Autor Wątek: Dodatkowe zasilanie  (Przeczytany 74364 razy)

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Odp: Dodatkowe zasilanie
« 9 Paź 2019, 23:34 »
Szukałem wątku, gdzie by pasowała ta wiadomość. Niech będzie tu.
Nagrodę Nobla z chemii dostała trójka naukowców, która stworzyła baterię litowo-jonową.
Uzasadnieniem przyznania tegorocznej nagrody było to, że dzięki tym bateriom rozwinęła się technologia mobilna.
Z drugiej strony przypomina to fakt, że technologia baterii litowo-jonowych pochodzi właściwie z lat 70-tych. Od tamtego czasu nie słyszałem, by wymyślono inny sposób zasilania urządzeń przenośnych. Doskonali się natomiast sposób ładowania tych baterii.
Nie jestem elektronikiem, ale ciekawi mnie, czy dożyję jakiegoś przełomu w tej dziedzinie.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 10 Paź 2019, 10:21 »
Jakiej unifikacji?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 20 Sie 2020, 00:58 »
Chyba będę musiał w końcu kupić powerbank. Co polecacie? Zwykły z szybkim ładowaniem, czy panelen słonecznym?

To drugie w teorii dałoby pewną niezależność energetyczną, ale nie wiem na ile faktycznie działa i jakia byłaby różnica wagowa Kupię widziane byłoby propozycje konkretnych urządzeń, żeby móc zrobić porównanie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 20 Sie 2020, 08:46 »
Chyba będę musiał w końcu kupić powerbank. Co polecacie? Zwykły z szybkim ładowaniem, czy panelen słonecznym?

To drugie w teorii dałoby pewną niezależność energetyczną, ale nie wiem na ile faktycznie działa i jakia byłaby różnica wagowa Kupię widziane byłoby propozycje konkretnych urządzeń, żeby móc zrobić porównanie.
Używam powerbanka Xiaomi 20Ah z opcją quick charge (5/9/12 V). Bardzo wydajny i dzięki quick charge szybko się ładuje. Jest kilka wersji, najnowsza ma QC 3.0.
Tylko trzeba uważać, bo na rynku są też podróbki.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 20 Sie 2020, 09:02 »
Czym większa pojemność tym większa waga, ew panel też podnosi wagę.

Dobierz sobie pojemność do zapotrzebowania i pamiętaj że z powerbanku o pojemności 10Ah wyciągniesz  tylko ok. 7Ah.

« 21 Sie 2020, 11:27 »
Mam telefon OnePlus niestety on nie obsługuje zwykłego szybkiego ładowania. Gdybym miał kupować mały powerbank Hoco J51 Cool Power. Ewentualnie mógłbym też kupić używany powerbank o dużej pojemności na samą wyprawę, a potem się go pozbyć.

Głównie zastanawiam się, czy warto brać jakiś panel słoneczny i jeśli tak to jaki? Mogłaby to być alternatywa dla dużego i ciężkiego powerbanka.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Gio

• [Gio], nie [Dżio]
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.05.2019
« 21 Sie 2020, 13:01 »
Od paru lat korzystam z takiego panelu GBtiger (identyczne produkował też BlitzWolf):
https://www.aliexpress.com/item/32859005708.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4di8Kf32

W słoneczną pogodę naładowanie w telefonie 50% baterii o pojemności 5000mah zajmuje ok. 2h . W pochmurną pogodę też ładuje, chociaż oczywiście wolniej. Chyba powinienem gdzieś mieć zapisane bardziej dokładne dane (ile % w ile czasu) - jak znajdę, to napiszę.

Tylko problem w tym, że nie mogę teraz znaleźć na Aliexpress ani tego panelu, ani nawet czegoś podobnego...

« 23 Sie 2020, 15:15 »
O, dzięki. Panel o bo tak gigantycznej powierzchni to dla przesada - chcę jeździć bikepackingowo, ale taki o 1/3 powierzchni to byłoby chyba coś w sam raz. Wtedy mając go cały czas na wierzchu, mógłbym mniej więcej raz dziennie ładować do pełna telefon. No i jest on możliwość zabrania samego powerbanka lub dołożenie panelu do zestawu. Powerbank 20000 jest zawsze klocowaty.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 23 Sie 2020, 15:41 »
Powerbank 20000 jest zawsze klocowaty.

Ale zawsze mniejszy od paneli.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Gio

• [Gio], nie [Dżio]
« 23 Sie 2020, 18:33 »
Znalazłem notatki. A więc przy sporym zachmurzeniu (zdjęcie poniżej) ten paneł ładował 8% w 0,5h. Nadal mowa o baterii 5000mah.

Jak go kupowałem, to szukałem różnych opinii w necie, i pamiętam, że wydajność paneli 1- częściowych była opisywana, jako bardzo słaba. Rozważ przynajmniej 2-częsciowy (a jak się już przekonasz do niego, to różnica w stosunku do 3-częściowego jest znikoma  ;)).

Z mojego doświadczenia z ładowaniem w trakcie jazdy bywa różnie, bo raz słońce nie z tej strony, innym razem kurz z drogi pogarsza wydajność itd. I mówię o tym z perspektywy jazdy z sakwami, czyli miałem zdecydowanie łatwiej z zamocowaniem. Generalnie po pierwszych doświadczeniach odpuściłem i ładuję zazwyczaj tylko rano (jestem z tych co się nie śpieszą w trakcie zwijania obozu).

Natomiast, mimo że generalnie jestem z tego panelu bardzo zadowolony, to jednak na 3-4 dniowy wyjazdy nadal wolę zabierać tylko wspomniany wyżej Xiaomi 20000.

« Ostatnia zmiana: 23 Sie 2020, 18:40 Gio »

Offline Dream Maker

« 23 Sie 2020, 18:53 »
na 3-4 dniowy wyjazdy nadal wolę zabierać tylko wspomniany wyżej Xiaomi 20000.

Na te kilka dni trzeba Ci dodatkowe zasilanie? :o
Mam powerbank 20000. Przez 3 tygodnie zużyłem 1/4 energii. Ładowałem tylko zwykłą komórkę (2x) oraz baterie do aparatu.
Ale chyba zacznę wozić smartphona. Wszak i tak mam wystarczająco dużo energii aby go naładować :D

« 23 Sie 2020, 19:05 »
Mam zamiar używać tego typu torby, klapa to idealne miejsce na panel.

Z zakupem nie ma pośpiechu. Jeszcze nie wiem, czy będę jechał w tym roku gdzieś dalej. Fajnie mieć jakiś punkt odniesienia do rozważań, więc jestem wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami. Panelu w tym sezonie i tak teraz nie kupię, bo zanim dojdzie nie będzie w ogóle potrzebny ;]

Na tydzień powerbank 10000 powinien w zupełności wystarczyć - chyba, że zacznę intensywnie używać elektroniki. W tym momencie do ładowania jest tylko telefon i latarka. Ten potrójny panel odpada, bo waży 600 g. Raczej nastawiam się na jazdę w stylu ultralight, choć jestem skłonny dołożyć nico wagi, jeśli pozwoli to ograniczyć postoje na ładowanie, zakupy i zdobywanie wody.

Offline Mężczyzna Gio

• [Gio], nie [Dżio]
« 23 Sie 2020, 19:14 »
Mam zamiar używać tego typu torby, klapa to idealne miejsce na panel.
No to 2-częsciowy akurat się tam idealnie zmieści.
Dodam jeszcze tylko, że ten mój 3-częsciowy wazy ok 500g (z tego co pamiętam, teraz nie mam w domu wagi) i na tym kończę go reklamować ;)

na 3-4 dniowy wyjazdy nadal wolę zabierać tylko wspomniany wyżej Xiaomi 20000.

Na te kilka dni trzeba Ci dodatkowe zasilanie? :o

To chyba jest "oczywista oczywistość", że każdy ma inne zużycie prądu. Ty, jak rozumiem, potrzebujesz tylko naładować komórkę do rozmów/smsów. Ja używam smartfona do nawigacji, nagrywania śladu, słuchania muzyki, no i do rozmów/smsów. Jeszcze ktoś inny będzie dodatkowo chciał ładować aparat foto, kamerę lub przenośnego robota kuchennego ;D

Offline Dream Maker

« 23 Sie 2020, 19:46 »
Ładuję komórkę, aparat i kamerkę.
Muzyki na wyprawie nie potrzebuję.
A jeżeli chodzi o nawigację to wychodzę z założenia, że lepiej parę groszy uciułać i kupić GPSa na paluszki i tym samym być mniej zależnym od powerbanków.
Ale tak jak piszesz - każdy ma inne potrzeby.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 24 Sie 2020, 13:13 »
O, dzięki. Panel o bo tak gigantycznej powierzchni to dla przesada - chcę jeździć bikepackingowo, ale taki o 1/3 powierzchni to byłoby chyba coś w sam raz.

Widziałem gościa, który tej wielkości panel przytraczał sobie na plecach. W ten sposób nie majtało mu się nic przy bikepakingowych torbach i ograniczało nagrzewanie pleców w upał. Ładował sobie powerbank lub telefon który miał w tylnych kieszonkach na plecach.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum