Autor Wątek: Jak zapakować rower i bagaże przed samolotem  (Przeczytany 216323 razy)

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
  • Miasto: Warszawa/Radom
  • Na forum od: 27.08.2012
"In accordance with EU regulations, the maximum weight limit per piece of baggage is 32 kg."

Generalnie pytanıe brzmi kıedy rower przestaje na lotnisku byc rowerem, a zaczyna byc paczka z czescıamı rowowerowymi, gdzıe jest ta cıenka granıca?

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
W Genewie mieliśmy taką sytuację, że linia nie wymagała kartonu, ale pan z bagaży ponad limit powiedział, że lotnisko w Genewie w żadnym wypadku nie pozwoli, aby rower wyleciał bez kartonu, więc musieliśmy kupić na miejscu dwa kartony po 20 CHF każdy.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
"In accordance with EU regulations, the maximum weight limit per piece of baggage is 32 kg."

Generalnie pytanıe brzmi kıedy rower przestaje na lotnisku byc rowerem, a zaczyna byc paczka z czescıamı rowowerowymi, gdzıe jest ta cıenka granıca?

Może jakby zapakować same koła do jednego bagażu a np. kierownice, ramy  i siodełka do drugiego bagażu? Trudno powiedzieć. Pewnie zależy to tylko od przewoźnika. Mimo to, bagaże będą i tak duże a wtedy może zostać to różnie zinterpretowane. Generalnie każde linie chcą zarobić jak najwięcej i szukają haka na czym to złapać klienta i wyciągnąć dodatkowe opłaty.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
Generalnie każde linie chcą zarobić jak najwięcej i szukają haka na czym to złapać klienta i wyciągnąć dodatkowe opłaty.

Nie każde :) Np w Emirates jest określony tylko limit wagowy całkowitego bagażu (30 kg), a co wieziesz (rower czy wannę) i w ilu walizkach to już ich nie interesuje. To tak na marginesie :)
Jeżdżę aby jeść.

Offline m+k

Generalnie każde linie chcą zarobić jak najwięcej i szukają haka na czym to złapać klienta i wyciągnąć dodatkowe opłaty.

Nie każde :) Np w Emirates jest określony tylko limit wagowy całkowitego bagażu (30 kg), a co wieziesz (rower czy wannę) i w ilu walizkach to już ich nie interesuje. To tak na marginesie :)

Całkiem możliwe. W Lufthansie też nie interesują się co wieziesz, jednak są ograniczenia wagowo-rozmiarowe i rower jakby nie patrzeć zawsze załapie się na dość sporą opłatę.

Chodziło mi o to, że w Emirates nie ma ograniczeń rozmiarowych i rower (w całości, bez ściągania kół) jest przewożony bez dodatkowych opłat, o ile zmieści się w limicie wagowym. Ogólnie nastawienie na wygodę klienta w tych liniach jest tak wysokie, że czasem szokujące dla nas, przyzwyczajonych do różnych haków i konieczności walki z przewoźnikiem :)
Jeżdżę aby jeść.

Offline m+k

Dobrze to ująłeś - "walki", bo czasami tak to może wyglądać. W związku z powyższym postem, wnioskuję aby wszystkie linie, którymi latają rowerzyści obsługiwała linia Emirates  ;) (ale by nam dobrze było).
Pozdrawiam M

W związku z powyższym postem, wnioskuję aby wszystkie linie, którymi latają rowerzyści obsługiwała linia Emirates

Niestety tak dobrze nie ma, a i do najtańszych nie należą, ale jak ktoś wybiera się np. gdzieś do Azji Południowo Wschodniej to polecam.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna Recon

• Go Hard or go Home ^^
  • Miasto: Warszawa/Radom
  • Na forum od: 27.08.2012
Jak tak ogladam reguamın pegausa, to lımıty objetoscıowe obejmuja tylko bagaz podreczny, nıe ma wzmıankı o maksymalnym rozmıarze bagazu rejestrowanego, coz, bede walczyl, w ostatecznoscı zaplace :P

PS. Sorry za brak Polskich znakow, tutejsze klawiatury sa bardzo nieporeczne pod wzgledem Polskiego.
« Ostatnia zmiana: 30 Lip 2013, 09:09 Recon »

Offline Mężczyzna zawszepodwiatr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 20.10.2013
Ja właśnie drepcze ścieżkę pod tytułem szukam kartonu. Bylem dzisiaj w Decatlonie i powiedzieli mi, ze z kartonami nie ma zadnego problemu. Trzeba przyjsc o 9 w dzien roboczy i wybrac sobie to co pasuje. To tak jakby ktos szukal.

Offline Mężczyzna zawszepodwiatr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 20.10.2013
Jako że na świeżo załątwiałem sprawę rowerów w LOT-cie to informuję. Nadanie roweru na trasie średniego zasięgu (Warszawa-Istambuł) kosztuje według cennika 200 pln. Nigdzie nie ma informacji o tym, że dodatkowo za serwis życzą sobie 65 pln za sztukę. Czyli nadanie dwóch rowerów kosztowało mnie 530 pln. Wcześniej trzeba zgłosić rowery na infolinię z pełnymi wymiarami kartonów i dokładną wagą. Po kilku godzinach obsługa naziemna akceptuje bagaż i można iść z sakiewką do punktu poboru opłat zwanego Obsługa Klienta.

Offline Kobieta ewcyna

• Miasto: różnie, teraz.. Oman
  • Na forum od: 13.11.2012
Za jaki serwis?
You can't buy happiness but you can buy a bike and that's pretty close
http://ewcyna.com/

Offline Mężczyzna mique

• Miasto: Kędzierzyn Koźle
  • Na forum od: 05.11.2012
Tu jest o transporcie rowerówe na liniach ukraińskich UIA:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=11368.0

Offline Rayan93

• Miasto:
  • Na forum od: 15.02.2014
Czołem.
 Małe pytanko - ktoś orientuje się jak jest z transportem roweru typu tandem? Planuje wyprawę do Włoch. Powrót z Rzymu prawdopodobnie liniami Wizzair. Czy wystarczy wykupienie w takim przypadku jednego bagażu sportowego? Oczywiście nie będzie problemu by z roweru wymontować koła i je przymocować gdzieś do ramy ale z większym ,,rozkręceniem" może być problem.

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
Wiem, że wypada przejrzeć wszystkie 33 podstrony, ale bilety kupić chciałbym jeszcze dzisiaj i z lekka mi się spieszy. W związku z tym mam pilne pytanie czy w przy locie dwóch osób z dwoma rowerami liniami WIZZAIR przejdzie jeden z takich numerów:

1) Każda osoba wykupuje bagaż sportowy i do swojego pudła na rower pakuje częściowo rozkręcony rower wraz z sakwami, a część rzeczy do bagażu podręcznego już bez wykupywania bagażu rejestrowanego

2) Rowery (oba!) idą do jednego kartonu jako bagaż sportowy, a reszta gratów do jednego bagażu rejestrowanego i podręcznych

Jeżeli to ma jakieś znaczenie to lot dotyczy Izraela.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum