Autor Wątek: Jak zapakować rower i bagaże przed samolotem  (Przeczytany 216303 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Koleżance zgubili cały bagaż, łącznie z rowerem, jak leciała gdzieś do Ameryki Południowej. Tak w ramach straszenia  ;D

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Sakwa jak bagaż podręczny? Puszczają bez problemu?

Zastanawiam się czy haki/zaczepy Crosso mogą się komuś nie spodobać?:> Wymiary znam

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009

Zastanawiam się czy haki/zaczepy Crosso mogą się komuś nie spodobać?:> Wymiary znam

Puszczają :)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
potwierdzam

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
A dlaczego by mieli nie puszczać , aby wymiary się zgadzały a reszta jest nie ważna z czego jest zrobione.
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia

A jak inaczej, jak się ma tylko sakwy???
Przepuszczają bez problemu - testowane na ortliebach. Oczywiście zapakowane duuużo wyżej niż do górnego wzmocnienia (czyt. nie dało się zrolować) a i waga jakoś nie chciała tych 5-6 kg normatywnych pokazać ;)

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Nie wiem, czy już to pisałem, ale zdaje się, że jednak warto spuszczać powietrze z kół zabierając rower do samolotu.
Mi ostatnio się nie chciało i prawdopodobnie to było przyczyną rozwalenia legendarnego  ;) Marathona XR. Krótko mówiąc, po około 30 km jazdy od lotniska nagle wystrzeliła tylna dętka. Okazało się, że na długości około 1 cm opona rozlazła się. Na nieco szerszym kawałku wyglądała od środka na mocno naderwaną - tak, jakby jakaś wewnętrzna siła chciała ją rozerwać. Nadmienię tylko, że zazwyczaj pompuję w okolice górnych progów wytrzymałości opon i może to w połączeniu ze zmianą ciśnienia dało taki efekt. Przedniej oponie żadna krzywda się nie stała.
Pewności co do przyczyn tej awarii nie mam, ale jednak stawiam na wyżej wspomniane.

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009

A jak inaczej, jak się ma tylko sakwy???
Przepuszczają bez problemu - testowane na ortliebach.
Bagaż jak każdy inny, tylko te haki mocujące mnie przez chwilę niepokoiły. Dla spokoju ducha wolałem temat na forum poruszyć ;)

A co do opon to podobno nic im się nie powinno dziać, jednak dla pewności też bym nieco spuścił ;)

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Sakwy przechodzą przez kontrolę, ale trzeba zadbać o to by nie mieć w podręcznym żadnych narzędzi, zabierają nawet te najmniejsze.

PS Patrząc na tytuł tego tematu nasuwa się mi się refleksja - pakowanie roweru i bagaży na płycie lotniska jest pomysłem wysoce dyskusyjnym ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Sakwy przechodzą przez kontrolę, ale trzeba zadbać o to by nie mieć w podręcznym żadnych kluczy, zabierają nawet te najmniejsze.
No coś Ty? Jak lecisz gdzieś samolotem to pakujesz klucze do bagażu rejestrowanego? :o Przecież on może zginąć...
Ja zawsze mam klucze w bagażu podręcznym - i to cały pęk, z 10 mniejszych i większych. Nigdy nikt się do mnie nie przyczepił.

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
Janus, nieporozumienie. Zorientowałem się jeszcze przed Twoim postem, ale okazałaś się szybsza, chodziło mi o klucze rowerowe ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Aa, ok ;)

Przy okazji pytanie do tych, którzy mają za sobą wyprawę po Islandii. Na stronie Icelandair jest napisane, że wymiary pudła z rowerem nie mogą przekraczać 221x102x56 cm. Wydaje mi się, że pudła, których do tej pory używałam, były większe (zwłaszcza na wysokość)... Mieliście z tym jakieś problemy? A może lecieliście innymi liniami?

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Mieliście z tym jakieś problemy? A może lecieliście innymi liniami?
Problemów nie mieliśmy żadnych, bo lecieliśmy liniami Iceland Express, a u nich w ogóle nie trzeba było pakować rowerów. Wystarczyło obrócić kierownicę i odkręcić pedały. Dla własnego bezpieczeństwa zabezpieczaliśmy jedynie wrażliwe elementy rowerów (dźwignie hamulców, przerzutki, siodełka). Nasze rowery podróżowały tak w obie strony i nic im się nie stało :)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Obawiam się, że mogą. To w końcu mocne, metalowe części dające się dość łatwo odciąć. Wiem, ze to brzmi absurdalnie, ale nie takie rzeczy już na lotniskach odbierano. Osobiście doświadczyłem problemów z 50m liną wspinaczkową :)

Ale może lepiej niech się wypowiedzą Ci, co z Crosso latali, bo ja teoretyzuję.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Lekko OT, ale czy ktoś mógłby mi na szybko podpowiedzieć jaki rozmiar mają typowe pudła do pakowania rowerów?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum