Moim zdaniem 30 kg na rower jest wyjątkiem od zasady 20 kg na sprzęt sportowy.
Mam kolejne pytanie. Zauwazyłem ze odprawa online jest możliwa najwcześniej na 7 dni przed lotem a ta na lotnisku kosztuje dosyc sporo. Czyli w trakcie wyprawy musze szukać miejsca gdzie tego dokonam i wydrukuje sobie karte pokładową ? Osoby ktore maja rezerwacje miejsc moga to zrobić z 30 dniowym wyprzedzeniem, więc czy to jest jedyne rozsądne rozwiazanie ?
Kask zawsze zabieram ze sobą na pokład. Sądząc po tym, jak czasem wygląda karton po przylocie, miałabym potem wątpliwości, czy schowany do pudła kask jest cały i zdrowy. Jeśli chodzi o torbę na kierownicę, to ostatnio nawet Ryanair pozwala na zabieranie dwóch bagaży podręcznych, więc torba przeszłaby jako ten mniejszy.
Wyobraź sobie, że nie znam na pamięć wymiarów kartonów Ale według właśnie przeprowadzonych przeze mnie niezwykle precyzyjnych pomiarów kartką A4 duży karton ma ok. 180 cm długości, czyli o kilka więcej niż (mój) rower z kołami. Wysokość to ok. 110-130 cm, zależy od kartonu. Szerokość - jakoś około 20-25 cm, często karton jest nieco wygięty przez kierownicę (chociaż to może przez mój odwrócony, a więc długi mostek).