Autor Wątek: Jak zapakować rower i bagaże przed samolotem  (Przeczytany 216210 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Ten Dynuela? osiemnaście kilo?! :shock: (Waxmund, doceniam "ż" ;) )
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
I czuć te 18kgtak mocno jak to brzmi. Na jednym postoju podniosłem ten rowerek i kurde kawał mocy!

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Miki, narzekałeś że masz "gazika" a Bartek ma wręcz czołg i to w jeszcze bardziej militarnym odcieniu zieleni ;)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
ano czołg..... noszenie samego roweru już jest dość uporczywe, a gdzie tam go podnieść z bagażem.... szczególnie tak hmmm uniwersalnym....? jak miał Dynuel  :mrgreen:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Janek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 31.05.2008
    • http://janulrich79.googlepages.com
Szybkie pytanie: wpuszczą na pokład w butach SPD z blokami czy jest to już czysty terroryzm? ;-)
Próbował ktoś?

Pozdr,
Janek

superol

• Gość
Ja wcisnę też dwa słowa.

Ceny z 2007, traktuj je jako orientacyjne.

Teoria:
Zgłosiłem przy kupnie biletów lotniczych, że przetworzę 2 rowery. Samolotu może przewieść max 4 rowery, linie Norwegian.

Tam,
w cenie biletu jest 1 bagaż do luku max. 32kg. tego pilnujcie, oraz bagaż podręczny, za każdy dodatkowy bagaż trzeba osobno zapłacić 12,50zł./szt., koszt transportu roweru, Gdańsk – Oslo, liniami Norwegian wynosi 40€/szt. przez granicę państwa ,.
Podczas transportu rowerów samolotem należy użyć pokrowców lub kartonu w celu zabezpieczenia rowerów my uszyliśmy pokrowce z zasłon ja miałem w kwiatki pomarańczowe a Magda w zielone. Oslo – Kirkenes, tymi samymi liniami, 20€/szt. Z Kirkenes do Mehamn linie Wideroe 300NOK/szt.
O ceny przewozu rowerów pytaliśmy przy zakupie biletów u poszczególnych przewoźników. Powiedziano nam, że musimy mieć euro do zapłaty za przewóz rowerów, płatne przed odlotem.

Powrót,
Tromso – Oslo 20€/szt.
Oslo – Warszawa 40€/szt

Praktyka:
Pokrowce, warto mieć na wszelki wypadek, źle się rower transportuje pomiędzy halą przylotów a odlotów, nie polecam tego rozwiązania, teraz zrobiłbym tak jak w Oslo, ludzie  zabezpieczali tylko łańcuchy swoich rowerów folią bombelkową, rower z łatwością można było prowadzić, inni wkładali koła w worki foliowe celem zabezpieczenia szprych kół oraz łańcucha. Oczywiście powietrze z kół należy spuścić przed lotem i odkręcicie pedały. Dobrym pomysłem jest przyklejenie do każdego bagażu kartki  A4 w koszulce łatwiej zmieniać pomiędzy lotami, z docelowym lotniskiem i nr lotu. Ja tego w drodze powrotnej nie zrobiłem i Warszawie, wcięło mi bagaż dokładniej, wór transportowy z namiotem, karimatami, kuchenką. Wyobrażacie sobie, gdyby ten bagaż zgnoił w tamtą stronę... :-/ . Drobna uwaga do sakw oddawanych do luku, włóżcie rzeczy niebezpieczne np. kuchenka itp. zapakujcie je wierzch sakwy w razie kontroli WOP-ista otworzy sakwę i obejrzy to co go interesuje, a nie wybebeszy wszystko i nie będzie umiał tego z powrotem zapakować. Może mnie to spotkało albo ktoś ma komplet na wypady w teren.

Tam,
teraz koszta jakie faktycznie ponieśliśmy za rowery,
Gdańsk – Oslo, 125zł./szt. + 12,50zł/szt.
Oslo – Kirkenes, 25NOK tylko za 1 nadbagaż
Kirkenes – Mehamn, 300NOK, przepakowaliśmy się i nadbagaż znikł

Powrót,
Tromso – Oslo, 100NOK/szt
Oslo – Warszawa, 0NOK, pobrali całą kwotą w Tromso

Norwegian za zgubiony bagaż, zwrócił kasę, po pół roku.

Więcej samolotem z rowerami na takie wyprawy się nie wybiorę, tylko prom, pociąg, autobus.

Pozdrawiam.

Ufffffff, w końcu się udało :-)
Dorzucam jeszcze dwa zdjęcia.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
A ja mam pytanko odnośnie pakowania roweru. Czy z Waszych doświadczeń wynika, że rower zapakowany mniej więcej tak:

(fotka za zgodą Romala, spakowany rower miałby oczywiście założone coś na widelec i koło od strony napędu, zdjęcie przedstawia prowizorkę)

owinięty solidnie w folię bombelkową przejdzie? Lot liniami RyanAir i EasyJet.

Offline Szarn

• Miasto: Zabrze
  • Na forum od: 10.03.2010
hmmm troche małe odświeżenie:)

W moim przypadku Wizzair ma tą przewagę nad Norwegianem, że mają lot z Katowic bezpośrednio do Bergen:), niestety nie umiem sie troche z cennikiem połapać:(.
Z tego co na stronie przewoźnika wynika ;oprócz biletu podstawowego trzeba dać+135zł za rower do 15kg i jak byk pisze że za każdy dodatkowy kilogram się płaci według taryfy :cry:, czyli bagaż 21-35kg 644zł jak do kartonu/torby dorzucę sakwy, namiot itd.

A tu czytam, że Wy też sprzęt dorzucacie i żadnych dodatkowych kosztów za nadbagaż nie uświadczacie...?
Bardzo proszę o oświecenie przez Osoby, które podróżowały tymi liniami, bo jeśli jest rzeczywiście tak różowo, że tych 644 zł nie trzeba bulić, to chciałbym jak najszybciej lot rezerwować :o    , w innym przypadku pozostaje żmudna opcja pociągowo-promowa :|

Offline Szarn

Czyli muszę zapłacić za sakwy schowane w torbie razem z rowerem i zwiększające ciężar tej torby ponad 15kg czy nie :P ?
Jeszcze nigdy samolotem nie leciałem i troche się w tym gubię :oops:

Offline herco1981

• Miasto: Irlandia/Rybnik
  • Na forum od: 19.10.2009
A teraz to co najważniejsze: twój rower nie podlega żadnemu ograniczeniu wagowemu
no moze jak ktoś powie że rower waży 50kg to sie czymś zainteresują, wniosek? całe jedzenie i wszystkie najcięższe rzeczy ładujemy do pudełka

vooy.maciej,za bardzo generalizujesz sprawe wagi rowerow.To nie prawda ze mozna zabrac ile sie chce,chyba ze miales na mysli konkretna linie lotnicza, np. Airlingus bierze rowery na poklad do 15 kg. i tylko 6 na caly rejs,wiec jak sie ktos nie zalapie to czeka na swoj rower z kolejnym samolotem...
Pozdro
herco1981

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
tak to było generalizowanie co juz wyjasnialismy z Michałem.
Post dotyczył inii Ryanair, wizzair i skyEurope na lata 2007-2008

Szarn
Odnośnie twojego pytania:
http://www.velozone.net/misc/rady.php
Dotychczas dwukrotnie mieliśmy przyjemność przemieszczać się samolotem z rowerami. W obydwu przypadkach była to tania linia Wizzair. Przewóz roweru jest obarczony opłatą dodatkową (135 zł w 2009 roku). Rower musi być zapakowany (najlepiej w karton), z wykręconymi pedałami, skręconą kierownicą oraz spuszczonym powietrzem w oponach. Warto dobrze zapakować strategiczne części roweru, ponieważ bagażowi nie patyczkują się z pakunkami, czego efektem jest skrzywiona korba w jednym z naszych rowerów. Niestety od jakiegoś czasu paczka z rowerem ma określoną wagę - 15 kg, w związku z czym nie można bezkarnie już upychać nadbagażu w kartonie z rowerem. Co prawda nikt nam nie ważył rowerów na taśmie z racji gabarytów, jednak zawsze istnieje takie ryzyko, więc lepiej nie przeginać.

Cytat: "Wizzair"
Przewóz sprzętu sportowego podlega opłacie za sprzęt sportowy wskazanej i uiszczonej podczas rezerwacji. Waga sprzętu sportowego jest uwzględniana w limicie bagażu rejestrowanego wynoszącym 15 kg. Jeśli łączna waga bagażu rejestrowanego i sprzętu sportowego przekracza limit wskazany powyżej, za każdy dodatkowy kilogram należy uiścić opłatę za bagaż ponadlimitowy.

jak dla mnie to wychodzi na to, że zabuliłem za rowery i jeszcze cały rower muszę wcisnąć w limit 15 kg bagażu  :shock:

a w innym miejscu:
Cytat: "Wizzair"
Sprzęt sportowy (rowery, narty i wyposażenie do gry w golfa)
Przedmioty te są uznawane za bagaż specjalny, który można przewozić za dodatkową opłatą. Należy pamiętać, że przedmioty takie nie mogą być przewożone w ramach dozwolonego limitu 15 kg. Przewóz sprzętu sportowego należy wskazać, klikając odpowiednie pole podczas rezerwacji online. Zapoznaj się z warunkami akceptacji sprzętu sportowego jako bagażu. W przypadku niespełnienia tych warunków firma Wizz Air odmówi przewozu bagażu specjalnego. Linie lotnicze Wizz Air pobierają dodatkową opłatę za bagaż ponadlimitowy, jeśli waga sprzętu sportowego przekracza 15 kg. Firma Wizz Air nie zapewnia materiałów do pakowania.

Ja w każdym bądź razie zrobiłem tak:
dla 2 osób:
1 osoba: 15kg rejestrowanego+5kg nadbagaż wykupiony, 10 kg podręcznego +15kg na rower
2osoba: 15kg rejestrowanego, 10 kg podręcznego +15kg na rower

wydaje mi się że powinno obskoczyć(jeśli rower nie wlicza się do rejestrowanego) nawet z małą ilością żarcia z PL, ale nie wiem czy Magdy rower nie waży więcej niż 15kg(bo dodać trzeba pudełko, folie taśmy itd...)

Dlatego tez mam pytanie: jak wygląda w Katowicach nadawanie bagażu specjalnego?
ktoś to waży, czy normalnie wrzuca się do innego luku?

Offline Szarn

Dzięki :) , teraz to już mi troche rozjaśniło:). Zamierzam kupić torbę zatora  i hmmm wiecie, że to masakrycznie tanio chyba wyjdzie taki lot np do Bergen z Katowic 14 lipca, przy założeniu tym "nowym" nawet że torba z rowerem to 15kg -nie więcej, stosując patent z ruską torbą i przyjmując bagaż oprócz roweru na 35kg zapłacę całościowo 357 zł 8)  , według tego co mi wyszło z symulacji.

..acha chyba, że to źle zrobiłem, bo jednak rower trzeba wcisnąć w limit bagażu rejestrowalnego:/

Offline sumdetective

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 14.03.2010
Latam dosc duzo i moge Ci powiedziec, ze z tanimi liniami to ogolnie jest masakra...

Jedno to ich reklamy, drugie to ich Terms & Conditions, trzecie kompetencja i uprzejmosc obslugi. Choc nie wiozlem jeszcze roweru, to znam przypadki wozenia 80cm talerza satelitarnego w podrecznym, czy chlodnicy do passata oraz okolo 15kg zarcia upchanego po kieszeniach (typu kasze i takie tam inne) :D

co do rowerow, to gadce np. z Ryanairem sprawa sie ma tak:
- limit bagazu podrecznego to jedno (10kg)
- limit bagazu check-in to drugie (15kg)
- sprzet sportowy to trzecie (rower do 20kg)

Praktyka podpowiada:
* bagaz podreczny przy lotach do polandii nie jest oznaczany tzn. nie przyklejaja zadnych naklejek (przynajmiej z Niemiec, UK, IRL) wiec najlepiej nie miec go przy sobie i powiedziec ze sie nie ma :) - to nie zwaza :lol:  ..... przy lotach z Polski, jest oznaczany i wazony takze nie pokombinujesz tu
* bagaz nadawany jest dokladnie wazony niezaleznie od linii, ale tu tez sa odstepstwa i uprzejmosc obslugi ma znaczenie (raz mialem 9kg nadbagazu i nic nie zaplacilem :)
* rower i innny sprzet sportowy zazwyczaj nie jest wazony, ale pamietaj ze ogolnie we wszystkich liniach na swiecie jedna torba (paczka czy cokolwiek) co ma byc ladowane recznie nie moze przekraczac 35 kg. - to sobie wywalczyla obsluga naziemna, wiec jezeli solidnie przesadzisz z waga paczki z rowerem (liczac ze nie zwaza) to prawie na pewno jakis pracownik lotniska sie w%^&&&wi i odzuci Twoja paczke jako za ciezka (znane przypadki z UK - inic nie wskorasz)

a poza tym praktyka pokazuje, ze teoria jest do bani :D
Dlaczego rower? ... bo ma dwa kólka.

Offline Szarn

i jak tu bezstresowo się zapakować :P ..?
Jeszcze pytanie: czy sakwa crosso twist big przejdzie jako bagaż podręczny?, wymiary chyba ok, ale ma te metalowe haki z tyłu :?..

Offline sumdetective

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 14.03.2010
... da rade :) , haczyki to nie problem bylebys z wymiarami jako tako dal rade. Wymiarow nie znam organoleptycznie, wiec nie wiem jak sie ja da upchac, ale zgodnie z wymiarami ze strony przejdzie ... na lotnisku sa takie specjalne kosze, gdzie mozesz sprobowac upchnac swoj podreczny - jak sie zmiesci jest ok, jak nie  .... jak zes w czepku rodzony to i slonia przewieziesz :D
Dlaczego rower? ... bo ma dwa kólka.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum