Autor Wątek: Dodatkowe zasilanie  (Przeczytany 74363 razy)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Odp: Dodatkowe zasilanie
« 10 Sty 2019, 12:12 »
Piękne te  te dwie pierwsze ładowarki.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 10 Sty 2019, 12:47 »

Zasługujesz przynajmniej na 1ną z nich.
Na siebie nie żałuj!
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Mareq

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 09.01.2019
« 10 Sty 2019, 13:04 »
Ano wykonania świetne, dopracowane produkty . W Polsce jadnak mało  kto będzie chętny wydać więcej niż powiedzmy 150 zł. Choć nałogowy turtsta-rowerzysta posiadający dobry rower to raczej tak.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Sty 2019, 13:37 »
Piękne te  te dwie pierwsze ładowarki.

Wykonanie na wysokim poziomie, ale do mnie ładowarki w rurze widelca nie przemawiają. Bardzo to upierdliwie przy montażu i demontażu, czasem wymaga dziur w widelcu, może być konflikt z gwiazdką w widelcu itd. Daleko do prostoty zwykłej ładowarki, którą się zakłada góra 2min.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 10 Sty 2019, 18:28 »
Ładowarki umieszczanych w róże sterowej to generalnie jest to niezły pomysł ale nie idealny.
Dla przykładu:
Miałem własnej konstrukcji ładowarka z 2 aku 18650 była umieszczona w rurze sterowej ale jak zmieniłem rower na ogra okazało się że jest za długa i nie pasuje ;(
Drugi przykład to mam mostek z tuleją asymetryczną więc i korek jest nie symetryczny czyli nie można użyć takiej ładowarki ;(
Kolejna sprawa to jeżeli masz ładowarkę z akumulatorem li-ion to musisz to wymontować z roweru przed lotem aby być zgodnym z przepisami.
Jeżeli masz telefon wpinany w mostek jak ja (QuadLock) to nie możesz używać takiej ładowarki bo nie będzie miejsca.

Co prawda mają też i zalety ;) ale dla mnie zewnętrzna jak dla przykładu M&B e-werk czy PowerBUG jest lepszym i uniwersalniejszym rozwiązaniem.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Mareq

« 10 Sty 2019, 19:10 »
Zima w pełni więc jest więcej nieco czasu niż zwykle. Widzę na na tym forum jest sporo ludzi w temacie ładowarek, którzy naprawdę wiedzą o co w tym chodzi. Sam zacząłem ten temat od sprawdzenia parametrów dynama, analizy produktów dostępnych na naszym rynku i kilku maili do producentów ładowarek. Dopiero gdy wiedziałem że nic sensownego kupić nie można zacząłem projekt własnej ładowarki. Może zrobię kilka sztuk takich ładowarek do testów w terenie. Jest też ryzyko że ktoś to będzie chciał tylko po to by skopiować... Nie jest to nadzwyczajny wynalazek, jednak kilkadziesiąt godzin pracy pochłonął.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 10 Sty 2019, 19:21 »
Widać że jesteś tu krótko. Trochę więcej wiary w ludzi.
Ja testowałem klika wersji ładowarki od PowerBUG i ani razu nie otworzyłem żadnej, bo było by to nie w porządku z moje strony.
W sumie było nas tu kilku testerów i ciekawe czy ktoś otwierał czarne pudełeczko. Pewnie niewielu jeśli w ogóle ktoś i nie dlatego że nie wiedzieli by na co patrzą w środku.

Offline Mężczyzna Mareq

« 10 Sty 2019, 19:28 »
Będąc użytkownikim to oczywiście prawda. Ale gdy ma się podobny produkt, stronę i wszystko co potrzebne do sprzedaży takich urządzeń, tylko parametry takie sobie, to pokusa może być większa. Ale może się mylę.

Offline Mężczyzna cyniczny

• Miasto: Piaseczno
  • Na forum od: 26.11.2012
    • Wycieczki rowerowe bliższe i dalsze
« 11 Sty 2019, 09:52 »
...w róże sterowej...

Rzadko zwracam na to uwagę, ale w tym przypadku aż zabolało.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
« 11 Sty 2019, 10:02 »
...w róże sterowej...

Rzadko zwracam na to uwagę, ale w tym przypadku aż zabolało.

I słusznie że zwracasz bo trzeba dbać o "język". Mnie niestety to raczej już nie naprawi ale dla innych jest cały czas nadzieja. :)

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 11 Sty 2019, 10:50 »
Racja. To nie jest róża, tylko gwiazdka :P

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 16 Lut 2019, 20:17 »
Czy ma ktoś doświadczenie z powerbankiem wzmocnionym solarem? Czy zadeklarowane 200mA doładowania w pełnym słońcu jest realne?

https://www.hurt.com.pl/mobilna-bateria-power-bank-goobay-8-0-49216-8000mah-outdoor-p17132.html

Jeśli parametry nie różnią się drastycznie od tych deklarowanych, to taki zestaw spokojnie zapewnia ładowanie telefonu przez tydzień, ze sporym zapasem na dni deszczowe.

Offline Mężczyzna Mareq

« 16 Lut 2019, 20:33 »
200mA ładowania przy 5V to zaledwie 1W. To wartość maksymalna przy w miarę prostopadłym ustawieniu do słońca w słoneczny dzień. Zazwyczaj te wartości są jeszcze przesadzone, więc pewnie będzie nieco słabiej. Dla mnie to kiepskie rozwiązanie, jak z tego korzystać na rowerze? Nie ma gwarancji, że to zadziała, słońce albo jest albo go nie ma, jazda przez las i słońca również brak. To ładnie wygląda, chyba nic więcej. Są testy podobnych urządzeń na YouTube i to raczej zawsze żart niż coś skutecznego.

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 16 Lut 2019, 22:15 »
8000mAh zapewnia mi niemal 4 ładowania baterii, co przy rozsądnym uzytkowaniu daje tydzień. Jeśli z solara będzie można doładować 1000-1500mAh dziennie, uniezależniam się kompletnie od prądu, co zmienia logistykę na wyprawie. Na krotszych wypadach mogę zrezygnować z aku i podpiąć do power banka inne urządzenia.

Przytroczony do torby na kierownicę lub uprzęży powinien w lato łapać słońce bez problemu, na postojach wystarczy go dobrze oprzeć. Ma tę przewagę nad zestawem z panelem, ze zabiera mniej miejsca i latwiej prawidlowego wlaściwe ulozenie przypilnować, szczególnie jak jedziemy bez sakw i bagażnika.

Offline Mężczyzna Mareq

« 16 Lut 2019, 22:23 »
Powierzchnia panelu moim zdaniem zbyt mała. Rozkładane rozwiązania to nie gadżet tylko konieczność żeby uzyskać rozsądne parametry. Pamiętaj też, że 8000 mAh w powerbank nie naladuje 4 x telefonu który ma baterie o pojemności 2000mAh tylko najwyżej 2x. Pojemność jest podawana dla napięcia 3.7 V a ładowanie odbywa się na 5V do tego dochodzą starty na przetwarzaniu. Czasem dobre powerbanki mają podaną nie tylko pojemność zamontowanego akumulatora ale też ile są w stanie oddać do ładowanego urządzenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum