Autor Wątek: Jak zapakować rower i bagaże przed samolotem  (Przeczytany 216232 razy)

Offline wełociped

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.04.2011
Tak, bilety kupilśmy przed marcem. Na stronie LOT-u był regulamin potwierdzający przewóz rowerów w limicie bagażu podstawowego. Niestety ten stary regulamin już zniknął z siecii nie ma na co się powoływać. Rowery (rurki ramy) chciałem owinąć szarymi osłonami z pianki do izolacji rur w instalacjach CO. Kierownicę, przerzutkę tylną, pedały odkręcić i przylepić taśmą do ramy, cały rower owinąć karimatą, dołożyć 1 sakwę + namiot i  wszystko razem do kraciastej torby. Reszta bagaży tj. 1 sakwę + torbę na kierownicę jako bagaż podręczny. Teoretycznie w regulaminie nie znalazłem, że nie wolno przewozić rowerów w bagażu, ale jak widać praktyka pokazuje inaczej.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
A to dlatego nie jestem w stanie go odszukać. Wykasowali cwaniaki ze strony. Tak, czy siak, jeżeli kupowałeś bilet przed tymi zmianami, to nie mają prawa teraz dorzucać dodatkowej opłaty. Warto walczyć o swoje.
Ja będę i zdam relację. Pożyjemy, to zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Offline wełociped

• Na forum od: 12.04.2011
Na stronie LOT-u: http://lot.com/web/lot/your-assistant  po wpisaniu w ich wyszukiwarce "rower" otrzymujemy:

"Nasze samoloty są na tyle pojemne, że zabierzemy wszystko - nawet Twój rower. Będzie przewożony w luku bagażowym, ale należy go złożyć, a jego waga zostanie doliczona do limitu bagażu bezpłatnego. Baw się dobrze zagranicą!"   :D

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
No to trza szybko screena zrobić.

Offline Janek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 31.05.2008
    • http://janulrich79.googlepages.com
Raczej wymiar skanera lotniskowego będzie się tutaj liczył...

Offline Mężczyzna ciman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 26.05.2009
Za http://wizzair.com/useful_information/baggage/?language=PL#3. Plus to co napisał kolega wyżej.
Drzwi luku bagażowego umożliwiają przyjęcie bagażu o następujących wymiarach maksymalnych:

Szerokość: 1,499 m
Wysokość: 1,194 m
Długość: 1,715 m

I jeszcze:
c) Rowery można przewozić wyłącznie w torbach nylonowych, ze zdjętymi kołami i pedałami oraz z kierownicą skierowaną równolegle do osi.

Tak jest niby w regulaminie, ale ja bym nie ryzykował ściągania kół, w ten sposób Waxmundowi zniszczyli ramę...

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Cytat: "ciman"

Drzwi luku bagażowego umożliwiają przyjęcie bagażu o następujących wymiarach maksymalnych:

Ale czy rower nie jest traktowany jako bagaż nadwymiarowy?

Rowery można przewozić wyłącznie w torbach nylonowych, ze zdjętymi kołami i pedałami oraz z kierownicą skierowaną równolegle do osi.

Tak jest niby w regulaminie, ale ja bym nie ryzykował ściągania kół, w ten sposób Waxmundowi zniszczyli ramę...

Dalej jest napisane: "Rowery z nienapompowanymi oponami można także przewozić w pudłach tekturowych."
Przewoziłam już rower samolotem w takim ogromnym pudle, lecąc z Okęcia, ale Norwegianem. Wtedy nie było problemu. Za to siostrze (która miała identyczne pudło) kazali rower wyjąć z pudła do prześwietlenia - ale potem pozwolili z powrotem zapakować. Mam nadzieję, że nie trafię na nadgorliwą obsługę.

Offline Mężczyzna ciman

• Na forum od: 26.05.2009
Cytat: "Janusushi"

Ale czy rower nie jest traktowany jako bagaż nadwymiarowy?

Jak dla mnie są to maksymalne wymiary jakiegokolwiek bagażu który może zostać przyjęty przez Wizzair. No chyba, że na bagaż nadwymiarowy mają oddzielne drzwi ;)

Rowery można przewozić wyłącznie w torbach nylonowych, ze zdjętymi kołami i pedałami oraz z kierownicą skierowaną równolegle do osi.

Dalej jest napisane: "Rowery z nienapompowanymi oponami można także przewozić w pudłach tekturowych."

Wiem, chciałem tylko zwrócić uwagę na konieczność składania roweru.
A regulamin zaprzecza sam sobie - najpierw "wyłącznie", a dalej "można także" :D

Offline Kryvan

• Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 20.05.2009
    • michalpiec.pl
Czy ktoś z Was ma doświadczenia z AirBalticem?
Chciałbym lecieć z rowerem i zmieścić się w bagaż normalny - tj do 20kg. Wagowo nie będzie problemu, w 2 częściach też dam radę się zmieścić, moje pytanie brzmi czy wiecie coś o maksymalnych wymiarach bagażu głównego?
Jakoś nie potrafię info znaleźć: http://www.airbaltic.com/public/baggage_transportation.html

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Wiecie może, czy WizzAir stawia jakieś wymagania odnośnie wymiarów kartonu, w którym przewozi się rower? Pudło będę mieć takie duże, żeby nie musieć odkręcać kół - wystarczy, że odkręcę pedały i przekręcę kierownicę o 90 stopni. Nie znalazłam na ich stronie informacji o jakichś ograniczeniach, ale może coś przegapiłam... A jakoś nie mam wielkiego zaufania do tych linii lotniczych ;)

w Wizzairze się zmieści, gorzej ze skanowaniem, poponuję zmiejszyć go na wysokość, wtedy na pewno przejdzie przez skaner. Długośc i szerokośc się nie liczy jakoś szczególnie

Offline Mateusz

• Na forum od: 13.06.2010
Dzwoniłem wczoraj do lotu z pytaniem o zabranie roweru do frankfurtu, i po dłuższej chwili (na konsultacje) poinformowano mnie, że rower może zostać zabrany w cenie 40-50 euro.

Z innej beczki - ma ktoś doświadczenia (a może kolega kolegi) z zabieraniem roweru w liniach latających do Brazylii? Albo wewnątrz Brazylii?

Pilne :)

Offline Mężczyzna lempi

• Łukasz
  • Na forum od: 08.06.2009
Cytat: "Kryvan"
Czy ktoś z Was ma doświadczenia z AirBalticem?
Chciałbym lecieć z rowerem i zmieścić się w bagaż normalny - tj do 20kg. Wagowo nie będzie problemu, w 2 częściach też dam radę się zmieścić, moje pytanie brzmi czy wiecie coś o maksymalnych wymiarach bagażu głównego?
Jakoś nie potrafię info znaleźć: http://www.airbaltic.com/public/baggage_transportation.html

Jedyne info na temat rowerów w AirBaltic jakie znalazłem to

Bicycle
One bicycle per passenger is accepted if the pedals are removed and handle-bar is turned. On each flight, only a limited number of bicycles can be accepted for transportation. Bicycles intended for transportation have to be declared in advance. Business class passengers and BalticMiles VIP members may transport one bicycle  free of charge. Economy class passengers pay EUR 30 (if paying for baggage and ticket together) or EUR 40 (if paying for baggage separately) per one way of travel. Maximum weight allowance 32 kg.

W sobotę kupiłem bilety i dodatkowo zdecydowaliśmy się dopłacić po 30 EUR za rower.
Nawet jeśli to możliwe to nie widzę szans żebym zmieścił skład rower+bagaż w 20kg.

Jakiekolwiek info na temat tego przewoźnika mile widziane, czy rzeczywiście wystarczy przekręcić kierownicę i zdjąć pedały?

Offline Kryvan

• Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 20.05.2009
    • michalpiec.pl
@Lempi - lecisz z przesiadką w Rydze? Płacisz 30euro za każdy odcinek, czy w jedną stronę niezależnie od przesiadek jest tylko jedna opłata?
Ja planuję Uzbekistan w wakacje, AirBaltic ma nie najgorsze ceny

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
UZB w wakacje ? łoj . .cieeeepło będziesz miał jak cholera :-) ... jakieś +45C i ta wilgotność :-)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna lempi

• Łukasz
  • Na forum od: 08.06.2009
Cytat: "Kryvan"
@Lempi - lecisz z przesiadką w Rydze? Płacisz 30euro za każdy odcinek, czy w jedną stronę niezależnie od przesiadek jest tylko jedna opłata?
Ja planuję Uzbekistan w wakacje, AirBaltic ma nie najgorsze ceny

Tak, z przesiadką w Rydze. Jedna opłata, niezależnie od przesiadek, płaciłem za to na stronie AirBaltic i tylko taka opcja była dostępna.
Co do pakowania roweru - wystarczy zrobić tak jak piszą na stronie, żadnych kartonów i tym podobnych co jest sporym ułatwieniem przede wszsytkim w drodze powrotnej. Potwierdzenie dostałem dziś rano na email.
Jak masz do nich pytania to pisz na reservations@airbaltic.lv

Myśleliśmy wcześniej o Tadżykistanie/Kirgizji ale to logistycznie ciężko i 3-4 tyg. to trochę mało czasu na taką eskapadę. Poza tym ceny wiz też odstraszają.
Także wygrała opcja Gruzja/Armenia :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum