Autor Wątek: Dodatkowe zasilanie  (Przeczytany 74394 razy)

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Odp: Dodatkowe zasilanie
« 10 Kwi 2023, 21:14 »
Nadchodzi rewolucja?

Od 4:15

Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 10 Kwi 2023, 21:44 »
Stary temat.
Problemem tych źródeł energii jest ich bardzo niska wydajność. Rzeczywiście, przy bardziej masowej produkcji nadaja się do zasilania urządzeń o bardzo małym poborze mocy. Np. różnych pasywnych czujników. Nie rozwiązują jednak prpblemu zasilania urządzeń energochłonnych. Ich wydajność energetyczna jest śmiesznie mała.
Nasza cywilizacja jest w tym momencie w ślepym zaułku. Chcemy wyjść z paliw kopalnych. Nie mamy prawdziwie efektywnej technologii zamiany i gromadzenia energii. W efekcie wciąż żyjemy w epoce pary. To ostatnia wielka rewolucja technologiczna. Zamieniliśmy energię rozproszoną z ognia w energię pary. Pojawiło sie medium, które ją skutecznie akumulowało, koncentrowało i było w stanie przekazać dalej. Wielu się obruszy, ale popatrzcie na główne procesy stosowane w energetyce. Nie ważne, czy to jest energia pochodząca z węgla czy z atomu. Na koniec wodę zamieniamy w parę. I to właśnie stąd czerpiemy energię elektryczną. Cały nasz postęp to coraz bardziej efektywne wytwarzanie pary wodnej. A na koniec nie potrafimy jej skutecznie zmagazynować.
No cóż. Przyjmijmy to z pokorą, ale nie uciekliśmy daleko od "steam power" XIX wieku. Kolejny przełom cywilizacyjny będzie się wiązał z dwoma elementami. Razem lub osobno. Zmianą procesu uzyskiwania energii (zimna fuzja) lub zmiana zdolności do jej magazynowania (na ten moment brak światełka w tunelu).
Niewątpliwie jako cywilizacja rozwinęliśmy się dzięki energii (ogień) i jeżeli nie przełamiemy kolejnych barier związanych z energią to dalszy rozwój cywilizacji będzie niemożliwy. Nie da się również trwać. Więc tylko postęp nas uratuje.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Dream Maker

« 10 Kwi 2023, 22:35 »
Rzeczywiście, przy bardziej masowej produkcji nadaja się do zasilania urządzeń o bardzo małym poborze mocy. Np. różnych pasywnych czujników. Nie rozwiązują jednak prpblemu zasilania urządzeń energochłonnych. Ich wydajność energetyczna jest śmiesznie mała.

Mnie interesuje tylko czy takie cudo zasili mi GPSa ;D

Offline Dream Maker

« 30 Kwi 2023, 01:03 »
Mam powerbank 20000. Przez 3 tygodnie zużyłem 1/4 energii. Ładowałem tylko zwykłą komórkę (2x) oraz baterie do aparatu.
Ale chyba zacznę wozić smartphona. Wszak i tak mam wystarczająco dużo energii aby go naładować :D

Tak więc... od kilku tygodni mam już smartphona (a raczej iPhona).
Mój powerbank starczy mi na kilka doładowań tel.
Pytanie: jak sobie radzicie z ładowaniem tel. na 2-3 tygodniowych wyjazdach?
Większy powernank? Raz na jakiś czas kamping/kwatera aby doładować powerbank?

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
« 30 Kwi 2023, 08:35 »
OZE robi robotę :)
Kumpel kupił na kajaki taki panelek ale coś się nie polubili i solarek wylądował na moim rowerze.

W słoneczną pogodę prądu mam w nadmiarze.  Najwydajniej jest ładować powerbank a nie telefon, no i rozbijając biwak warto szukać miejsca w którym rano będzie słońce.

Offline Dream Maker

« 30 Kwi 2023, 22:18 »
Panele rozważałbym tylko przy dłuższych wyjazdach.
Na te 2-3 tygodnie to zdecydowanie lepiej wziąć większy powerbank (lub 2 mniejsze) niż takie solary.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum