Autor Wątek: Jak zapakować rower i bagaże przed samolotem  (Przeczytany 216300 razy)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Latałem Ryanairem kilka razy z rowerem. Limit był 32kg, zawsze karton z rowerem ważył więcej niż 20 kg. W kartonie oprócz roweru leciały: namiot, narzędzia, części zapasowe, karimata, ulock, sakwa na kierownicę, kask. Nikt się nie czepiał o zawartość, ale to może zależeć od lotniska, nie od linii.

Radzę czytać angielskie regulaminy, polskie czasem różnią się od oryginału :)
Moim zdaniem 30 kg na rower jest wyjątkiem od zasady 20 kg na sprzęt sportowy.

Marek

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Moim zdaniem 30 kg na rower jest wyjątkiem od zasady 20 kg na sprzęt sportowy.
Tak, w tabelce to jest wyraźnie napisane, w przeciwieństwie do samego regulaminu.

Kask zawsze zabieram ze sobą na pokład. Sądząc po tym, jak czasem wygląda karton po przylocie, miałabym potem wątpliwości, czy schowany do pudła kask jest cały i zdrowy. Jeśli chodzi o torbę na kierownicę, to ostatnio nawet Ryanair pozwala na zabieranie dwóch bagaży podręcznych, więc torba przeszłaby jako ten mniejszy.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Mam kolejne pytanie. Zauwazyłem ze odprawa online jest możliwa najwcześniej na 7 dni przed lotem a ta na lotnisku kosztuje dosyc sporo. Czyli w trakcie wyprawy musze szukać miejsca gdzie tego dokonam i wydrukuje sobie karte pokładową ? Osoby ktore maja rezerwacje miejsc moga to zrobić z 30 dniowym wyprzedzeniem, więc czy to jest jedyne rozsądne rozwiazanie ?

To jest ciekawe pytanie, choć zapewne by trzeba było przekazać do innego wątku. Też jestem ciekawy czy będę musiał kombinować z tym na Sycylii.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Najprościej byłoby poszukać na miejscu kawiarenki internetowej. Wizzair ma aplikację na smartfony, dzięki której można się odprawiać bez konieczności drukowania kart pokładowych - może Ryanair ma podobną?

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Kask zawsze zabieram ze sobą na pokład. Sądząc po tym, jak czasem wygląda karton po przylocie, miałabym potem wątpliwości, czy schowany do pudła kask jest cały i zdrowy. Jeśli chodzi o torbę na kierownicę, to ostatnio nawet Ryanair pozwala na zabieranie dwóch bagaży podręcznych, więc torba przeszłaby jako ten mniejszy.

Można wnieść kask na głowie, żeby nie wliczał się w bagaż podręczny? Ja się czuję niebezpiecznie na pokładzie :D

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
Pewnie, że można, ostatecznie to nakrycie głowy ;) Przy czym... nie chcę Cię straszyć, ale akurat w przypadku katastrofy lotniczej kask na głowie chyba na niewiele by się zdał :P

PS Kiedyś w ramach bagażu podręcznego przewoziłam urodzinowy tort biszkoptowy :D

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Wyobraź sobie, że nie znam na pamięć wymiarów kartonów ::) Ale według właśnie przeprowadzonych przeze mnie niezwykle precyzyjnych pomiarów kartką A4 duży karton ma ok. 180 cm długości, czyli o kilka więcej niż (mój) rower z kołami. Wysokość to ok. 110-130 cm, zależy od kartonu. Szerokość - jakoś około 20-25 cm, często karton jest nieco wygięty przez kierownicę (chociaż to może przez mój odwrócony, a więc długi mostek).

Znalazłem takie kartony GIGANTY i jeden wziąłem. Janus ma rację, Yeti istnieje ;) A tak poważnie to karton ma 180 cm długości i te 27 szerokości. Wysokości dokładnie nie znam, bo musiałem połamać trochę wkładając do samochodu.

Chętnie bym zabrał takie cudo, ale niestety muszę przetransportować 3 rowery na lotnisko, a w taki karton zajmuje 2 z trzech miejsc w Octavia Combi. Poskładam się do standardowego.

Gdyby ktoś jednak szukał takiego Yeti to ponoć to firma Velo transportuje swoje rowery w takich kartonach miedzy sklepami. Karton nie jest oznaczony żadnym logiem.

Offline Mężczyzna irbis9

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 15.01.2012
ktoś potwierdzi, czy ortlieb back roller classic bez problemu przechodzi w wizzair jako podręczny bezpłatny (ten mniejszy)? wymiarowo tak trochę na styk

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
Nie wiem jak z Ortliebem, ale (już nie wspominając o moim napakowanym Crosso Dry) koledze przeszło bez problemu niemal niedomykające się Crosso Expert/Classic, które wyglądało bardziej jak spory plecak podróżny niż "mały bagaż podręczny". Sprawdzone na lotnisku w Katowicach oraz Tel-Awiwie.

Offline Mężczyzna irbis9

ale na pewno w wizzair? ten przewoźnik rozróżnia bagaż podręczny na mały bezpłatny i większy płatny, dziwne by było, żeby przepuścił dużo większy bagaż za darmo

Tak, lecieliśmy Wizzair'em, więc na pewno był to bezpłatny bagaż podręczny mały ;) Po prostu odprawa polegała jedynie na pokazaniu karty pokładowej a bagażem nikt się kompletnie nie interesował. W obie strony. Staraliśmy się nie eksponować za bardzo sakw, a przede wszystkim nie uginać za bardzo pod ich ciężarem, bo po zważeniu bagażu sportowego okazało się, że mamy po kilka kilo za dużo i co cięższe rzeczy lądowały w podręcznym. Inna sprawa, że po półtoragodzinnym trzepaniu, oglądaniu, prześwietlaniu i przepakowywaniu wszystkiego co było w każdym rodzaju naszego bagażu przez izraelskich celników (ze względów bezpieczeństwa np. kuskus [bo produkt sypki] i taka "pierzasta" chałwa [???] musiały zniknąć z podręcznego), jakby mi pani na odprawie powiedziała, że mam za duży bagaż, to bym jej chyba oczy wydłubał ;)

W razie czego koleżanka podsunęła jeszcze rezerwowe rozwiązanie, polegające na tym, że czekając już na samą odprawę można kupić coś w sklepie bezcłowym i do otrzymanej reklamówki przerzucić nadmiar rzeczy z podręcznego. Do reklamówki z logo takiego sklepu nikt już nie powinien zaglądać. Ale i tak nie bawiliśmy się w takie kombinacje.

Offline Mężczyzna irbis9

ok, dziękuję za potwierdzenie, a torby na kierownicę można dodatkowo ze sobą mieć na pasku?

Tego nie wiem, ale takiego dodatku bym już nie ryzykował. Ja miałem za to taki dość spory pas-saszetkę z Decathlona do biegania, w którym też parę rzeczy, jak okulary, mp3, portfel, paszport itp. się zmieściło.

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Nie pamiętam czy wspominałam. Jak wracaliśmy z Krety Ryanair-em przed samym wejściem do autobusu, który dowozi pasażerów z budynku lotniska do samolotu (czyli po odprawie). Pani z obsługi lotniska przyniosła wagę i wszystkie podręczne były ważone. Każdy, kogo bagaż podręczny przekroczył limit był cofany (a wielu cieszyło się, że się udało większy przenieść) celem opłacenia nadbagażu (nie pamiętam ile, ale dużo). Ponadto kask, który trzymałam w ręce musiał wylądować na głowie, gdyż pani zwróciła uwagę, że na pokład zgodnie z regulaminem można zabierać wyłącznie 1 sztukę podręcznego bagażu.

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Hej, lecę dziś z Pyrzowic z rowerem. Szybkie pytanie - spodziewać się jakiś niespodzianek? Jak duży jest skaner na bagaż ponadwymiarowy?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum