Autor Wątek: Jak zapakować rower i bagaże przed samolotem  (Przeczytany 216302 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
chodzi mi o przekroczenie ok 30 kg które jest jakimś tam limitem na 1 sztukę bagażu.  Tylko wtedy ew. może kogoś zainteresować, że rower jest za ciężki.
Kwestia podejścia do nadbagażu to zupełnie inna bajka.

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
chodzi mi o przekroczenie ok 30 kg które jest jakimś tam limitem na 1 sztukę bagażu.  Tylko wtedy ew. może kogoś zainteresować, że rower jest za ciężki.
Kwestia podejścia do nadbagażu to zupełnie inna bajka.
Rzeczywiście, 32kg to maksymalna waga,
trochę zmylił mnie Wizz gdzie dokładnie tyle może ważyć 1 sztuka bagażu.

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
Joseph 7 kg nadwagi to przegięcie i nie pisz proszę że to niewielka nadwaga . Przewoźnicy z tego żyją , ciekawe co Ty byś zrobił na miejscu obsługi . Zawsze byś przymykał oko .
 Uważasz że nasze lotniska są niecywilizowane a powiedz  mi w czym my jesteśmy gorsi ?
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Pytanie do osób, które korzystały z Norwegiana i przewoziły rower w całości: na ichniej infolinii Norwegowie powiedzieli mi, że po zakupieniu "normalnego" biletu mam do nich zadzwonić i zarezerwować sobie miejsce na "cały" rower, potem, przed odlotem, dopłacić kasę przy odprawie. Czy tak jest faktycznie, czy trzeba, nie wiem, biegać i szukać specjalnego stanowiska kasowego?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Czy tak jest faktycznie, czy trzeba, nie wiem, biegać i szukać specjalnego stanowiska kasowego?
Tak, ja właśnie tak to musiałam załatwić. Ale bez przesady z tym szukaniem - zakładam, że startujesz z Okęcia, a ono takie duże nie jest :P. Jak wejdziesz do starej hali odlotów (dla tanich linii) przodem do punktów odprawy, stoisko Norwegiana będziesz miał za plecami, na górze - trzeba wejść po schodach. Wracając z Norwegii nie musiałam szukać żadnego punktu Norwegiana, po prostu zapłaciłam w punkcie odprawy.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Dzięki!

Jeszcze mam pytanie o pakowanie sakw - tam płaci się za sztukę bagażu, zatem, jak ktoś pisał wcześniej, dobrze jest to spakować w ruską torbę lub torbę z Ikei. O ile jeszcze wiem, gdzie jest Ikea, o tyle nie mam pojęcia, gdzie można nabyć ruskie torby.

Rozumiem, że złożenie sakw w jedną kupę, owinięcie folią, czy też proste sklejenie ich za uchwyty, tak, że będą stanowić  jedną całość, niestety nie przejdzie?

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Rozumiem, że złożenie sakw w jedną kupę, owinięcie folią, czy też proste sklejenie ich za uchwyty, tak, że będą stanowić  jedną całość, niestety nie przejdzie?
Ja bym nie ryzykowała. Tanie linie mają to do siebie, że zdzierają kasę na wszystkim, co się da, żeby wyjść na swoje. Ja zapakowałam sakwy w torby z IKEI - ale musiałam mieć dwa bagaże, bo cztery sakwy i worek po prostu by się nie zmieściły do jednej torby. Teraz przede mną nawet większy problem, bo mogę mieć tylko jeden bagaż i to do 20 kg :( Pewnie całe jedzenie i inne ciężkie lecz niezbędne rzeczy typu szampon dokupię na miejscu...

Torby IKEI warto mieć dwie na jeden "bagaż" - do jednej wkładamy sakwy, drugą przykrywamy (żeby nie wypadły górą). Potem trzeba wszystko przewiązać mocnym sznurkiem, żeby się nie rozpadło.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Myślę,że to chodzi o coś takiego:
http://allegro.pl/listing.php/search?string=torby+bazarowe&category=0&sg=0
Jesteś z Warszawy,więc masz na miejscu.
Aukcja nie moja :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Dzięki, znalazłem nawet za 10zł. :) link

Problem w tym, że na pierwszy rzut oka do jednej takiej nie wejdzie wiecej niż dwie tylne sakwy... ale do odlotu jeszcze miesiąc, coś się wykombinuje. Torby z Ikei są nieco mniejsze.

Offline Mężczyzna hose morales

• Na forum od: 06.01.2009
Jeszcze mam pytanie o pakowanie sakw - tam płaci się za sztukę bagażu, zatem, jak ktoś pisał wcześniej, dobrze jest to spakować w ruską torbę lub torbę z Ikei. O ile jeszcze wiem, gdzie jest Ikea, o tyle nie mam pojęcia, gdzie można nabyć ruskie torby.
W Wizzair: 2 sakwy z worem transportowym poszły do takiej dużej ruskiej torby z ceraty. Dodatkowo okleiłem taśmą bo nieco badziewne jednak są ( za to nikt nie ukradnie). Miałem limit do 30kg i według mnie logiczne jest,że małe pakunki idą w duży.

Wcześniej taki sam zestaw poszedł to starej torby materiałowej na kółkach,którą zostawiłęm potem na lotnisku.

Tak jakbyś do walizki wrzucił jeszcze plecak, torbę na aparat i torebkę damską dużą :P

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
W tej największej torbie (75/55/28 cm) mieści się 115,5 dm3.  Ortlieby dla przykładu razem wzięte nie dają nawet 50 litrów :) Więc masz 2x tyle, co 2 średnie sakwy, powinieneś się zmieścić :)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Tak jak Janus powiedziała, dwie torby z Ikei sprawdzają się bardz dobrze, wygodnie jest wszystko zakleić taśmą. Spokojnie wchodzą do nich 2 małe i jedna duża sakwa Ortlieba, drugą dużą bierzesz jako podręczny.
Co do płacenia na Okęciu to w zeszłym roku płaciło się w nowej hali odlotów.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Janus, Daniel, dzięki za ten patent z Ikeą. W niedzielę zakupiliśmy torby, wczoraj zmieściliśmy do środka dwie crosso big, dwie small (wszystkie zwinięte, w wymiarach przypominających bagaż), jedną karimatę i jeszcze trochę miejsca zostało.

Dzisiaj wieczorem jadę na Okęcie pogadać z panią od odpraw Norwegiana i upewnić się, że z tym rowerem, co go mam prawo w całości przewieźć, spuszczając powietrze, skręcając kierownicę i odwracając pedały, to tylko tyle jest do zrobienia. :)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Ja jednak rower jeszcze owijam folią bąbelkową. Zaletą jest to, że stosunkowo łatwo załatwić sobie taką folię przy powrocie i przywieźć ją rowerem na lotnisko. Jakoś nie bardzo ufam w delikatność bagażowych. Pedałów ostatnio nie odkręcałem, nic się nie stało, nikt się nie przyczepił.
Wracam do jeżdżenia.

Dudeck

• Gość
Orientuje się ktoś, czy przy zabranym rowerze liniami Ryanair można mieć sakwy doczepione do bagażnika? W sumie limit dla roweru jest 30 kg, więc by się wszystko zmieściło.
*Rowery -- MUSZĄ być umieszczone w kartonie lub pokrowcu ochronnym.
Więc czy do takiego kartonu można wsadzić wypchane sakwy?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum