Autor Wątek: Jak zapakować rower i bagaże przed samolotem  (Przeczytany 216213 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Ja bym jeszcze dopisał, że TAM airlines bierze rowery za darmo. To jest dobre jak ktoś leci do Am. Płd.

British airways też biorą za darmo, albo za niewielką dopłatą, zależnie od trasy.

Ostatnio leciałem w jedną stronę z rowerem w kartonie, a z powrotem zapakowanym w folie. Przy czym karton był masakrycznie nieporęczny i w dodatku rower przyleciał w nim bardziej dobity. I trzeba się przygotować na to, że ktoś ten karton otworzy, żeby zajrzeć do środka i nie koniecznie go dobrze zamknie potem.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
aeroflot - rowery za darmo w kartonie, ale muszą się zmieścić w dopuszczalnych 20kg... lot chyba podobnie
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline andrzej.brandt

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.06.2010
waxmund,

leciałeś aeroflotem? rezerwuję na dniach bilety do delhi z międzylądowaniem w moskwie i zastanawiam się w jaki sposób poinformować ich o tym, że przewożę rower i cztery sakwy.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
tak,aeroflotem. Hmmm, z tego co pamiętam to po kupieniu biletu po prostu zadzwoniłem i powiedziałem że będę brał rower :P  ale lepiej przedzwoń tam i się dopytaj [;
jest u nich limit niestety do 20kg na karton z rowerem... każdy kolejny kilogram to 15 euro czy ile tam....  :?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Może nie do końca w temacie, ale nie chcę tworzyć nowego wątku. Planuję przelot z Hiszpanii do Polski pod koniec lipca. W grę wchodzi Wizzair lub Ryanair. Czy ktoś się orientuje, kiedy najlepiej opłaca się zarezerwować bilet na wakacje? Czy są jakieś okresy w roku, gdy bilety są tańsze (np. w marcu)?

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
Sprawdzałeś ceny Wizzair'a i Ryanaira z rowerami i większym bagazem?

Pytaj Remigiusza. Gdzieś już pisał,a na pewno na Wyprawce zimowej mówił,że z rowerami tanie linie wychodzą bardzo drogo. Sprawdź LOT, podobno wypadają bardzo ciekawie.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
ciężko powiedzieć, Ryanair organizuje od czasu do czasu promocje i wtedy jest dużo taniej.
Lot ma promocje w środy od 18- 24 chyba na rózne kierunki i jeszcze z tanich jest Malev(ale nie wiem czy lata na tych kierunkach)

teraz w Ryanie jest promocja na marzec ;)

hose ja latałem tanimi 3x i za kazdym razem lot nie miał porwnania, więc twoje uogólnienie nie jest prawdziwe.

XMK- za rower bedziesz musiał w tanich zapłacić ok 120-150zł, więc spokojnie za 300zł wrócisz, a jak będzie okazja to i w 200zł się zmieścisz, tyle, że w tym okresie trudniej trafić okazję.

W Locie jest też szansa na lot za ok. 100- 200zł w jedna stronę, ale to trzeba się wbić w ich promocję + nie wiem ile Lot liczy za rower(ale jeśli ci sie uda zmieścić w limicie to nie musisz dokupowac biletu na rower) , bo kiedyś tego długo szukałemi nie udało mi sie tego znaleźć

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
hose ja latałem tanimi 3x i za kazdym razem lot nie miał porwnania, więc twoje uogólnienie nie jest prawdziwe.

Wierzę. Zapewne chodziło o konkretne połączenie.

Cytat: "vooy.maciej"
+ nie wiem ile lot liczy za rower

Pewnie źle mi się wydaje,ale jakoś mi w głowie siedzi,że połączenie z rowerem z Lotem atrakcyjnie było. Może brak dużych opłat za rowery? Strzelam,zgaduję, sam nigdy tak nie leciałem. Tym samym odsyłam do tych co wiedzą z doświadczenia :wink:

Offline toosh

• Miasto: Żywiec
  • Na forum od: 14.02.2009
    • http://toosh88.blogspot.com/
xmk, możesz kupić już teraz za 28€ + rower + bagaż albo poczekać do ostatniej chwili i złapać (albo i nie złapać) bilet za 1zł, 7zł, 24zł~. Ryanair robi promocje zwykle miesiąc przed wylotem, ale nie ma 'stałych' tras i dat promocji, a bilety szybko się rozchodzą. Trzeba mieć kilka planów na wypad i zwykle kupuje się to co jest, a nie to co Ci jest w tej chwili potrzebne, co w Twoim przypadku chyba odpada (dojazd do Hiszpanii rowerem, powrót samolotem?).

Polecam http://www.fly4free.pl, http://www.skyscanner.pl/ i program Azuon do wyszukiwania lotów.
www.toosh88.blogspot.com "prawie ULTRALIGHT"

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
    • Moje wyprawy
Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Sprawdzałem dokładnie Wizzair i Ryanair i mam przygotowanych kilka wariantów. Chodzi mi o to, że w Wizzair ceny się zmieniają co kilka dni, a Ryanair robi promocje, więc chcę się dobrze się wstrzelić. Kiedyś leciałem Wizzair i kupiłem bilet w obie strony dużo wcześniej i dość drogo, a potem się okazało, że cena spadła znacznie niedługo przed odlotem. Nie chcę drugi raz się tak naciąć.

Offline sumdetective

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 14.03.2010
xmk, uwazaj tez na promocje Ryanair... do wyceniania lotow uzywaja jakiegos kosmicznego algorytmu, ktory jest nieprzewidywalny jak ...hmm koniec swiata? :D (ze tak z Twojej dzialki polece) :D

Ogolna zasada, im wczesniej tym taniej, jest prawie zawsze prawdziwa. Roznice cenowe nawet podczas promocji zmieniaja sie w odstepach minutowych i to w gore, i w dol... Takze ostroznie... a poniewaz dosc czesto latam zarowno Ryanair jak i Wizzair, to powiem Ci, ze naciac - niestety sie natniesz kiedys jeszcze nie jeden raz... Te tanie linie juz tak maja..
Dlaczego rower? ... bo ma dwa kólka.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Loty LOT-em są opłacalne jeżeli kupujemy bilet dwustronny. Wtedy faktycznie są to ceny konkurencyjne z tanimi liniami. Jednostronny bilet jest niestety dużo droższy. Tak przynajmniej z mojej praktyki wynika.
Rower poza bagażem podstawowym kosztuje chyba 40 euro.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
    • Moje wyprawy
W końcu zdecydowałem się na bilet linii TAP.
Za lot na trasie Lizbona - Wiedeń zapłaciłem 362 PLN. W cenie biletu jest przewóz bagaż do 20 kg.
Za rower trzeba będzie dopłacić osobno na lotnisku 35 EUR.
Po powrocie opiszę swoje wrażenia dotyczące tego przewoźnika.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Tym razem mam już informacje z pierwszej ręki.

W PLL LOT przewóz roweru poza bagażem podstawowym kosztuje 40 euro plus opłata manipulacyjna 50 zł za lot w jedną stronę. Jeżeli lecimy przez Warszawę, czyli de facto mamy dwa loty (transfer + lot właściwy) opłata jest taka sama. Opłata manipulacyjna podobno jest wymagana niezależnie od sposobu i miejsca uiszczenia tych 40 euro.

Tak, jak pisałem już wcześniej, przewóz roweru w 20-kilogramowym limicie bagażu podstawowego jest bezpłatny.

Offline Mężczyzna muzykolog84

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 28.06.2010
    • http://www.tomaszrozalski.pl
Chcę kupić bilet w jedną stronę do Jerozolimy z rowerem 7 lipca 2011. Znalazłem tanie połączenie: 881zł. Do Londynu WizzAir'em 140zł + easyJet'em do Jerozolimy 741zł. Do tego dojdzie kilka stówek za przewóz roweru.

Przesiadka ma być na lotnisku w Luton, 5 godzinna. Mam prawo się bać, że mi nie załadują na czas bagażu i do Izraela dolecę bez rowera? Są opinie, że na Luton jest młyn a easyJet jest obsługiwany na końcu  :roll:
wypraw: 6, łącznie w 27 krajach 25982km na rowerze
obecnie pracuję nad: www.lisowczycy.com.ua

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum