Autor Wątek: Dodatkowe zasilanie  (Przeczytany 74375 razy)

blondas

• Gość
Odp: Dodatkowe zasilanie
« 28 Paź 2018, 08:05 »
MCsubi, to jest shutter precision pd-8 jeśli dobrze pamiętam.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 28 Paź 2018, 10:09 »
to jest shutter precision pd-8 jeśli dobrze pamiętam

To jedyny uczciwy sposób by się go pozbyć i odzyskać pieniądze.

A co jest nie tak z tym dynamo, że chcesz się go pozbyć?

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 28 Paź 2018, 10:20 »
Blondas, to za dobre dynamo.
Potrzebuję prymitywnego Shimano DH-T780, które daje 0,5 A praktycznie do 40 km/h i do napięć powyżej 36V po drobnej ingerencji w bebechy (i przy założeniu, że będzie stosowne chłodzenie). Son i SP mają wyższą sprawność w okolicach 3W, ale charakterystyka prądowa załamuje się i nie ma szans na pociągnięcie kilkunastu W.
Z drugiej strony patrząc na te zgony Shimano, które linkujecie mocno ostygłem. To jednak przednie koło, a zęby tanie nie są.

blondas

• Gość
« 28 Paź 2018, 15:03 »
A co jest nie tak z tym dynamo, że chcesz się go pozbyć?
To jest wersja pod sztywną ośkę 15mm. SP popełnił jednak jakiś konstrukcyjny błąd ponieważ dynamo łapie wcześniej (przy zastosowaniu dostarczanej w zestawie redukcji do użycia w zwykłych hakach) lub później (przy użyciu osi 15mm.) luz. Dokonałem pomiaru suwmiarką i wyszło, że średnica wewnętrzna (pod oś 15mm) jest za duża i dlatego z upływem kilometrów dynamo łapie luz.
 Również redukcja jest wykonana ze złą tolerancją. W przypadku używania piasty z redukcją orientacyjny przebieg do pojawienia się luzu to około 1000 km w terenie. Lipa.
Ale gdybyś chciał takie dynamo pod oś 9 mm to mam jedno -jeszcze na kole- które będę chciał sprzedać. Te modele są jak najbardziej ok. Ja się z dynama wycofuję ponieważ nie widzę w swoim  marnym stylu jazdy przyszłości dla tego rozwiązania  ;)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 28 Paź 2018, 16:00 »
SP popełnił jednak jakiś konstrukcyjny błąd [...]

U mnie ujawnił się inny problem. Po zapleceniu koła, szprychy na styk haczą o obudowę hamulca tarczowego (widelec w Roninie, hamulec TRP Spyre). Musiałem tarczę założyć na dystansach z podkładek. Nic innego nie dało się zrobić. Żadne przesunięcie hamulca, itp. Ponieważ koło wymiennie stosuję w różnych rowerach, musiałem takie same dystanse założyć we wszystkich, no i oczywiście we wszystkich tych rowerach przesunąć odpowiednio same hamulce.

Koło raczej dobrze zaplecione bo po założeniu do szosy z hamulcami szczękowymi (obręcz jest pod szczęki, dynamo pod tarczę), wszystko jest na właściwym miejscu.

Ale gdybyś chciał takie dynamo pod oś 9 mm to mam jedno -jeszcze na kole- które będę chciał sprzedać.

Masz model pod tarczę?

Offline Mężczyzna gimak

• Miasto: Nowy Sącz
  • Na forum od: 07.05.2017
« 28 Paź 2018, 17:57 »
Ja ze swoim dynamem w piaście nie miałem dotychczas żadnych problemów i nie zaglądałem jeszcze do niego. Mam go już 10 lat (tyle ile ma rower) i nakręcone ma ze 30 tys. km.

blondas

• Gość
« 28 Paź 2018, 18:35 »
Masz model pod tarczę?
Tak, model pod tarczę.
Coś mi się wydaje, że im się kalkulator rozkalibrował i gdzieś te tolerancje się rozjechały.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 29 Paź 2018, 00:21 »
Ja się z dynama wycofuję ponieważ nie widzę w swoim  marnym stylu jazdy przyszłości dla tego rozwiązania

Chyba nie powiesz że w Kampinosie latarnie pozakładali ;D :P
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

blondas

• Gość
« 29 Paź 2018, 08:16 »
Ja się z dynama wycofuję ponieważ nie widzę w swoim  marnym stylu jazdy przyszłości dla tego rozwiązania

Chyba nie powiesz że w Kampinosie latarnie pozakładali ;D :P
Ja już tak dokładnie znam te trasy, ze spokojnie mogę jeździć bez oświetlenia.
Na inne okoliczności mam jakąś lampkę. Do szczęścia nie potrzebuje wiele, nie jestem lumenowym onanistą ;)

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Offline Mężczyzna Mareq

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 09.01.2019
« 9 Sty 2019, 20:57 »
Witem

Jestem nowym użytkownikiem.
Zaciekawił mnie temat ładowarek USB do sprzętów mobilnych zasilanych z prądnicy w kole.
Chciałem szczerze mówiąc kupić taką ładowarkę ale parametry jakie oferują polskie sprzęty uważałem za niewysterczające, szczególnie po tym jak znalazłem opracowania odnośnie rzeczywistej wydajności dynama o mocy 3W w kole roweru. Okazało się że wraz ze wzrostem prędkości moc takiego dynama rośnie i osiąga nawet ponad 8W, czyli już nie tak mało nawet dla współczesnych telefonów. Zacząłem więc budować własną sztukę i... Temat rzeczywiście  nie jest prosty. Wydałem w sumie kilkaset złoty na testy i budowę stacjonarnej stacji prób do ładowarek. Ale udało się zbudować niewielkie urządzenie, które bez problemu daje przy 5V na wyjściu nawet 1,5A czyli 7W.
Zamieszczam też wykresy z testów ładowania powerbanka przy różnych prędkościach.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 9 Sty 2019, 21:19 »
A za ile to sprzedajesz, że tak spytam konkretnie? Oraz czy udostępnisz (niestacjonarny, bo tylko taki nas interesuje) egzemplarz do testowania dla forum? Oczywiście nieodpłatnie, się ma rozumieć.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Mareq

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 09.01.2019
« 9 Sty 2019, 21:42 »
Witam

Rzeczywiście pytanie konkretne. Mam jedną sztukę dla siebie, ponieważ to wszystko co potrzebowałem... Mgliste wykresy producentów i uzyskiwane moce na poziomie 2,5 W były dla mnie nie do przyjęcia, więc zacząłem ciekawą przygodę z budową własnej sztuki. Nie wiem czy jest na takie ładowarki zapotrzebowanie. Moja nie jest zbudowana a żadnych szczególnych podzespołów i można by to sprzedawać spokojnie po tyle co obecnie na rynku towary.
Moja sztuka nie jest wersją produkcyjną tylko urządzeniem na własny użytek.
Poniżej zdjęcie z ukończenia testu 5 min dla 180 obr/min czyli niespełna 24km/h dla koła 28''.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 9 Sty 2019, 22:35 »
Ja ci Chłopie nie odpowiem. Są na forum fachmeni, jak się obudzą zaczną dyskusję. Ja mam przemyślenia turystyczne. Daj mi wydajną i stabilną ładowarkę od małych (podjazdy) do dużych (zjazdy) prędkości to ja ją kupię.
Ale zapłacę dopiero jak ludie z forum napiszą, ze jest ok.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum