Autor Wątek: Dodatkowe zasilanie  (Przeczytany 74395 razy)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Odp: Dodatkowe zasilanie
« 8 Sty 2013, 09:56 »
Gdybys myslal o zamowieniu. Podlaczylbym sie.

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 8 Sty 2013, 10:09 »
Myślę myślę, tylko się zastanawiam, czy (i jaka) jest tam elektronika. Bo martwi mnie (może niepotrzebnie?), czy włożenie 4*1,5V nie zaszkodzi i na ile starczy 4*1,2V
Cena jest taka, jak za sam koszyk i kabelek więc może faktycznie jest 1:1 - czy wtedy nie uszkodzi się urządzenia ładowanego via USB?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 8 Sty 2013, 10:35 »
Myślę myślę, tylko się zastanawiam, czy (i jaka) jest tam elektronika. Bo martwi mnie (może niepotrzebnie?), czy włożenie 4*1,5V nie zaszkodzi i na ile starczy 4*1,2V
Cena jest taka, jak za sam koszyk i kabelek więc może faktycznie jest 1:1 - czy wtedy nie uszkodzi się urządzenia ładowanego via USB?
Cytat: DX.com
This is a simple 4xAA serial wired battery box with a USB plug and adapters. There's no DC to DC conversion as far as I can tell. Rechargeable batteries will actually be better, since 4x1.2V = 4.8V, which is closer to the 5V USB spec than 6V with 4x primaries.
Pytanie czy zasilane urządzenie wytrzyma 6V, trochę prymitywna konstrukcja.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 8 Sty 2013, 10:48 »
Fakt, przydalaby sie opinia kogos obeznanego, bo ja to zielony jestem w tych sprawach...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 8 Sty 2013, 11:16 »
Nic złego nie powinno się stać, ale zasilanie wyższym napięciem nie jest "zalecane".

Całe urządzenie jest warte tyle co kawałek plastiku i pęczek kabelków (i tak branie całości jest bez sensu). Wnętrze sprowadza się do szeregowego połączenia baterii, zero finezji :P Problem ze stabilizacją jest taki, że zawsze będzie dodatkowy spadek napięcia - tego nie chcemy - zwłaszcza, że przy 4x1,2 V i tak już uzyskujemy mniej niż 5 V.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna irbis9

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 15.01.2012
« 8 Sty 2013, 11:58 »
Naładowane akumulatorki mają ponad 1,2V. Kiedyś używałem takiego koszyka i na eneloopach spokojnie dawał radę naładować samsunga wave w 80% (bateria w tel 1500mAh). Samemu można coś takiego zrobić za grosze. Koszyk z elektronicznego za 5zł (są różne kształty do wyboru), gniazdo usb z demobilu (uszkodzona płyta główna) przyklejone żywicą do koszyka. Na jednodniowe wyjazdy z pracującym gps wystarczało.

Offline Mężczyzna irbis9

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 15.01.2012
« 24 Sty 2013, 10:35 »
http://www.nectarpower.com/
http://tech.wp.pl/kat,1009783,title,CES-2013-Twoj-telefon-bedzie-dzialal-dwa-tygodnie-non-stop,wid,15248890,wiadomosc.html

Szkoda, że takie drogie. Ale może z czasem potanieje i będą dostepne przejściówki do ładowania kartuszy, albo chińskie podróbki ;)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 24 Sty 2013, 18:12 »
Kiedyś czytałem "recenzję" ogniwa paliwowego na alkohol. Cena była w okolicy 500 czegoś (euro? $? funtów?), ale wydajność kichowata (100mA?)
Też "planowane" i nic więcej.. Jeszcze trochę poczekamy..

A ładowarki bez elektroniki.. Szkoda kasy. Na komplecie dobrych baterii podładuje telefon, na akumulatorkach nie zdziała praktycznie nic (mam taki "koszyk", chciałem skorzystać w celu zasilania PDA, użyłem go aż raz..)
« Ostatnia zmiana: 24 Sty 2013, 18:20 pajak_gdynia »
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 24 Sty 2013, 19:40 »
Najlepszy stosunek: waga/ilość zmagazynowanej energii, ma chyba bateria litowo-jonowa. Najprościej zainwestować w zapasowe baterie do urządzenia.
Mam 4 baterie do  aparatu foto. Starcza na 1000 fotek. Dodatkowo mogę z tej baterii podładować telefon- wystarczy kabelek od ładowarki tel. podłączyć do baterii aparatu foto. To stara Nokia i ma ładowarkę Li-Ion w sobie - wystarczy jej tylko napięcie > 4.5 V

Online Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
« 14 Lut 2013, 16:26 »
Znalazłem chyba to czego szukałem:
http://www.verbatim.net.pl/pl_16/product_aa-power-pack_11644_0_40662.html
Sugerowana cena też do przyjęcia - 59 pln, tylko problem gdzie to kupić w PL.

Offline Mężczyzna Grzesio

• Na forum od: 12.01.2012
« 2 Kwi 2013, 00:47 »
Odświeże wątek... kupił ktoś coś lub zmajstrował w domu?

Ja moge jakieś materiały pomocnicze dostać na pw jak kolega wyżej ;D
Nie chce rejestrować sie na elektrodzie itp. zeby coś małego skonstruować a chciałbym coś samemu zeby cieszyło.

Offline pajak

« 3 Kwi 2013, 20:58 »
Na elektrodzie nie trzeba się rejestrować, prawie wszystko zostało napisane, tylko poszukać.
Ostatnio zamęczam pewnego producenta wszelakich przetwornic: dareltek (robi przetwornice DC oraz źródła prądowe). Jakby co, spokojnie pytaj :)
Ogólnie zapraszam do "Rowerowej elektrowni".

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
« 4 Kwi 2013, 12:52 »
Tak sobie myślę, że jest miejsce na rynku na producenta rozwiązań zasilająco-buforowanych zasilanych akumulatorami lub (zamiennie!) zwykłymi paluszkami AAA, tylko jakoś nikt go nie chce zająć nawet w formie sprzedaży gotowych zestawów na Allegro :/
A może wśród forumowiczów?

Offline Mężczyzna Jarczan

• Miasto: śląsk
  • Na forum od: 26.03.2013
« 6 Kwi 2013, 19:28 »
Witam,
Chcę zaopatrzyć się w power bank,który daje na pierwszym wyjściu 5V 1,5A i na drugim 5V 1A.

Mam problem jak z  power banku zasilić w razie potrzeby pakiet akumulatorków do lampy przedniej.Według opisu z ładowarki sieciowej pakiet jest zasilany 8,4V 600mA.
Jakieś pomysły? :)

Widziałem power bank,który daje na wyjściu m.in.8,4V,ale cena w porównaniu do pojemności troszkę odstrasza.

Offline pajak

« 6 Kwi 2013, 20:58 »
8.4.. to 2x akumulatorek 3.7V (LiION, LiPo, etc). Raczej musisz wybebeszać akumulatorki i ładować z 5V, bo w power banku.. są zapewne takie same akumulatorki (a nie można ich ładować "równolegle", trzeba kontrolować prąd ładowania).

Znacznie lepiej byłoby podłaczyć power packa bezpośrednio do lampki, ale zapewne byłaby to ingerencja w powerpacka (bezpośrednie wyjście) i lampkę (wejście podające prąd bezpośrednio na driver diody)..

A lepiej po prostu kupić powerpacka z wymiennymi ogniwami LiION.. o ile lampka ma możliwość wymiany akumulatorków. Bo zapewne są to "najtypowsiejsze" 18650 :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum