Autor Wątek: Jak zapakować rower i bagaże przed samolotem  (Przeczytany 216268 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Air France- rower można nadać zamiast/w bagażu - 23kg- lub dopłacić chyba 55 E.
Oczywiście obsługa na lotniskach niepoinformowana i trzeba "udowadniać" jak jest w regulaminie.

NA CDG w Paryżu, przed przesiadką ktoś taśmą Air France objechał raz jeszcze nasze pudła, pozytywny szok :)

Offline nomadus

• Miasto:
  • Na forum od: 28.09.2011
Witam,

Dość pina sprawa. Jutro lecimy EasyJetem z Berlina. Mam wykupione 2 rowery i zero bagazu rejestrwanego. Na stronie Easyjeta http://www.easyjet.com/PL/O/baggage.html

chyba sa sprzeczne informacje:

-Wykupienie dodatkowej wagi na sprzet sportowy pozwala na przewz dodatkowych 12kg bagazu.

-ponizej jest ilustracja ktora pokazuje ze jeden pasazer moze zabrac 32kg.

CZY TO OZNACA ZE MUSZE DOKUPIC BAGAZ REJESTROWANY CZY SAME 2 ROWERY PRZEJDA (WAZA WIECEJ NIZ 12KG)?

Nie wiem czy nas nie skasuja dodatowo na lotnisku Shonenfeld.

Jesli ktos ostatnio latał tymi liniami lub z Berin Shonenfed i moze sie wypowiedziec bede bardzo wdzieczny.

p.

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Nie leciałem od razu zaznaczam,ale według mnie to wygląda tak jakbyś obecnie mógł zabrać tylko rowery,ale już bez sakw czy bagażu.

Jak chcesz przewieźć walizki/torby/sakwy/ogólnie rzecz ujmując bagaż?

Offline nomadus

• Miasto:
  • Na forum od: 28.09.2011
Mialem w planie wrzucić wszystko do kartonu z rowerem + co sie da do podręcznego.

Po wygooglowaniu wyglada na o że taka opcja raczej w Easyjet nie przechodzi i też sporo zalezy tez od widzimisie lotniskowych.

Dokupiłem juz dodatkowy bagaz rejestrowany jestem w plecy kikadziesiat zotych ale lecimy bezstresowo :)

« Ostatnia zmiana: 24 Lis 2011, 23:19 nomadus »

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Dokupiłem juz dodatkowy bagaz rejestrowany jestem w  kiplecykadziesiat zotych ale lecimy bezstresowo :)
Najważniejsze ;) Miłego!

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Pytanie do rowerzystów latającymi z rowerami z hamulcami tarczowymi - czy macie jakieś patenty na ochronę tarcz przed zgięciem? Na lot w pierwszą stronę pomysł już mam - zdemontuję je i wrzucę w oryginalne pudełko od BB7-ek, a co w drodze powrotnej? Zabranie ich do podręcznego raczej nie wchodzi w grę? Rower będzie leciał tylko w folii, bez ściągania kół.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Włożenie między kilka warstw kartonu, Oklejenie taśmą i włożenie gdzieś do paczki.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Leciał może ktoś Lotem z rowerem po zmianie przepisów, i udało mu się go "przemycić" w bagażu rejestrowanym bez dopłaty?

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Remigiuszowi - składak 20".
Ale przyczepki rowerowe dla dzieciaków łyknęli, nawet Ali "dwójkę" :) mimo że ma 110x82xok.30 cm po złożeniu. Rowery (trekkingi) dla porównania - po zdjęciu kół i obróceniu mostka były zaledwie o 10 cm dłuższe, przy pozostałych wymiarach takich jak przyczepka...
« Ostatnia zmiana: 15 Gru 2011, 20:01 tomzoo »

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

• Dominik
Dzięki Tomzoo,
Czyli jest cień nadziei jakby zdjąć koła i wyciągnąć widelec.
Bo kurde kupiliśmy już bilety a teraz patrzymy że rower dopłata 50Euro ;/ a to jest dopłata za jedną stronę czy za obie?

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
Niestety za jedną stronę. I jak nie chcecie ryzykować z "chowaniem" roweru do sakw ;) to polecam zaklepać sobie telefonicznie potwierdzenie przewozu roweru/ów na infolinii - ponoć to jest wymagane. My sobie zaklepaliśmy, ale na dolocie POZ-WAW nam potwierdzili tylko jeden rower - poszliśmy na bezczela z dwoma i udało się, ale wszystko zależało od widzimisię pracownicy sprzedającej nam bilety - te kupuje się w dniu/na kilka dni przed wylotem.
No i nie wiem gdzie lecicie, ale kupując bilety na rowery lepiej kupić od razu w obie strony. My wracając z Tibilisi - nie mam pojęcia gdzie i jak w tamtym galimatiasie (nie bardzo sobie radzili z organizacją odpraw itp.) byśmy to zrobili...
Dodatkowo Cię pocieszę, że kupując bilet na rower który leci z loniska w Polsce - trzeba zapłacić jeszcze opłatę transakcyjną w wysokości ok. 50 zł od roweru! na powrót z zagranicy tej opłaty nie ma. No chyba, że akurat dla państwa z którego będziecie wracać będzie w regulaminie, że jest...

• Dominik
No to zepsułeś nam wakacje :P
Bo dopłacać 500zł do roweru to już chyba nie ma sensu, chyba polecimy bez rowerów :(
Kupiliśmy bilety Warszawa-Hanoi-Warszawa na razie tylko 4, chce nas lecieć w sumie 7, ale reszte biletów to już chyba w Aeroflocie dokupimy.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Wypożyczcie jakieś składaki :)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
No to zepsułeś nam wakacje

Ja tu tylko sprzątam...  :P
A tak prawdę mówiąc, to my kupując bilety w Locie wiedzieliśmy o dopłacie za rowery - i tylko dzięki temu, że trafiliśmy na mega promocję - za siebie od osoby zapłaciliśmy mniej niż za rowery - to mogliśmy sobie na ten zbytek pozwolić.
Ogólnie czas taniego przewożenia rowerów liniami lotniczymi chyba się kończy...
Z sentymentem wspominam rok 2005 gdy cały koszt dwutygodniowego wyjazdu do Hiszpanii (razem z biletami lotniczymi) wyszedł po 1200 na osobę...

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Kupiliśmy bilety Warszawa-Hanoi-Warszawa
W kwestii rowerów zastosujcie metodę Robba ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum