Autor Wątek: Gripper (prowadzenie pancerza)  (Przeczytany 1587 razy)

Offline Mężczyzna chesteroni

• Miasto: Toruń
  • Na forum od: 14.07.2012
Gripper (prowadzenie pancerza)
« 6 Sty 2013, 22:14 »
Na 99% będę musiał puścić linkę do tylnego hamulca (V) w pełnym pancerzu. Mam przelotki w ramie, ale linka konfliktować będzie z tankbagiem, którego już mam. Skoro już pełen pancerz, to trzeba jakoś go przymocować do górnej rury. No i teraz opcje są tak naprawdę takie:
- popsuć przelotki w ramie tak, aby cały pancerz w nie wszedł
- dospawać przelotki całopancerzowe
- przyczepić zwykłym zipem (trytytką)
- przyczepić czymś, co prowadzi pancerz i nie modyfikuje ramy.

Opcje 1 i 2 odrzuciłem. Opcja trzecia jest najtańsza, ale... jest umiarkowanie estetyczna i przy wymianie pancerza trzeba to demontować. Wykonalne, ale znalazłem ustrojstwo (a właściwie całą rodzinkę ustrojstw) o nazwie gripper:
a) Accent Gripper I : http://www.velo.pl/produkty/?m=1&id=1401 - nie mam pojęcia, jak to się trzyma w tej przelotce na zdjęciu na tej stronie
b) Accent Gripper II : http://www.velo.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=1402 - to chyba najsensowniejsza opcja
c) Accent Gripper III : http://www.velo.pl/produkty/?m=1&pk=%&id=1552 - raczej nie dla mnie bo nie chciałbym niczego przyklejać - klej albo będzie za słaby, albo za mocny ;-)

Co radzicie? Te grippery działają? Ja nie mam pojęcia jak Gripper I faktycznie jest mocowany, ale wydaje się teoretycznie najmocniejszy.
Wstępnie nastawiam się na grippera II z racji prostoty rozwiązania, choć boję się, czy nie będzie się wyrabiał plastik uchwytu na pancerz.

P.S. 10-15zł mnie nie rusza w tej kwestii więc prosiłbym nie zwracać uwagi na parametr ceny

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Gripper (prowadzenie pancerza)
« 6 Sty 2013, 22:18 »
a) Accent Gripper I : http://www.velo.pl/produkty/?m=1&id=1401 - nie mam pojęcia, jak to się trzyma w tej przelotce na zdjęciu na tej stronie
A kliknąłeś w to małe zdjęcie po prawej, czy czekasz aż ktoś to za Ciebie zrobi?  :P

« 6 Sty 2013, 22:20 »
Kliknąłem i właśnie nie rozumiem jak się to tam trzyma. Widzę włożone w przelotkę i nie rozumiem, czemu miałoby się nie wysunąć samo?

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 6 Sty 2013, 22:22 »
Mocowany jest w ten sposób, że wykręca się tę śrubkę na imbusika:

wkładasz w opór nakrętkę (po lewej na zdjęciu) i skręcasz ze sobą :)
Otwór oporu na końcu ma mniejszą średnicę. Dlatego się nie wysunie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 6 Sty 2013, 22:23 »
No właśnie. A śruba  ściska ten ciemny element, który jest z gumy lub czegoś podobnego, i powoduje jego spęcznienie, co utrzymuje grippera w przelotce.

« 6 Sty 2013, 22:27 »
Czyli w wielkim skrócie - przykręca się to do przelotki w ramie. Tego na fotce nie widać - stąd pytanie.
No i druga kwestia - czy to jest lepsze, czy gorsze od grippera II ? Metal i skręcanie niby mocne, ale akurat zip dookoła rury też nie puści sam z siebie?

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 6 Sty 2013, 22:32 »
Jeśli ten dynks co się w G-II mocuje pancerz ma od spodniej strony trochę kleju to spoko. Jeśli nie to będzie się przesuwać. To samo osiągniesz trytytkując po prostu.
G-III zbierało dobre opinie, nikt nie narzekał na klej.
Jeśli pytasz osobiście - wybrałbym I. Mnie najbardziej przekonuje. Kiedyś chciałem kupić III bo zbierał dobre opinie na innym forum, ale to ze względów na to, że wydawało mi się, że I jest sprzedawana jako 1szt. Teraz czytam, że 2szt w tej cenie.  I teraz wybrałbym I ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 6 Sty 2013, 22:38 »
U mnie pod tankiem idą trzy gołe linki i wszystko działa jak należy. :)

E: Motyla noga, zapomniałem, że jestem adminem...

« 6 Sty 2013, 23:04 »
Hehe, SOA #1 :)
U mnie mocowanie tanka jest takie, że albo linka jest dociśnięta do ramy, albo jest ładnie napięta na rzepie i go "piłuje". To ja wolę pełen pancerz (i tak jeszcze linek nie mam puszczonych w ogóle więc koszt niewielki). Pozostała kwestia jego przymocowania, stąd ten wątek.
Zdecyduję się chyba na grippera I, skoro polecacie.
Na szczęście to tylko jedna linka, a pozostałe mogą iść normalnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum