Autor Wątek: Jak zapakować rower i bagaże przed samolotem  (Przeczytany 216269 razy)

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
O sposobie przewozu roweru w samolocie decyduje linia lotnicza. Norwegian przyjmuje całe rowery ze skręconą jedynie kierownicą, inni wymagają pokrowca, jeszcze inni kartonu. Wszystkie wymagania bez problemu znajdziesz w regulaminie lub opisie taryfy.

Niezależnie od powyższych wymogów, dochodzą 3 niezależne od linii:
-limit wagi - 32kg. Jest to międzynarodowy limit bhp, wprowadzony przez związki zawodowe pracowników. Chodzi o unikanie sytuacji, gdy podczas przeładunku muszą oni dźwigać cięższe torby. Jeśli przekroczysz ten limit, nie przejdziesz odprawy.
- wymiary skanera na lotnisku - jeśli bagaż będzie większy, nie przejdziesz kontroli
- wymiary drzwi luku bagażowego w samolocie - przejdzie kontrolę, ale zostanie na lotnisku, prawdopodobnie razem z Tobą.

Wymiary skanerów sprawdzałem na stronach lotnisk. W przypadku tych większych raczej nie ma problemu, przy mniejszych trzeba szukać. Wymiary luków uwzględnione są w regulaminie przewoźnika i system nie powinien ci pozwolić na wykup takiego bagażu, jeśli samolot obsługujący dany lot nie ma możliwości załadunku.

W 99% przypadków karton rowerowy nie jest problemem. Jeśli nie znajdziesz konkretnych zapisów, dzwoń na infolinię.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Diver:
Norwegian'om (chyba) rowerem w folii możesz nawet wejść na głowę. Kilka x leciałem z nimi do Norge - pomimo roweru w folii, faktu, iż ten nigdzie nie chciał się zmieścić, ani kłopotów, ani uszkodzeń. Z Turkish A. nie zadzierałem (wywiad) - db. zabezpieczony rower w kartonie. Kumpel z Wiednia Aerofłot zachwala - leci z nimi kiedy tylko może. Żadnych problemów, uszkodzeń. Nawet goły rower z nim wiele x latał.

Z tym, że wiesz ... wiele też zależy od karmy. Kumpel z Wiednia karmę ma fajową. Ja dość słabą. (Nie wiem jak tam z Twoją.)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
- wymiary skanera na lotnisku - jeśli bagaż będzie większy, nie przejdziesz kontroli
Nieprawda, ja kilka razy po prostu musiałam otworzyć pudło i pokazać rower, bo karton był trochę lub o wiele za duży, by wejść do skanera.

W 99% przypadków karton rowerowy nie jest problemem. Jeśli nie znajdziesz konkretnych zapisów, dzwoń na infolinię.
Zależy jaki duży, niektóre linie mają dość ostre limity.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Jak wielkie wy te rowery pakujecie? Karton 25x85x140cm na luzie przechodził przez wszystkie skanery. Jest to ważne, bo na przykład w Chinach, na skanerze lotniskowym, przygoda się nie kończy. Przed wejściem do metra, na stację kolejową itd dalej jest skanowany bagaż.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna marszy

Nieprawda, ja kilka razy po prostu musiałam otworzyć pudło i pokazać rower, bo karton był trochę lub o wiele za duży, by wejść do skanera.

To miałaś szczęście. Ja o problemie skanera gabarytu dowiedziałem się, gdy doczytałem historie ludzi, którzy z tego powodu mieli spore problemy i musieli loty zmieniać. Jak masz w kartonie namiot, sakwę, gary i narzędzia, to zwykłe otworzenie kartonu może nie wystarczyć. Szczególnie przy obecnych wyrywkowych kontrolach na materiały wybuchowe, liczenie że SOL puści karton "na oko" jest proszeniem o kłopot.
A skoro przy skanerze jesteśmy - dolicz z godzinę przed zamknięciem odprawy. Na gabarycie bywa kolejka, a karton musi pójść z resztą bagażu. Mi samo wejście do pomieszczenia zajęło 45 minut, w środku też dłuższa chwila. Mało brakowało i rowery leciałyby dwa dni później.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
To miałaś szczęście. Ja o problemie skanera gabarytu dowiedziałem się, gdy doczytałem historie ludzi, którzy z tego powodu mieli spore problemy i musieli loty zmieniać. Jak masz w kartonie namiot, sakwę, gary i narzędzia, to zwykłe otworzenie kartonu może nie wystarczyć. Szczególnie przy obecnych wyrywkowych kontrolach na materiały wybuchowe, liczenie że SOL puści karton "na oko" jest proszeniem o kłopot.
Jeśli ktoś pakuje do kartonu z rowerem namiot, sakwę, gary i narzędzia, to powinien mieć świadomość, że kusi los. Poza tym nie puszczano mi kartonu "na oko" - rower był skanowany, po prostu nie sam karton.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
a jak pakujecie rowery dziecięce?
dowalacie do rodziców czy zgodnie z taryfa opłacacie trzeci rower?

Opcja nr dwa w zasadzie finansowo eliminuje RyanAira

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
a jak pakujecie rowery dziecięce?
dowalacie do rodziców czy zgodnie z taryfa opłacacie trzeci rower?
Rower na kołach 20" rozkręciliśmy do widelca i puściliśmy w ramach bagażu rejestrowanego. Z rowerem na kołach 24" już się nie dało.

Offline vooy.maciej

a tym bagażem rejestrowanym było co? pakunek z ramy, części i innych gratów czy sakwy Crosso :)?

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Bagażem rejestrowanym była torba szmaciana z ramą i pozostałymi częściami roweru, uzupełniona innymi miękkimi rzeczami dla zachowania kształtu. Crosso w to nie mieszaj.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Zbliża się mój lot Wizzairem. Nie za bardzo mam co zrobić w miejscu docelowym z kartonem, więc planuję zapakować rower w bąbelki i przezroczystą folię strech.
Pytanie do tych co lecieli Wizzairem. Ktoś miał z tą linią problem jak miał rower spakowany tak jak opisałem powyżej ?
Mam taką fantazję na temat tego jak tragarze traktują rowery przy załadunku, że jak jest w kartonie to rzucają jak paczkę. Jak widzą koła, że to rower to tak zwykle po ludzku odnoszą się do niego łagodniej.
Jako, że muszę dostać się na lotnisko z licznymi przesiadkami komunikacją miejską i pociągiem, mam pomysł na nie zawinięcie tylnego koła, tak bym mógł obejmować go z przodu za ramę i tyle koło by się toczyło. Ktoś testował taki patent na Wizzair czy przyjęli złożony, owinięty folią rower z odsłoniętą połową tylnego koła ?

Offline vooy.maciej

mówiąc szczerze nigdy nie miałem problemu z kartonem po przylocie - zawsze sie ktoś znajdzie koło lotniska gdzie go upchniesz na te kilka tygodni

Chyba że to duże lotnisko to mzoe być trudniej

Offline Mężczyzna marszy

https://wizzair.com/pl-pl/informacje-i-uslugi/informacje-o-podrozy/bagaz#/

Można przewozić te rzeczy:
- rowery zapakowane w pokrowiec podróżny (koła i pedały muszą być zdjęte, a kierownica ustawiona równolegle do ramy bądź opakowana w karton; z opon musi być spuszczone powietrze

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Bardziej zależało mi na praktycznych doświadczeniach niż cytowaniu regulaminu.
Zapis regulaminu jest trochę dla mnie nie jednoznaczny. Skoro jest napisane "bądź opakowana w karton" to znaczy, że może być w pokrowcu który nie jest kartonem. Czy pokrowiec z folii jest OK ? Regulamin tego nie mówi.

Offline Mężczyzna marszy

3 lata temu, przed wyjazdem rozmawiałem z panią z Wizza. Powiedziała, że albo dedykowany pokrowiec albo karton. Chodzi o to, żeby rower był opakowaniu służącym do transportu. Folia stretchowa pod to nie podpadała. Myślę, że najlepiej będzie zadzwonić na infolinię i się upewnić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum