Autor Wątek: Jak zapakować rower i bagaże przed samolotem  (Przeczytany 216353 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Wziąłem raz najniższe pudło jakie można i zdecydowanie za dużo rozkręcania roweru było, aby w ogóle się zmieścił. Bierzesz najniższe czy najniższe do jakiego zmieści się rower?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
hmm
 biorę największe pudło i skracam je na wysokość do najniższej wysokości w jakiej zmieści się rower.

Po prostu wkładam rower do dużego pudła sprawdzam dokąd sięga i do takiej wysokości obcinam pudło

teraz chyba jaśniej

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Poniższy patent przeczytałem w jednym z niemieckich czasopism rowerowych. W zeszłym roku sam go przetestowałem. Jak najbardziej działa.

Otóż: potrzebne są dwie /tanie - jednorazowe użycie/ karimaty z jakiegoś lidla, folia do pakowania żywności /kilka rolek -zależnie od chęci uzyskania mocnego/szczelnego kokonu osłaniającego rower/ lub większa /dostępna w lepszych papierniczych/. Ja użyłem właśnie takiej z papierniczego /podczas rozwijania nie ma tendencji do rwania się, jest nieco mocniejsza/. Odkręcasz pedały, lustro, licznik. Kierownica wzdłuż ramy, hamulce w dół /w pion/. Kierownicę łapiesz folią ciągnąć ją z ramy, w ten sposób unieruchamiając ją trwale. Jedną karimatą obejmujesz koło przednie /karimata w poziomie, załamana w połowie na czole/przodzie koła; jej jedna część osłania lewą, druga - prawą stronę przedniego koła, sięgając w "głąb" roweru, do środka/. Drugą karimatą obejmujesz koło tylne /karimata w poziomie, załamana w połowie na czole koła; jej jedna część osłania lewą, druga - prawą stronę koła przedniego, sięgając do jego -prawie- środka/. Zależnie od długości roweru/karimat, te prawie się zbiegają. Folią -solidnie- okręca się rower -przedtem już- osłonięty karimatami, ew. wkładając coś pod nie i pod folię /coś z bagażu/, tworząc w ten sposób solidny kokon /winien być dość twardy, zbity/. Folią ew. również należy unieruchomić korbę, dobrze osłonić kierownicę, hamulce, biegi. Dla celu bezpieczeństwa pod wierzchnimi warstwami folii -po obu stronach roweru- można umieścić kartki z wyraźnie napisaną trasą przelotu /start - cel/, imieniem i nazwiskiem właściciela, ew. zaznaczając 'górę-top' pakunku. Ew. -jak się potrafi- można wkomponować rączki dla celu łatwiejszego transportu. Po przylocie folię i maty grzecznie się utylizuje /w moim przypadku Norwedzy wszczęli alarm wzywając pracowników Falcka wobec dziwnego pakunku obok kosza na śmieci na hali przylotów. Najpierw mnie we trójkę otoczyli; negocjacje trwały dwadzieścia minut /chcieli, abym folię i karimaty zabrał ze sobą w głąb Norwegii/.

Rower pakowałem na lotnisku. Sakwy zapakowałem do 'kiegoś kartony oklejając go taśmą klejącą. Potrzebowałem na to ok. 40 min. Uwaga: w ten sposób zapakowany rower NIE jedzie, koła się NIE obracają. Oczywiście należy spuścić trochę powietrza z kół.

Zaznaczę, iż przetestowałem to na trasie przelotu do Norge. W kierunki "mniej cywilizowane", używał będę wyłącznie solidny karton.

Wot i wsio.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline kudłaty

• Miasto: Toruń/Drezno
  • Na forum od: 18.03.2011
Ciekawy pomysł. Masz jakieś zdjęcie kokonu?

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Nie prościej folię z jakiegoś budowlanego sklepu? Mocniejsza, duża rolka... Plus styropian, folia bąbelkowa... Wychodzi na taki sam pakunek, a nie ma potrzeby wydawania kasy na karimaty. Plus foliowanie wygodniejsze (nie rwie się nic, większa rolka).

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Odpowiednia ilość folii bąbelkowej będzie kosztować podobnie, ale wydaje mi się że będzie skuteczniej izolować rower od otoczenia.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Chyba, że się zachomikuje z jakichś paczek itp ;) Można też stare gąbki, czy cokolwiek co ochroni delikatne części. Ja owijałam koronki, przerzutkę tylną i chyba tyle. Nie bardzo widzę sens wrzucania w karimatę całego koła, bo 5mm pianki myślę że niewiele da.

Poza tym - nie spuszczałam ani w jedną ani w drugą stronę powietrza z kół (nie były nabite na maksa)

• Skup i ubój. Rozbiór.
Ciekawy pomysł. Masz jakieś zdjęcie kokonu?

fotka #1 = głęboka hibernacja, czyliż Wiara
fotka #2 = stopniowe wybudzanie, czyliż Nadzieja
fotka #3 = żyw!, czyliż Miłość /niestety nie weszła >500KB/

zapomniałem wspomnieć: należy zdemontować również rogi; koniec kierownicy położony najwyżej /jakby 1-wszy punkt roweru z przodu/ należy szczególnie zabezpieczyć - jeżdżąc po taśmociągach szoruje o wszystko, na co natrafi. Koła unieruchomić można dodatkowo przewlekając folię między szprychami, zaczepiając ją o ramę

pochodzenie folii -miejsce zakupu- raczej jest bez znaczenia
rodzaj folii -póki 'działa'- przecież też
'bąbelkową' trudniej przecież 'wyrwać' na tzw. mieście, np. dla celu zapakowania roweru w drodze powrotnej
karimatki były po 6,00 /słownie: sześć/ PLNów/szt. Trzeba jeszcze taniej?

jest to jeden z wielu sposobów
oczywiście, że rower można osłonić/zabezpieczyć również czymś/wszystkim innym, choćby i pampersami

Offline kudłaty

Dzięki za wstawkę! Odkręcałeś tylną przerzutkę?
Pozdrawiam
kudłaty

• Skup i ubój. Rozbiór.

Nie. W tym rowerze biegi są w piaście.
Gdyby były na zewnątrz, te specjalnie dobrze bym zabezpieczył.

Koga ma dobry patent:
http://www.vakantiefietser.nl/px/fietsen2013/KogaWT292013.pdf
(zauważ -częściowe- zabezpieczenie mechanizmu zmiany biegów w postaci szybkozłączki)

Obok mnie rowery rozpakowywała para Niemiec/Niemka. Rowerki obciągnięte bąbelkową folią, zewnętrzne biegi. Bardzo im się spieszyło, zerwanie folii poszło bardzo sprawnie, jednak biegi im się podczas transportu poplątały. Szukali ratunku.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Sorry za Offtopa, ale za każdym razem, jak widzę tę Kogę, to się rozpływam w zachwycie i tylko cena mnie budzi ;-)

Offline kudłaty

Sorry za Offtopa, ale za każdym razem, jak widzę tę Kogę, to się rozpływam w zachwycie i tylko cena mnie budzi ;-)

Jak rzecze stare ludowe porzekadło: "nie dla nas kwitnie ananas" :) Choć może kiedyś...

Z drugiej strony tak się przyglądam i choć z pewnością jest to rower idealny na dalekie podróże i na pewno można przejechać nim kawał świata, to na dobrą sprawę nie mam pojęcia co w nim tyle kosztuje (poza marką). Mógłby z powodzeniem kosztować połowę tego co obecnie i chyba nie byłaby to przesada.

Aczkolwiek patent zabezpieczenia przerzutki warty uwagi. Dzięki.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwi 2013, 11:44 kudłaty »

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
fotka #2 = stopniowe wybudzanie, czyliż Nadzieja

Może zbyt mało lataliśmy i wyolbrzymiam możliwość
uszkodzenia rowerów, ale bałbym się o tak zapakowany
rower. Moim zdaniem niewiele robisz by ochronić
geometrię kół, szprychy.

Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że i bez tej folii mógłbyś
oddać rower i niewiele by się zmieniło w kwestii jego
zabezpieczenia.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Ja ostatnio zdejmowałem tylne koło, ale przyklejałem je taśmą jedynie nieco wyżej, tak że nadal chroniło przerzutkę. Można też przerzutkę zdjąć bez problemu i przykleić do ramy gdzieś w środku, a jak ktoś ma odkręcany hak to w ogóle się nie trzeba martwić.

Ważne: jak zdejmujecie koła to wsadźcie coś w widełki, żeby ich te chamy nie wygięły!!!

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Nie prościej ich nie zdejmować? Osiem razy przewoziłam rower samolotem (czterema różnymi liniami) i nigdy nie zdejmowałam żadnego z kół.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum