Autor Wątek: Torba na kierownice lub mapnik?  (Przeczytany 8257 razy)

Offline danek

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 10.04.2008
Torba na kierownice lub mapnik?
« 17 Kwi 2009, 20:04 »
Szerokośc uchwytu (po zewnętrznej- rys.) jest mniej więcej 14,3 cm.

fortipianek

• Gość
« 17 Kwi 2009, 20:10 »
Jakiś czas temu nabyłem torbe Kellysa ( z mocowaniem na click)  i mapy tam się NIE włoży, kieszonka jest za wąska  :? więc tą torbę możecie omijać raczej. Aczkolwiek lustrzanka mieści się bez problemy, mocowanie też wydaje się OK

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 17 Kwi 2009, 21:02 »
Dobra, na swoim blogu napisałem coś dokładniej o mapniku jednak jakoś mi nie szło to wszystko składniowo. Przeczytaj, jak jest strasznie niezrozumiale to daj znać- wykasuję ten shit.

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
« 18 Kwi 2009, 00:57 »
rafalb, gratulacje! Świetny bo się kręci ;)

Pseudo mapniki na torbach na kierownice to wogóle jakieś nieporozumienie jest i nie należy oczekiwać użytkowych funkcji po tym..

Generalnie to w turystyce potrzeba posiadania mapnika na kierownicy jest moim zdaniem wątpliwa. To raczej gadżety do rajdów na orientację itp gdzie droga zmienia nam się często a czas jest cenny. Na wyprawach raczej nie kluczy się drobnymi dróżkami żeby była potrzeba mieć ciągle mapę przed oczami (poza miastami).
Tak wogóle to moge komuś przehandlować nowy mapnik na kierownicę bo leży u mnie już od roku conajmniej i raczej mi sie nie przyda. Jak coś to PW.
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 18 Kwi 2009, 00:57 »
Jak dla mnie w miarę jasne, poza tym fragmentem z obklejaniem taśmą główek śrub. Nie rozumiem zbytnio. I jeszcze jedno - jak masz folię, pod którą wkładasz mapę, to przyklejasz ją z 3 stron do PCV, a z czwartej zostawiasz nie przyklejoną, żeby włożyć mapę?
Jaką masz grubość płyty - żeby nie była za gruba (waga :p), ale i za cienka?
W każdym razie bardzo dziękuję - w przerwie przygotowań do matury muszę to zrobić ;]
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 18 Kwi 2009, 15:10 »
Co do tych śrub to chodzi o to, że w miejscu gdzie są ich łebki(wewnętrzna strona koła oznaczonego na zdjęciu 2)dwa kawałki przy obracaniu blatu trą o siebie. Dokładniej trze powierzchnia blatu i powierzchnia koła(2). Dlatego te łebki trzeba zakleić taśmą aby ułatwić poślizg. Inaczej przy tym tarciu ich ostre krawędzie będą się wrzynały w płytą blatową i będą uniemożliwiały "kręcenie".
Ufff, nie mam pojęcia jak to wytłumaczyć  :D a mapnika nie rozkręcę bo gwinty zakleiłem.

Grubość płyty-3mm.
Z trzech stron folia jest przyklejona szeroką taśmą bezbarwną na stałe. Z jednej strony jest przyklejona kawałkiem taśmy izolacyjnej bo tą można odklejać i przyklejać wielokrotnie.

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
« 18 Kwi 2009, 16:15 »
Cytat: "rafalb"
Z jednej strony jest przyklejona kawałkiem taśmy izolacyjnej bo tą można odklejać i przyklejać wielokrotnie.

Przyklej tam sobie zwykły rzep normalnie klejem. Bedzie bardziej estetycznie i trwale ;)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Oznakowanie tras
« 19 Kwi 2009, 21:40 »
Cytat: "mordimer"
ja nie korzystam, zawsze na postojach z kolegami sprawdzamy trase :D

I orientujesz sie zawsze gdzie sie znajdujesz?

poza tym za granica sa lepsze oznaczenia drog niz w Polsce, wiec w zasadzie nie przejmuje sie jak nie mam mapy przed oczami  8)

Tia... zwłaszcza na Ukrainie czy w Mołdawii

Na przyszłość radze uwazac z tym okresleniem "zagranica" bo Polska ma 4 strony i jedna nie jest rowna drugiej

[ Dodano: Nie 19 Kwi, 2009 ]
Cytat: Waxmund
Cytat: "aard"
Toosh
Aczkolwiek ja z niej zrezygnowałęm z innych przyczyn - po założeniu lemondki nie mam miejsca na kierownicy na torbę, a poza tym nieprzyjemnie zwiększa opory powietrza.

ja wlasnie zastanawiam sie tez nad jakas torba na przod.... i warunkiem jest to, ze musi wejsc na kierownice na ktorej bedzie juz lemondka.. ?

Nie ma problemu. Troche pomyślunku i oto masz na to sposób.

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Re: Oznakowanie tras
« 20 Kwi 2009, 21:17 »
Cytat: Michał Wolff
Cytat: "robertrobert1"

I orientujesz sie zawsze gdzie sie znajdujesz?

Jak ktoś ma minimalny poziom orientacji - to tak znajdzie się spokojnie, nie musi dom tego mieć cały czas mapy przed oczami.

Co innego orientacja a co innego skrecenie w odpowiednią droge, dróżkę czy szlak. Przy robieniu 200 km trasy po asfaltowej drodze głownej to faktycznie bezsensem jest ciągłe patrzenie na mapę, jednak jak ktoś wybiera marszrutę od A do Z przez cały alfabet i bynajmniej nie po jednym szlaku, to zerkanie na mapę co 1-2-3  km jest nadzwyczaj sensowne

Cytat: "robertrobert1"

Tia... zwłaszcza na Ukrainie czy w Mołdawii

Na przyszłość radze uwazac z tym okresleniem "zagranica" bo Polska ma 4 strony i jedna nie jest rowna drugiej

Na przyszłość to ja radzę czytać co ludzie piszą. To, że nie masz mapnika - jeszcze nie znaczy że nie masz mapy. Masz ją w sakwie - i jak potrzebujesz to wyjmujesz.

Tia, co 10 minut... :?   :?

A na Ukrainie to akurat sieć dróg jest dużo bardziej uboga niz w Polsce, więc i potrzeba zaglądania do mapy rzadsza niż w Polsce

Nie wazne czy jest zadsza czy gęstsza. Ważne jest, że kompletnie nie ma oznakowania więc w obieraniu prawidłowej drogi tylko mogłem liczyć na mapę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum