Czy uważacie, że ładowarka słoneczna w tym budżecie będzie porównywalna lub lepsza niż prądnica ?
Cytat: zws w 10 Lip 2017, 17:20Czy uważacie, że ładowarka słoneczna w tym budżecie będzie porównywalna lub lepsza niż prądnica ?Nie ten klimat na słońce. Prądnica da znacznie więcej prądu
Przy słonecznej pogodzie nowe fotoogniwa na wyjściu 5V dają ponad 1A prądu, w porywach do 2A. Sprawdzane miernikiem.
Mam pytanie do osób zaznajomionych w temacie oraz korzystających na wyjazdach z dynama i/lub fotoogniw.W tym sezonie zamierzałem zapleść koło z prądnicą DH3D32 plus przetwornica na usb, ale znajomi sugerują fotoogniwa, że niby potaniały i dobrze działają. Chciałem na ten cel wydać około 250 zł, zużywam około 2000 mAh na dobę, jadę ok 60 km dziennie z prędkościami 10-20 km, w dzień, w Polsce. Czy uważacie, że ładowarka słoneczna w tym budżecie będzie porównywalna lub lepsza niż prądnica ?
Sprawdzane miernikiem.
Cytat: xmk w 10 Lip 2017, 20:15Sprawdzane miernikiem.A po obciążeniu też? Wolałbym metodykę pomiarową w stylu "w x godzin naładowałem akumulator yAh"Jak głównie leżysz, a nie pedałujesz, to ogniwa słoneczne w pełnym słońcu coś tam dają. Ale trochę pyłu z drogi i już wydajność leci mocno.
Mam pytanie do osób zaznajomionych w temacie oraz korzystających na wyjazdach z dynama i/lub fotoogniw...Chciałem na ten cel wydać około 250 zł, zużywam około 2000 mAh na dobę, jadę ok 60 km dziennie z prędkościami 10-20 km, w dzień, w Polsce. Czy uważacie, że ładowarka słoneczna w tym budżecie będzie porównywalna lub lepsza niż prądnica ?
Ośmielę się nie zgodzić. Przy słonecznej pogodzie nowe fotoogniwa na wyjściu 5V dają ponad 1A prądu, w porywach do 2A. Sprawdzane miernikiem. Ja się przesiadłem z dynama na panel słoneczny i nie żałuję.
Ja bym wybór uzależnił przede wszystkim od typu/prędkości jazdy. W terenie gdy poruszasz się poniżej 15km/h dynamo raczej nie sprawdzi się.
pomyśl o lampce AXA Luxx 70 Plus Steady Auto(USB). Demonem mocy w ładowaniu nie jest, ale zapewnia tyle prądu, że nawigacja na smartfonie działa cały czas na 100% a i power bank naładujesz.
Chciałem na ten cel wydać około 250 zł, zużywam około 2000 mAh na dobę, jadę ok 60 km dziennie z prędkościami 10-20 km, w dzień, w Polsce.
W tym roku zaopatrzyłem się w nowszy, lżejszy i wydajniejszy model - BlitzWolf 15 W