Autor Wątek: Lemondka  (Przeczytany 115815 razy)

Offline Mężczyzna wloczykij

• Miasto: home
  • Na forum od: 01.04.2013
Odp: Lemondka
« 1 Kwi 2013, 17:34 »
Wilk to w rowerze crossowym jak powinna być dobrana lemondka?

Offline Mężczyzna Fijolek2005

• Miasto: Warszawa Ząbki
  • Na forum od: 27.12.2010
« 1 Kwi 2013, 18:38 »
Ja mam ustawioną bardzo wysoko . Częściowo spowodowane jest dostępem do torby.
Wsiąść do pociągu byle jakiego .
Do Zamościa to kiedy dojadę -widzi pan ten odjeżdżający to jest do Zamościa
O k..wa

Offline Mężczyzna wloczykij

• Miasto: home
  • Na forum od: 01.04.2013
« 1 Kwi 2013, 18:46 »
No nic kupię jakąś lemondkę i zobaczę jak się jeździ. Torby nie mam więc będzie pod większym kątek ustawiona. :)

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 1 Kwi 2013, 20:51 »
Jak bardzo chcesz sobie potestować, to są takie, które można przesuwać tył-przód.
Jak pisze Wilk, nie musi wyglądać jak z folderu, ma być przede wszystkim wygodne (no.. czasami przydaje się poprawa aerodynamiki, ale nie przesadzajmy :) ).
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
« 1 Kwi 2013, 21:37 »
Czym więcej możliwości ustawienia tym lepiej, mnie osobiście denerwuje za wąski podłokietnik (http://www.szumgum.com/lemondka-tranz-x-jd808.html). Teraz brałbym coś z szerszymi i mniej wklęsłymi podłokietnikami. Coś w tym stylu tylko tańsze  :( http://olimpius.pl/profile-design-t3-plus-lemondka-czasowa-triathlon.html

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 2 Kwi 2013, 20:56 »
może Ritchey Probiscus? ;)

Można sobie wszystko wyregulować ;)

Ja mam ustawioną bardzo wysoko . Częściowo spowodowane jest dostępem do torby.
niezły hardcore :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 2 Kwi 2013, 22:30 »
Pozycja z roweru czasowego jest do używania lemondki optymalna. W trekkingu z nisko ustawioną kierownicą jeździło mi się bardzo niewygodnie i to nawet z JD-802, która była stosunkowo blisko siodełka. Gdyby kierownica była wyżej ciało rozciągało by się w mniejszym stopniu - efektywnie odległość byłaby mniejsza - może to klucz do komfortowej jazdy z lemondką?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 3 Kwi 2013, 20:41 »
hmm, ja ją podrzuciłem trochę jako żart, ale czy rzeczywiście jest taka niewygodna...? WujekG         
(z bikestats) ma właśnie kierownicę czasową, i na BB-Tour nie narzekał na niewygodę...

Nie mówimy tu o całym rowerze czasowym, który rzeczywiście nie jest (ponoć) zbyt wygodny, a o samej kierownicy.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Damian90

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 16.08.2012
« 3 Kwi 2013, 21:42 »
na zawodach typu RAAM jest zupełnie odwrotna tendencja, czyli właśnie bardzo wysoka kierownica.

Trafne i ciekawe spostrzeżenie, myślę że na takich zawodach trzeba się wzorować co do wykorzystania lemondki na długi dystans. Idę podnieść lemondkę  ;)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 3 Kwi 2013, 21:53 »
Kierownica. Nie lemondka ;) A i z tą kierownicą to ciekaw jestem skąd Wilk tą informację wytrzasnął...

www.waxmund.pl

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 3 Kwi 2013, 22:33 »
jasne, racja, ale IMO lemondka ustawiona w ten sposób:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=832.msg140851#msg140851

nie jest wygodna. Ale w sumie nie ma to znaczenia, jeśli dla kogoś akurat tak jest dobrze ;)

A lemondka jaką na Twoim zdjęciu widać, ma akurat zbliżoną wysokość do mojej ;)

www.waxmund.pl

« 3 Kwi 2013, 22:38 »
W przypadku młodszych osób może być trochę inaczej (nieco niższa optymalna pozycja), ciało jest bardziej gibkie. Większość długodystansowców jednak jest bardziej zaawansowana wiekiem, stąd też i wyższa pozycja u najlepszych z nich.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 3 Kwi 2013, 23:58 »
Rowery czasowe jak sama nazwa mówi - sprawdzają się na czasówkach, czyli dość krótkich trasach, gdzie trzeba włożyć potężny wysiłek, by uzyskać średnią koło 50km/h, wtedy da się jechać na niewygodnej, ale aerodynamicznej ramie, na dłuższy dystans jak widać jest to nieopłacalne, więcej się straci niż zyska na takim rowerze
Miałem na myśli wyłącznie bardzo wysoką pozycję, choćby jak ta ze zdjęcia. Kierownica czasowa (i odpowiadająca jej pozycja) na tak długiej trasie nie ma sensu, bo średnie prędkości są zbyt niskie, żeby opłacało w takim stopniu redukować powierzchnię czołową kosztem wydajności.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 24 Maj 2013, 21:38 »
mam identyczną. Sprawuje się naprawdę nieźle. Nie widac po niej zbytnich sladów zużycia.Mocowanie do kierownicy jest dość wysokie, przez co pozycja jest dość wygodna. Ostatnio na szczycie lemondki zamontowałem lampkę, żeby nie zakłócała działania licznika.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum