Autor Wątek: Lemondka  (Przeczytany 115825 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Lemondka
« 18 Lip 2014, 00:29 »
Zakładam bezpośrednio na tą piankę... różne lampki testowałem i dawały (uchwyty) radę.

Mi potrzeba samego tylko mocowania. Nie mam pomysłu jak to zrobić samodzielnie, by było i bezpiecznie, i wygodnie; zmiana kierownicy na cieńszą w szosie to z kolei niepotrzebny koszt.

Chyba i tak taniej będzie wymienić kierę i mostek niż kupować lemondkę za 200zł ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 18 Lip 2014, 06:27 »
Bierzesz nożyk i gąbka znika. :)
Zrobiłem dokładnie tak samo. Wcześniej mocowałem tam lampkę, teraz częściej gości tam pulsometr.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 18 Lip 2014, 15:49 »
Znacznie lepiej sprawuje się dodatkowa poprzeczka.
Ja zrobilem z cienkiej rurki alu (jakaś resztka od sam nie wiem czego).
Po wpasowaniu między ramiona lemondki trzyma się na mur. Te zipy na zdjęciu można by spokojnie zdjąć i też by nie spadła.

Wiem, że zdjęcie marne, ale na szybko lepszego nie mam  :(

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 18 Lip 2014, 16:24 »
Chyba i tak taniej będzie wymienić kierę i mostek niż kupować lemondkę za 200zł ;)
Nie no, wiadomo, że nie kupię dodatkowej lemondki. Ale mam jeszcze jednego Tranz-X, który został mi bez mocowań, chętnie bym do niego coś dorobił.

Klamkomanetki będą mi pasowały i do tej, i do tej kierownicy? To jakiś uniwersalny system?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 18 Lip 2014, 17:53 »
Tak, uniwersalny.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 18 Lip 2014, 18:01 »
No to może i warto się zainteresować... ale to i tak temat na przyszły rok, teraz mam rower już ustawiony pod siebie, nie chcę kombinować z kierownicą.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 18 Lip 2014, 18:29 »
Znacznie lepiej sprawuje się dodatkowa poprzeczka.
Ja zrobilem z cienkiej rurki alu (jakaś resztka od sam nie wiem czego).
Po wpasowaniu między ramiona lemondki trzyma się na mur. Te zipy na zdjęciu można by spokojnie zdjąć i też by nie spadła.

Wiem, że zdjęcie marne, ale na szybko lepszego nie mam  :(
Jeśli to możliwe, to poproszę o lepsze foto.
Dziękuję :-)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
« 18 Lip 2014, 18:31 »
Bierzesz nożyk i gąbka znika. :)
Zrobiłem dokładnie tak samo. Wcześniej mocowałem tam lampkę, teraz częściej gości tam pulsometr.

Joszek tam wróble na taśmę przykleja i ma wesoło po drodze jak mu świergolą ;)
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 20 Lip 2014, 21:27 »
Specjalnie dla Freuda, prezentacja poprzeczki do mocowania lampki.

Materiał - rurka alu, utwardzana, pozostała po jakimś meblu czy czymś takim.
Wykonanie ręczne - piła do metalu, pilnik, wiertarka.
Po fakcie okazało się, że zipy są niepotrzebne, bo trzyma się na mur, ale skoro już wyrzeźbiłem takie ładne otwory, to głupio było nie założyć.

Nie ogranicza uchwytu w żaden sposób

A sama lampka siedzi solidnie i jest bardzo dobrze chroniona przy niezrecznym obchodzeniu się z rowerem.

Offline Mężczyzna wloczykij

• Miasto: home
  • Na forum od: 01.04.2013
« 22 Lip 2014, 18:24 »
Montował ktoś z Was lemondkę Tranz-X JD802 na kierownicy 31.8mm? Chcę zrobić mały upgradę i wymienić risera na baranka, ale z nowych najłatwiej jest dostać właśnie w rozmiarze 31.8 a oficjalnie lemondka nie jest przystosowana na taki rozmiar. Ale podobno jak się popieści to się wszystko zmieści, więc jak jest z tą lemondką? ;)

Myślę nad tą kierownicą:

Offline Mężczyzna Freud

« 22 Lip 2014, 20:56 »
Borafu - dziękuję! Wspaniałe dzieło :-)

Ja właśnie rurkę alu posiadam, ale po przymocowaniu jej przy pomocy zipów do lemondki tak nie bardzo jest stabilna ta rurka.
W mojej konstrukcji nie ma jednak tych półokrągłowych "wnęk" na rurki od lemondki, a to właśnie dodaje stabilizacji.
Myślałem o tym dziś i chyba będę musiał te "wnęki" dorobić. :-)

Jak skończę, to prześlę fotki.

Aktualnie wygląda to tak:

Myślałem, aby w mojej konstrukcji te "wyżłobienia" czy też "wnęki" zrobić od góry :-)
W zasadzie wszystko jedno. Jutro się pobawię.

UPDATE:
Znalazłem starą lemondkę, w której były 90 stopni takie oto mocowania - sprawują się świetnie. Na pewno ciężar byłby mniejszy na zip'a, ale pojeżdżę na tym i zobaczę jak się sprawdza.

« Ostatnia zmiana: 22 Lip 2014, 22:05 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 23 Lip 2014, 01:10 »
łoł, ale Terminator  ;D

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 23 Lip 2014, 01:16 »
No, niezły :D

Offline Mężczyzna Freud

« 23 Lip 2014, 10:21 »
Mam nadzieję, że uda mi się odchudzić tego Terminatora i założyć rurkę dostosowaną jak u Borafu :D
Takie uroki lemondki.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 23 Lip 2014, 11:37 »
Montował ktoś z Was lemondkę Tranz-X JD802 na kierownicy 31.8mm? Chcę zrobić mały upgradę i wymienić risera na baranka, ale z nowych najłatwiej jest dostać właśnie w rozmiarze 31.8 a oficjalnie lemondka nie jest przystosowana na taki rozmiar. Ale podobno jak się popieści to się wszystko zmieści, więc jak jest z tą lemondką? ;)

Wątpię że Ci się to uda... na mniejszą kierownicę można dołożyć podkładek, na większą ciężko coś wymyślić. A baranków w standardowym rozmiarze jest ogrom, więc nie przesadzaj z tą łatwością dostania 31,8 ;)

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum