Autor Wątek: Jak zapakować rower i bagaże przed samolotem  (Przeczytany 216332 razy)

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
wielkie dzięki, wiedząc jak to u nich wygląda zastanowię się czy brać zestaw rower+15kg czy złożyć rower do paczki i wysłać kurierem.

Pytanie dokąd te paczki.
Ja zastanawiałem się ostatnio nad wysyłką monitora (30") do Norwegii, gabaryty i masa pudełka podobne.
koszt?
zazwyczaj korzystam z FedEx, UPS: 1600-2000 PLN
najtańszy okazał się Pocztex: ~750 PLN
Klasyczna paczka Pocztą Polską: ~350 PLN

rower można wysłać paczką,
monitora już bym nie wysłał.

A, kalkulacje dla Poczty/Poczteksu są dla Szwecji albo Finlandii, w ich kalkulatorze Norwegii nie ma wśród krajów europejskich :)

BTW.
ostatnio przesyłałem z Niemiec do Polski 3 palety, w sumie 690 kg, zapłaciłem 350 Ojro, nie wiem skąd kurierzy mają takie ceny za 20kg...

Offline Joseph

U mnie ostatnio było tak samo... W dodatku rower, wypadający z tego otwartego kartonu, wyjechał normalnie na taśmie razem ze zwykłymi bagażami (!) - a przecież ta taśma jest strasznie wąska, więc zanim pudło do mnie dojechało, widziałam jak się blokuje, obija... Biedny rower :( Chyba tylko obsługa Okęcia mogła wpaść na tak genialny pomysł.

Wydawało mi się że kiedyś wrzucałem te zdjęcia,
w poprzednie wakacje czekając przy bramce z zaciekawieniem przyglądałem się jak traktowany jest rower.
Jak widać spadł z pasa transmisyjnego, później podróżował na dachu wózka który jak widać jest odrobinę wypukły. Widziałem jak 2 razy spadał pod wpływem wibracji...

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Masakra, na którym lotnisku to było?

Offline Joseph

Masakra, na którym lotnisku to było?
Piękny różowy sprzęt WAS,
gdzie indziej jak nie Lotnisko Chopina ;)

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
Każdy rower traktuje się tak samo jak bagaż . Chyba że obsługa sama jeździ to ma szacunek , czasami tak bywa. Na strzałki gdzie góra a gdzie dół to zapomnijcie o tym nie istnieje to w pojęciu . Tak więc najlepiej dobrze to owinąć a jeszcze lepiej moim zdaniem wsadzić w karton i mieć nadzieję że się nic nie stanie . Takie traktowanie jest niezależne od lotniska , wyobraźcie sobie przenoszenie na taśme dobrych kilku ton dziennie to sami sie zastanowicie jaki jest stosunek do bagażu
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Lester

• Gość
Podczas naszej tegorocznej majówki w Gruzji w dwóch rowerach zostały uszkodzone zęby największych tarczy korb. Na lotnisku w Tbilisi zostało to zgłoszone obsłudze, koledzy wypełnili jakieś formularze i po powrocie do Polski dokończyli proces reklamacji, nie robiąc sobie zbyt wielu nadziei na pomyślne zakończenie sprawy. Jakież więc było zdziwienie, gdy po paru tygodniach linie AirBaltic z nawiązką zwróciły koszty wymiany całej korby. Warto mieć to na uwadze w podobnych przypadkach.

Online Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Lester, a jak to się stało?  Jak rowery były zapakowane?

Marek

Dudeck

• Gość
wielkie dzięki, wiedząc jak to u nich wygląda zastanowię się czy brać zestaw rower+15kg czy złożyć rower do paczki i wysłać kurierem.
Pytanie dokąd te paczki.
Ja zastanawiałem się ostatnio nad wysyłką monitora (30") do Norwegii, gabaryty i masa pudełka podobne.
koszt?
zazwyczaj korzystam z FedEx, UPS: 1600-2000 PLN
najtańszy okazał się Pocztex: ~750 PLN
Klasyczna paczka Pocztą Polską: ~350 PLN
Paczka do Szkocji, w 300 zł się spokojnie powinienem zmieścić, jako, że zmieszczę się w standardach międzynarodowych (tj suma obwodu+wysokosc<=300cm). Dobrze, że mam ramę 17 :).

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
Zastanawia mnie jaka siła musiała być aby tak zjechać zęby . Warto zawsze reklamować uszkodzony bagaż .
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Mężczyzna Bartek L.

• Miasto: Kongsberg, Norwegia
  • Na forum od: 20.05.2010
A, kalkulacje dla Poczty/Poczteksu są dla Szwecji albo Finlandii, w ich kalkulatorze Norwegii nie ma wśród krajów europejskich :)

Wysylalem z Polski do Norwegii juz 3 rowery- zwykla poczta, w tym jeden (poziomy) nowy. Zadnego cla nie chceli, za przesylke wychodizlo po jakies 250 zl, ale szly do 2 tygodni.

Lester

• Gość
jak to się stało?  Jak rowery były zapakowane?

Rowery były przewożone w torbach Accenta, koledzy nie zabezpieczyli niczym tarczy, na których najprawdopodobniej opierały się rowery (ja pod tarcze korby podkładam w takim wypadku kask)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
dlatego najlepiej nie ściągać tylnego koła

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Ale to byś musiał obu nie zdjemować żeby się na korbie nie opierał.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
W dodatku rower, wypadający z tego otwartego kartonu, wyjechał normalnie na taśmie razem ze zwykłymi bagażami (!)

Aha, też tak mielismy. Bylismy niezle zdziwieni.

Ja mimo wszystko, jednak preferuję tez solidne poowijanie folią, a przerzutki  i napęd pozabezpieczane dokładniej. Kół nigdy nie zdjemowaliśmy.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
to chyba zależy od długości widelca, w naszych dwóch rowerach opiera się na tylnym kole i widelcu- korba jest w powietrzu

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum