Autor Wątek: Nietypowe / wyjątkowe / ciekawe miejscówki na nocleg (fotki)  (Przeczytany 256403 razy)

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
nie przypominam sobie kiedy jakiegoś leśnika na biwaku trafiłem

W ubiegłym roku trafił mi się raz. Spałem na niewielkiej leśnej polance nad jeziorem. Leśnik pojawił się rano i powiedział, że tu nie wolno biwakować, ale innych problemów nie robił. Powiedziałem, że jak zwinę namiot, to śladu nie będzie, że tu w ogóle spałem. Pokiwał głową i poszedł.

Teraz może być inaczej. Zacznie się wykład o specjalnych strefach, o karach, a może i jakaś propozycja mandatu się pojawi.

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
To bardzo zła wiadomość. Przed wprowadzeniem specjalnych stref do nocowania można było nocować praktycznie wszędzie. Nikt się nie czepiał. Teraz jak Cię znajdą, to będą się czepiać, bo przecież nie po to wyznaczają specjalne strefy, żebyś Ty ich ciężką pracę i poświęcenie olewał.

Ja to zawsze mówię w parku innym właścicielom psów, kiedy pojawia się pomysł: a może w ramach budżet obywatelskiego wybieg? Jak pojawi się wybieg, to pojawi się oczekiwanie, żeby nie pojawiać się w innych miejscach i to co dotychczas funkcjonowało bezkonfliktowo, zacznie takim być.

A taka skala? To będzie pewnie jakoś promowane. Może się skończyć jakaś modą, jak morsowanie, tym bardziej, że w pandemii ludzie wydziwiają. O ile dotychczas do lasów ciągnął naród dyskretny - ciszej budiesz dalsze jedziesz - to ogół aż tak dla przyrody nie jest łaskawy, w miejcach częściej odwiedzanych jednak widać śmieci i degradację.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Ja to zawsze mówię w parku innym właścicielom psów, kiedy pojawia się pomysł: a może w ramach budżet obywatelskiego wybieg? Jak pojawi się wybieg, to pojawi się oczekiwanie, żeby nie pojawiać się w innych miejscach i to co dotychczas funkcjonowało bezkonfliktowo, zacznie takim być.

Takie podejście niestety może się pojawić, jak nas teraz jakiś leśnik namierzy w strefie nie podlegającej pod to legalne nocowanie to mandacik może być. Tylko jak pisałem szansa na to niewielka.

W ubiegłym roku trafił mi się raz. Spałem na niewielkiej leśnej polance nad jeziorem. Leśnik pojawił się rano i powiedział, że tu nie wolno biwakować, ale innych problemów nie robił. Powiedziałem, że jak zwinę namiot, to śladu nie będzie, że tu w ogóle spałem. Pokiwał głową i poszedł.

Jeziorko - to trochę inaczej sprawa wygląda, to są siłą rzeczy bardziej popularne miejsca na takie zabawy, więc i większa szansa trafienia kogoś kto się czepi. Natomiast śpiąc w zwykłym lesie - to szansa na takie namierzenie jest bardzo niewielka. Ten jeden przypadek, który miałem z policją to była chyba jesień czy wiosna, dojechałem już po zmroku, więc byłem widoczny ze względu na używane światełko i też blisko drogi spałem, jak się wjedzie głębiej to szansa maleje; najlepiej rozbijać się tak by nie być widocznym z drogi (choć nie zawsze jest taka możliwość).

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
A obok wieży pomnik internetowego trolla.

Nie, obok wieży leży lekko nieświeży (po solidnym piwku) kolega Podjazdy ;)

Zupełnie nie rozumiem, jak człowieka jeżdżącego głównie po terenie nie razi taka sztuczność, taka chamska ingerencja w naturalny krajobraz, ja jak jadę w teren - to po to by jak najmniej spotykać elementów cywilizacji. Niestety każda ingerencja człowieka psuje naturę, wieże to jest pierwsza forpoczta inwazji cywilizacji w góry, za tym pójdą kolejne. Już widać mocne zmiany np. w Beskidzie Wyspowym, gdzie wyasfaltowano wiele dróg, za 10-15 lat myślę, że to samo czeka Beskid Niski, który jest taką jedną z ostatnich ostoi starych klimatów w polskich górach, bo np. Bieszczady zupełnie zmieniły charakter na przestrzeni ostatnich 30 lat. Już słyszalem, że podobno jakieś wielkie centrum turystyczne w Radocynie jest planowane.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Kończą się argumenty i wychodzi charakter.

Powiedział facet wyzywający przeciwników wież od internetowych trolli  :P
Zaczynasz się wyśmiewać z innych, to licz się z tym, że i inni pośmieją się z Ciebie

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014

raz ..mi się zdarzyło że nakrył mnie leśnik na nielagalu...kazał jak najszybciej znikać!
nawet nie chciał słyszeć że świt dopiero ...że jeszcze choć godzinkę ;)

no ale i moje zachowanie nieco  nonszalanckie ( delikatnie mówiąc )

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
raz ..mi się zdarzyło że nakrył mnie leśnik na nielagalu...kazał jak najszybciej znikać!
nawet nie chciał słyszeć że świt dopiero ...że jeszcze choć godzinkę

A czego się spodziewałeś rozbijając się w parku narodowym?

Ps. całą dyskusję proponuję przenieść tu:
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=22983.msg498857;topicseen#new
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
magicznych snów 🧞‍♂️

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
za 10-15 lat myślę, że to samo czeka Beskid Niski, który jest taką jedną z ostatnich ostoi starych klimatów w polskich górach, bo np. Bieszczady zupełnie zmieniły charakter na przestrzeni ostatnich 30 lat. Już słyszalem, że podobno jakieś wielkie centrum turystyczne w Radocynie jest planowane.
W Radocynie jest już prężnie działający "ośrodek szkoleniowy", tak zwany początek końca. Sam byłem świadkiem jak balowała tam wierchóżka lasów państwowych. Tylko czekać aż zaczną narzekać na drogę od Wyszowatki, że nie gwarantuje dojazdu. Wyasfaltowanie tej drogi to będzie koniec. A byłem tam kilka razy na przestrzeni ostatnich lat i mijane SUVy niestey są coraz droższe. Nie mam wątpliwości, że projekt asfalt do Radocyny już się rozpoczął, a skończy się na dogodnym połączeniu z drugiej strony i Krupówkach w Nieznajowej, choć brzmi to co najmniej dziwnie.

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
Ostatnio wieczór złapał mnie na dolnośląskim górskim odludziu no to się kimnąłem w takich borealnych klimatach.
Namiot rozstawiłem w 3min (tysiące meszek chciały zeżreć mnie żywcem) potem był skok pod wodę i udawanie, że mnie nie ma:)
Wieczorne piwerko z widokiem na strumień smakowało jak nigdy.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Wypasista miejscówka ^^ Choć hałas wody często przeszkadza w odpoczynku ;P

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
potem był skok pod wodę
Skok pod wodę? Strumyk wygląda jakby ledwo do kostek sięgał. Ale miejscówka piękna.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
fajne miejsce, nie widać muszek więc fajne  :D

Offline Mężczyzna Rowerownik

• Miasto: Okolice Wrocławia
  • Na forum od: 18.05.2014
Tu na szczęście było tylko usypiające szemranie. Przy miniwodospadzie jest elegancka wanienka i wody po kolana, więc jeszcze kamień pod głowę podciągnąłem żeby chrapy wystawić nad zwierciadło. Na szczęście diabły skrzydlate znikają po zachodzie słońca a rano też się szybko nie pojawiają a jutro na południu znowu zapowiada się klima jak na tych zdjęciach...

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Nocleg na bindudze Goły Rożek na Mazurach. Byliśmy z dzieciakami z końcem maja, jeszcze przed sezonem.

Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum