Autor Wątek: Dodatkowe zasilanie  (Przeczytany 74372 razy)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Odp: Dodatkowe zasilanie
« 20 Kwi 2016, 21:35 »
Input Voltage:   5.0 V
Input Current:   2.0A

A mnie zastanawia, jakim prawem powerbank przy ładowaniu może wziąć z USB więcej niż standardowe 0,5A? Przecież gdyby go podłączyć do komputera, powinien przynajmniej uruchomić bezpiecznik a w gorszym razie spalić port.
Oglądałem kiedyś tablet Lenovo Yogi, też przez USB a na zasilaczu 2A.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 23 Kwi 2016, 09:19 »
Od dłuższego chodzi mi po głowie koncepcja wykorzystania powerbanka do zasilania przedniej lampki i elektroniki. Sensowną lampkę już znalazłem:
Koncepcja niestety słuszna inaczej. Są problemy.
Na latarce jest sterownik. Ten też ma często swoje "za uszami" i ludzie "modują" lampki. Jadnak najczęściej problemem jest zła współpraca przetwornicy (np. powerbank) ze sterownikiem. Lampka świeci.. ale czasami mryga, zmienia tryby, nie wchodzi w wysokie tryby..
Pomijając te bzdury w postaci 16Ah i zakładając ogniwa "różnej jakości".. Sama sprawność powerbanka jest raczej w okolicy 80%. Czyli będziesz świecił krócej. A właściwie jeszcze krócej, bo powerbanki to najczęściej równoległe połączenie. Jak mocno niezrównoważone, to rozładowują się bardzo szybko.

Moim zdaniem lepsze byłoby wyprowadzenie zasilania do każdego z ogniw osobna i ładowania prądem 2A
Hmm. Przetwornica do zasilania symetrycznego na 2A byłaby "raczej" wielka. W fazie ładowania stałym prądem ładowarka "wrzuci" ok 60% prądu. Czyli zwiększenie prądu z 1 do 2A da zysk godziny (zamiast 4 będą 3).
Lepszym rozwiązaniem byłoby ładowanie ogniw w zewnętrznej ładowarce.
Zrobienie przełącznika pomiędzy parami w packu umożliwiłoby ciągłe zasilanie z możliwością przełaczenia i wymiany pary "jak umiera".
A w sakwie możesz mieć "baterię baterii".. i w ogóle nie zajmować się ładowaniem, tylko zmieniać na następną.

Mam chyba identyczą lapkę. Chciałem ją poprawić, ale okazało się, że robota bez sensu (bo w środku brak chłodzenia, diody praktycznie wiszą w powietrzu!). Świecić, świeci, że nie za jasno to nie problem, przecież kosztowała tyle co nic :)
Mój battery pack był nierozbieralny, szybko zastąpiłem go moją własną konstrukcją. Teoretycznie ładowanie z dynama (a dokładniej to z czegokolwiek), akumulatorki w koszyku do szybkiej wymiany. Nie pamiętam kiedy akumulatorki ładowałem tym czymś..
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 23 Kwi 2016, 10:37 »
Tak na szybko teraz napiszą, potem jeszcze uzupełnię.

Kupiłem cały zestaw z Kaidomain, w tym powerbank określany nazwą "Mudder" (opisywany jako najlepszy - chyba chodzi o istnienie potrzebnych zabezpieczeń) - dzięki temu mam zestaw, który będzie gotowy do pracy. Do tego jeszcze wziąłem powerbank SolarStorm, który będę wykorzystywał jako zapasowe ogniwa (teoretycznie z dwoma da to 7h pracy w trybie max), lub na wyjazdach jako awaryjne zasilanie do elektroniki. Wadą SS jest samoczynne rozładowywanie się z prędkością 2 mA (w poprawionej wersji, wcześniej było 8 mA!), do czego przyczynia się możliwość ładowania przez USB.

Możliwe, że lepszym rozwiązaniem byłoby posiadanie zewnętrznego modułu z wejściem 8,4 V i wyjściem USB. W końcu używanie oświetlenia i jednoczesne ładowanie nie jest konieczne.

Nie wiem na ile lampka jest niedoskonała, dla mnie liczy się potencjał. Jest kilka podobnych lampek, więc trudno powiedzieć, czy miałeś rzeczywiście identyczną. Ta raczej nie jest najlepsza jeśli chodzi o transfer ciepła :P Za to ma sterownik, który mnie interesuje i diody XM-L2 U2 3C - przynajmniej to jest takie jakie bym chciał.

Podłoże diody ma oparcie

Brak tylko pasty termicznej i o-ringi nie są wystarczająco grube, przez co są luzy - może to wspomniane wiszenie w powietrzu?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 23 Kwi 2016, 16:20 »
Po wnętrzu widzę, że faktycznie podobieństwo jest tylko zewnętrzne. Twoje 30$ jednak o czymś powinno mówić (moja była koło 20$)
Uszczelka była tylko pomiędzy body a front, sterownik były tylko wsunięty w takie szczeliny-prowadnice na froncie (niestety dopasowanie było.. hmm.. względne). Zero odprowadzenia ciepła spod diód. I kabelki u mnie takie jak nitka do zębów, co skutecznie ogranicza maksymalną jasność (na maksie do 0.5-0.6A, z czym spokojnie dają sobie radę "laptopówki"), ale również dba o niepowstanie nadmiaru ciepła :P
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 23 Kwi 2016, 23:04 »
Koncepcja niestety słuszna inaczej. Są problemy.
Na latarce jest sterownik. Ten też ma często swoje "za uszami" i ludzie "modują" lampki. Jadnak najczęściej problemem jest zła współpraca przetwornicy (np. powerbank) ze sterownikiem. Lampka świeci.. ale czasami mryga, zmienia tryby, nie wchodzi w wysokie tryby..
Filtr C lub LC pomiędzy i żadnych problemów być nie powinno. Ale wiadomo nie jest to optymalne energetycznie - zgoda. Najlepiej mieć powerbanka równoległego i sterownik w lampce, prosto z ogniw.

Online Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 22 Cze 2017, 08:54 »
Dawno nie było tu ruchu klawiatury, chyba wszyscy już mają to co trzeba z wyjątkiem mnie.
Poszukuję Powerbank'u z funkcją ładowania akumulatorów aa, aaa, 18650? (4 szt), który będzie można podpiąć zarówno do gniazdka w domu jak również do blitzwolf® 20w 3a bw-l1

https://www.banggood.com/BlitzWolf-20W-3A-Foldable-Portable-SunPower-Solar-Cell-USB-Solar-Panel-Charger-with-Power3S-for-iPhone-6s-Plus-p-1012412.html
(Kliknij, by pokazać/ukryć)

Ma ktoś coś sprawdzonego?

*edit
Aby nie pisać nowego posta spytam jeszcze tu o akumulatorki AA.
Lepiej kupić :
1)Panasonic Eneloop białe AA 2100 mAh
2)Varta R6 AA R2U 2100 mAh
3) a może jeszcze coś innego

Nadmienię, że mam białe Eneloop i jestem zadowolony, ale może ktoś mnie przekona, że warto kupić coś innego w podobnej cenie.

Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi. :)

« Ostatnia zmiana: 22 Cze 2017, 09:00 R_och »
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 22 Cze 2017, 11:04 »
Raz pojechałem z dużym power bankiem (coś koło 20000 MAh) i to mi się średnio sprawdziło. Ciężki, duży, niewygodny. Ostatnio zabierałem same ogniwa 18650 i ładowarkę do nich, która robi także za power bank na jedno ogniwo.  Ale... podładowanie komórki to także świetny pretekst do nawiązania przyjaznych kontaktów z okolicznym posiadaczem gniazdka sieciowego :) co zacząłem cenić bardziej niż energetyczną niezależność.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Online Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 22 Cze 2017, 12:21 »
...  Ale... podładowanie komórki to także świetny pretekst do nawiązania przyjaznych kontaktów z okolicznym posiadaczem gniazdka sieciowego :) co zacząłem cenić bardziej niż energetyczną niezależność.
Wszystko tak, ale jadę tym razem w Beskid N. i chcę w razie czego być niezależny. A poza tym też doceniam kontakt (zarówno z ludźmi jak i sieciowy  ;))
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 22 Cze 2017, 12:30 »
Też wakacyjnie B.Niski tego roku :) chyba lipiec, ale muszę synchronizować pogodę z pracą, więc może się na sierpień przesunąć
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Online Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 22 Cze 2017, 12:33 »
Też wakacyjnie B.Niski tego roku :) chyba lipiec, ale muszę synchronizować pogodę z pracą, więc może się na sierpień przesunąć

U mnie już na 99% to 5-14 sierpień. W oddzielnym wątku będę pytał o miejscówki noclegowe i to już niedługo.
- Gandhi

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 22 Cze 2017, 13:41 »
To ja pośledzę co się dzieje w tym temacie.

Mój tegoroczny powerbank to składak z obudowy z chin i 8 ogniw 18650. (przykład )
Potrafi 4 razy naładować komórkę w trakcie jej pracy (nawigacja) i dwa razy tablet.

Chętnie też zobaczę jakie proponujecie noclegi w Beskidzie. Przyda się w trakcie kolejnego etapu rajdu dookoła Polski - start z Komańczy na zachód.

Online Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 3 Lip 2017, 19:27 »

... Poszukuję Powerbank'u z funkcją ładowania akumulatorów aa, aaa, 18650? (4 szt), który będzie można podpiąć zarówno do gniazdka w domu jak również do blitzwolf® 20w 3a bw-l1 ...

Dalej szukam łądowarki / powerbanku. Chciałem wziąć tą,
https://www.banggood.com/Portable-AA-AAA-Battery-Charger-USB-Mobile-Power-Supply-Box-p-1119776.html?rmmds=category
ale od dłuższego czasu nie do zdobycia. Może ktoś coś podobnego wie gdzie można dostać. Będę wdzięczny za podpowiedzi gdyż czasu coraz mniej. Równo miesiąc.
- Gandhi

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
  • Na forum od: 30.08.2015
« 4 Lip 2017, 00:47 »
Zastanawiam się nad: Xtar VC4. Nie miałem w rękach, polecić nie mogę.
Jest jeszcze wersja VP4 plus, ale na razie cena nie dla mnie.
>> Obie zasilane z 12V więc można i w samochodzie i z foto-panelu czy innego ustrojstwa...
Rower może być składakiem, ale musi się składać ;)

Online Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 4 Lip 2017, 06:50 »
Zero dziękuję Ci pięknie za ślad. Produkt bardzo interesujący.
Dzięki niemu znalazłem jeszcze coś takiego
https://www.google.pl/search?q=xn-124&prmd=vimn&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjVrL-r5-7UAhXDEVAKHRv3AHUQ_AUIBigA&biw=640&bih=232&dpr=3
Jak myślicie warto w ogóle brać pod uwagę? Nie będzie się przegrzawać czy niszczyć akumulatorów?
- Gandhi

Offline Mężczyzna zws

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 10.10.2015
« 10 Lip 2017, 17:20 »
Mam pytanie do osób zaznajomionych w temacie oraz korzystających na wyjazdach z dynama i/lub  fotoogniw.
W tym sezonie zamierzałem zapleść koło z prądnicą DH3D32 plus przetwornica na usb, ale znajomi sugerują fotoogniwa, że niby potaniały i dobrze działają. Chciałem na ten cel wydać około 250 zł, zużywam około 2000 mAh na dobę, jadę ok 60 km dziennie z prędkościami 10-20 km, w dzień, w Polsce.

Czy uważacie, że ładowarka słoneczna w tym budżecie będzie porównywalna lub lepsza niż prądnica ?
Pozdrawiam, Zbyszek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum