Autor Wątek: Jak zapakować rower i bagaże przed samolotem  (Przeczytany 216523 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Przed lotem powrotnym wziąłem sobie do serca poprzednie problemy i zapakowałem rower ze zdjętymi oboma kołami. Skutek: coś przygniotło tylne widełki i zwęziło je o jakieś pół centymetra  >:(. Koło dało się założyć za pomocą dwóch par rąk, ale przesunęło się ono w bok o jakieś 2mm, a opona 1.75'' jest już bardzo blisko ramy. Dwóch cali już nie założę :(.

Wniosek: wkładać w widełki coś co zabezpieczy je przed zgnieceniem, na przykład długą śrubę z 4 nakrętkami. Już podobną lekcję przerobiłem z przednim widelcem, więc mogłem być mądrzejszy.

Btw, skaner na Okęciu wydaje się być tak samo szeroki jak w Goteborgu, ale ma około metr wysokości. Panowie podkładają pachołek pod bagaż, jeśli na płasko się nie mieści, a da radę pod skosem.

Offline miki150

• Użytkownik forum
W Goteborgu właśnie przez to tylne koło prawie nie polecieliśmy. U mnie jest taki kłopot, że sztycę mam zapieczoną, a że jestem wysoki, to wymiary po spakowaniu są bardzo duże.

Ostatnio rzuciło mi się w oczy w jakiejś instrukcji od Surly, że zabraniają stawiać rower na przednim widelcu po zdjęciu koła, bo to może go naruszyć/osłabić. Aż się boję myśleć, jak mój przez te wszystkie loty obrywał, bo przednie zdejmuję zawsze, a widelec zostawiam.

A jak coś wygięło tylne widełki i przesunęło koło, to przy wyprawie z dużym bagażem może być problem. Oba koła nie będą w linii, rower nie będzie się tak lekko prowadził.

Zobaczymy, najwyżej zniweluję różnicę naciągiem szprych. Akurat koło przesunęło się w stronę kasety, więc akurat naciąg się wyrówna. :P

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Zobaczymy, najwyżej zniweluję różnicę naciągiem szprych. Akurat koło przesunęło się w stronę kasety, więc akurat naciąg się wyrówna. :P

Raczej nie w pełni, nawet jeżeli przesuniesz obręcz na szprychach, to nie będzie leżała w osi z resztą roweru.

Może uda się go naprostować u jakiegoś blacharza?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Wozić w zapasie 10 szprych na krótki wyjazd to lekka przesada.
Wożę się dokładnie 1/4 szprych z koła. Na wypadek skoszenia szprych przez łańcuch.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Ja też zawsze zostawiam tylne koło w ramie. Natomiast na przedni widelec przydałaby się faktycznie jakaś śruba, która przytrzyma golenie na miejscu. Na szczęście do tej pory nic z nimi się nie stało. :)
Ten Surly ma jakoś dziwnie dużo obostrzeń - a to nie można stopki na tylny trójkąt założyć, a to nie można stawiać roweru na przednim widelcu...

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline miki150

• Użytkownik forum
Może to takie typowo amerykańskie ostrzeganie przed czymkolwiek, z drugiej strony jak sobie wyobrażę jak mogą tym wystającym widelcem w coś przydzwonić na lotnisku...

Dobrze przynajmniej, że to stal  :P

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Natomiast na przedni widelec przydałaby się faktycznie jakaś śruba, która przytrzyma golenie na miejscu.
Dokładnie to robi sztywna oś.

A przekładki osi przychodzą razem z ramą/rowerem w kartonie do sklepu, więc warto się o nie zapytać.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Z tw. szt., odp. wyprofilowane, w postaci harmonijki u dołu, w handlu dostępne jest dedykowane zabezpieczenie na przedni (i tylny?) wideł; osadza się je w uszkach widła. Zabezpiecza przed uderzeniem o podłoże, bocznym, od czoła, wykoszeniem. Sam takie używam do samolotów (ale nie wiem jak się nazywa).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Z tw. szt., odp. wyprofilowane, w postaci harmonijki u dołu, w handlu dostępne jest dedykowane zabezpieczenie na przedni (i tylny?) wideł; osadza się je w uszkach widła. Zabezpiecza przed uderzeniem o podłoże, bocznym, od czoła, wykoszeniem. Sam takie używam do samolotów (ale nie wiem jak się nazywa).
Łatoś raczej przednie tylnego nie widziałem.  W zaprzyjaźnionym  serwisie przy sklepie z ofertą Treka rowery mają zabezpieczenia tylko na przód.  Gdyby ktoś się uparł to mogę załatwić.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Tak chyba se myślę - ten, co użytkuję, jest właśnie na przedni.
(Jednak również na tylne ew. są odp.)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Aeromexico, opłata no-show. Ktoś się spotkał?

https://world.aeromexico.com/en/travel-with-aeromexico/tickets/fare-families/?site=us

Chciałem odkupić lot i wykorzystać tylko lot "do". Czy ja dobrze rozumiem, że aeromexico będzie chciało ściągnąć z karty 174$ za niewykorzystanie powrotnego lotu?

Co zrobią jeśli zmienię kartę?  ::) (zakładając, że to z mojej a nie z gościa od którego kupię bilet będą ściągali).

(czytając opinię o tej linii wszystko jest możliwe, generalnie same złe, nic tylko lecieć  ;D)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna faja

• Na forum od: 06.01.2013
Źle rozumiesz. Opłatę pobierają w przypadku gdy będziesz chciał zmienić rezerwację już po pierwotnym terminie  odlotu. W przypadku, gdy biletu w ogóle nie wykorzystasz to żadnej opłaty nie będzie. Jest drugi problem. Bilety lotnicze są imienne i nie mogą być wykorzystane przez inną osobę. (Może komuś się kiedyś udało). W każdym razie linia lotnicza ma pełne prawo nie wpuścić na pokład jeśli nazwisko w paszporcie (lub innym wymaganym dokumencie) nie zgadza się z tym w bilecie.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Chyba oczywiste, że zmieniłby nazwisko pasażera... nie słyszałam o linii, która nie oferowałaby takiej możliwości.

Offline Mężczyzna faja

• Na forum od: 06.01.2013
Większość linii nie zezwala na zmianę nazwiska. Poniżej przykład Lufthansy:

Can I make a name change after I have booked?
It is not possible to make a name change after booking.
Lufthansa will render carriage only to the passenger named on the ticket and only on presentation of a relevant, valid ticket which contains the flight coupon for the relevant flight, all subsequent flight coupons and the passenger coupon.
In the event of an etix® (electronic ticket) being used, instead of the physical presentation of the ticket, the storing of the etix® in the booking system under the name of the passenger named in the booking applies.

B.A. zezwala na zmianę nazwiska 24 godziny od pierwotnego bookingu. Tanie Linie zezwalają na zmianę za opłatą. Bezpłatna zmiana jest możliwa tylko w przypadku wyższych taryf (FLEX). W tym wypadku koszt jest taki sam jakby bilet zwrócić i wykupić nowy, tyle że procedura jest prostsza.
W każdym razie, w przypadku konieczności zmiany nazwiska radziłbym się upewnić czy to jest w ogóle możliwe i ile to kosztuje.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
O, ciekawe, SAS pozwala zmienić dane pasażera do 1. godziny przed odlotem. Myślałam, że to norma :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum