luku bagażowym jest takie samo ciśnienie - ale nie mogę znaleźć na ten temat oficjalnego potwierdzenia.

W końcu zwierzaki są umieszczane właśnie tam i jakoś przeżywają :)

Mój rower po wyjęciu z luku był za to porządnie 'zmarznięty' :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum