Autor Wątek: Jak zapakować rower i bagaże przed samolotem  (Przeczytany 216301 razy)

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
Przefiltrowałem wszystkie negatywne komentarze tego sprzedawcy i znalazłem conajmniej 4 "waga nie działa". Jak już to wezmę trochę droższą: http://allegro.pl/podrozna-waga-bagazowa-hakowa-do-50kg-6083-i4619037186.html
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Przewoziłem namiot wraz ze stelażem, przepadły szpilki,

O jakich liniach pisałeś?
Wie ktoś może czy w Ryanairze przejdzie w podręcznym stelaż od namiotu z włókna szklanego i składany statyw do aparatu?

Chociaż z drugiej strony to chyba nie od linii lotniczych zależy a od obsługi lotniska, która prześwietla bagaż podręczny.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Zing

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 30.01.2015
Tak, to nie zależy od linii a od obsługi lotniska. Ale w tym celu poleciłbym poszukać na bardziej "sprofilowanych" forach, w odniesieniu do konkretnych lotnisk - statywy na pewno kilka osób straciło, co do włókna pewien nie jestem.

Ryanair może się przyczepić najwyżej do przekroczenia rozmiaru bagażu.

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
Co do stelaża to prawdopodobnie nie poleci . Tak jak Zing napisał to zależy od interpretacji przepisów danej osoby kontrolującej .
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Nie będę ryzykował i postaram się wszystko upchnąć do rejestrowanego.
Co prawda statyw to mała strata, ale bez stelaża to "bida" byłaby.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
W rejestrowanym bez problemu więc się nie zastanawiaj
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Hej,

Czy podróżował ktoś z Azji Centralnej, a konkretnie z OSH ze słabo zabezpieczonym rowerem (bez kartonów)? Będziemy wracać z OSH Turkish Airlines i zastanawiam się czy problemem będzie oddać rower owinięty jakiś streczem i tyle. Oczywiście co do obsługi lotniska pozostaje mi mieć nadzieję, że się nie przyczepi. NA stronie przewoźnika nie znalazłem informacji o konieczności pakowania roweru w cokolwiek, a miałem zamiar zapakować tylko w to co znajdę.

Nie wiem w jakiej ilości będę miał dostępne taśmy pakowane i folie.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Na stronie Ryanaira jest napisane:
For health and safety reasons Ryanair does not accept for carriage any individual item exceeding 32 kilos or with combined dimensions of more than 81cms (height), 119cms (width) and 119cms (depth).

Czy rzeczywiście pudło z rowerem nie może być dłuższe niż 119 cm? Te, których używałam dotychczas, miały ponad 150 cm :/

Edit: Zadałam to pytanie konsultantowi na stronie Ryanair. Oto odpowiedź:
I checked this for you and the dimensions are 119 x 119 x 81 cm, which can be combined.
119 x 119 x 81 cm=319cm
If you are under 319cm you can take.
« Ostatnia zmiana: 7 Cze 2015, 15:16 Janus »

Offline Kobieta Salyah

• Miasto:
  • Na forum od: 29.06.2015
Czy myślicie, że to dobry pomysł zapakowac rower do kartony i nadać do Ryan Air? Mojego kolegi rower kiedyś wypadł z luku podczas rozładunku ... widział ten moment, ale akurat nic się nie stało. Jak jest z ubezpieczeniem bagazy, jeżeli rower w kartonie się uszkodzi?

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
To chyba jedyne wyjście, najlepsze z dostępnych, ale na pewno brak mu do doskonałości :-)

A ja się dołączam o pytanie odnośnie odszkodowania... Bo jak wylądowałem w Lwowie z pogiętym widelcem, to nawet nie miałem komu złożyć skargi... Jak coś takiego udowodnić? Na szczęście wideł sztywny, więc naprostowałem kombinerkami i jakoś wróciłem, ale na przyszłość będę latał z plastikową poprzeczką do wkładania w widełki ;-)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Zmiana polityki bagażowej w WizzAir

Jeszcze do wczoraj Wizz Air oferował 1 „rodzaj” bagażu rejestrowanego – bagaż o wadze do 32 kg. Natomiast od dzisiaj oferuje dwa rodzaje bagażu – o wadze do 23kg oraz taki o wadze do 32 kg.

Trzeba także dodać, iż cena bagażu w Wizz Air zależy od:
– długości trasy (czasu lotu)
– terminu podróży (sezon, nie sezon)
– posiadania członkostwa Wizz Discount Club

źródło: http://mlecznepodroze.onet.pl/2015/08/11/wizzair-drozszy-bagaz-rejestrowany-zmiany-w-polityce/

Offline Mężczyzna lajtspid

• Miasto:
  • Na forum od: 06.06.2009
Czy myślicie, że to dobry pomysł zapakowac rower do kartony i nadać do Ryan Air?
https://www.facebook.com/BanitaTravelPl/posts/692587310873330

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Niedawno leciałem Ryan Air. Rower zabrałem samolotem, bo uznałem, że kurier to praktycznie żadna oszczędność, a jest spory problem gdy nie ma się adresu. Do tego można oszczędzić na przejeździe z lotniska do miasta ;)

Sprzęt zapakowałem do kartonu o długości 140 cm. Do środka wpakowałem sakwy (wewnątrz narzędzia itp.), torbę na bagażnik, na ramie przypięty był stelaż od namiotu i ulock ;) Zdemontowałem kierownicę (tzn. wyciągnąłem mostek wpuszczany), przednie koło, sztycę z siodłem. Po spuszczeniu powietrza z tylnego koła, udało się na styk domknąć pudło. Całość ważyła 25 kg 8) Rower dotarł bez uszczerbku, karton w dobrym stanie, tylko coś jedna lampka żabka nie działa.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
No to ja dorzucę od siebie kilka słów do dyskusji. Mile widziane uwagi, komentarze i inne porad ;) http://kolemsietoczy.pl/rower-w-samolocie-przewozenie-pakowanie-porady-informacje/
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum