Autor Wątek: Jak zapakować rower i bagaże przed samolotem  (Przeczytany 217725 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Leciał ktoś może z easyjet / norwegian uk? Przez stronę easyjet jest opcja, by wykupić lot z transferem przez Gatwick (pierwszy segment Norwegian, drugi easyjet). Nawet z opłatami za bagaż cena jest spoko, szukam jakiś wad.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna tytan

• Na forum od: 26.01.2013
    • naszprychowani | blog
A czy latał może ktoś przewoźnikiem TAP Portugal i może coś powiedzieć, czy do kartonu z rowerem można dorzucać rzeczy typu ubrania namiot itp?

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
To nie od linii lotniczych zależy, ale od obsługi lotniska.
U mnie namiot (+ kilka innych rzeczy) zawsze leci z rowerem i jak na razie nie miałem żadnych problemów.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Ciekawe czy taka torba mieści się w normach linii lotniczych?

https://allegro.pl/evoc-bike-travel-pokrowiec-na-rower-280-l-i7643110052.html

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Jak przeszło moje pudło to i twoja torebka się zmieści.

Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Pakując rower do kartonu zdejmować przedni bagażnik? Dokładnie chodzi o Tubus Tara którego rurki schodzą poniżej haków widelca.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Tak. W kwietniu tam lecąc, - zdejmij.
Miejsce mocowania piasty koła prz., tj. dół widła, możliwie usztywnij (użyj odp., w handlu dostępny dyngs lub zastosuj samodziełę).

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Ja zdejmuję i wkładam właśnie na przód/dół kartonu dla dodatkowej ochrony końcówki widelca. Tara jest ładnie rozparta i trzeba dużej siły, żeby ją ugiąć. "Dynks" do widelca dostaniesz za darmo w rowerowym. Mają tego przeważnie dużo, bo nowe widły z tym zawsze przychodzą.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Planuję po raz pierwszy polecieć samolotem z rowerem. Oczywiście pakowanie roweru w karton czy w torbę do transportu roweru jest to sprawa jasna. Druga sprawa to sakwy gdzie trzeba spakować np. w torbę z Ikei https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10056770/. Tutaj pytanie czy przewoźnik np. WizzAir weźmie pod uwagę opłatę za dwa pakunki? Jak to wygląda w praktyce czy upychać wszystko w karton itp., i wtedy ograniczymy koszty bagażu?
Dzięki z góry za info  i pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

• blog podróżniczy
Sprawdź limit wagowy kartonu z rowerem. Sam karton też waży parę kilogramów. Duży karton trzeba też jakoś zatargać na lotnisko.

• Marin
Limit wagowy to maks. 32kg  i chyba zmieszczę się w tej wadze razem z rowerem i sakwami.

• blog podróżniczy
Zależy od taktyki. Niektórzy przyjeżdżają rowerem na lotnisko, rozkładają go i pakują na miejscu. Wtedy nie ma żadnego znaczenia rozmiar paczki. Ja tam lubię spakować się wcześniej i już spakowany przetransportować się na lotnisko. Tu powstaje drobny problem, bo do większości samochodów tak duży karton nie wejdzie, a część taksówkarzy odmawia w obawie, że upierdzielisz im tapicerkę czy coś. Jeśli myślisz, że w komunikacji miejskiej będzie spoko, to wyobraź sobie niesienie takiego kartonu od swojego mieszkania do autobusu i następne przesiadki. Paręset metrów spacerku farmera i jesteś mokry od potu. Fajnie mieć kogoś do pomocy :)
Dodatkowo pomyśl o tym, co robisz na lotnisku docelowym, czy od razu składasz rower do jazdy, czy może jedziesz gdzieś do hostelu, gdzie przetrzymają ci karton na powrót.

Jak już gdzieś wspominałem w wątku, wolę czasem dopłacić te parę dyszek do jednej sztuki rejestrowanego i wrzucić go sobie na plecy, a karton trochę przykroić, by był bardziej poręczny i dał się wrzucić na tylne siedzenie jakiegoś sedana.

• Marin
globalbus wielkie dzięki za rady. Będę miał do pomocy drugą osobę. Wiem już na czym stoję, zapłacę za pierwsze frycowe, będę miał dwa bagaże. Rower w kartonie i torbę z sakwami.  :D

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
Cześć,

Pytanie odnośnie lotów Ryanair : (konkretnie Berlin-Nisz) ?

Przy zakupie biletu przez internet nie widzę opcji rower (do 30kg) albo sprzęt sportowy (do 20kg).  ..Jest widoczny tylko bagaż rejestrowany 20kg. 

Jak w praktyce zakupic i przewiezc rowery z sakwami w Ryanair?
Czy ktoś z Was ma praktyczne doświadczenia?

A tu cennik:
https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne-informacje/centrum-pomocy/oplaty

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Takie coś znalazłem w sekcji, w której dodawało się bagaż:
Jeśli planujesz zabrać ze sobą jakikolwiek sprzęt sportowy, muzyczny lub przedmioty dla niemowląt, będziesz mieć możliwość dodania go na późniejszym etapie procesu rezerwacji w sekcji Sprzęt w aplikacji mobilnej. Możesz go także dodać po dokonaniu rezerwacji w sekcji Zarządzaj rezerwacją.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum