Autor Wątek: Lemondka  (Przeczytany 115824 razy)

Offline Mężczyzna wloczykij

• Miasto: home
  • Na forum od: 01.04.2013
Odp: Lemondka
« 23 Lip 2014, 12:59 »
Montował ktoś z Was lemondkę Tranz-X JD802 na kierownicy 31.8mm? Chcę zrobić mały upgradę i wymienić risera na baranka, ale z nowych najłatwiej jest dostać właśnie w rozmiarze 31.8 a oficjalnie lemondka nie jest przystosowana na taki rozmiar. Ale podobno jak się popieści to się wszystko zmieści, więc jak jest z tą lemondką? ;)

Wątpię że Ci się to uda... na mniejszą kierownicę można dołożyć podkładek, na większą ciężko coś wymyślić. A baranków w standardowym rozmiarze jest ogrom, więc nie przesadzaj z tą łatwością dostania 31,8 ;)

Ok, zmieniłem trochę sposób wyszukiwania i znalazłem współczesne baranki Ergo pod 25.4 mostek, i to nawet firmowe, a nie Zoom.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Lip 2014, 13:18 »
Borafu - dziękuję! Wspaniałe dzieło :-)

alu posiadam, ale po przymocowaniu jej przy pomocy zipów do lemondki tak nie bardzo jest stabilna ta rurka.
W mojej konstrukcji nie ma jednak tych półokrągłowych "wnęk" na rurki od lemondki, a to właśnie dodaje stabilizacji.
W moim przypadku stabilizacji dodaje coś innego. Lemondka jest wykonana z jednego kawałka rurki, zamocowanego oboma końcami do kierownicy. Rozpórkę wsunąłem na miejsce rozginając lekko lemondkę, a dopiero później przymocowałem do kierownicy, ściskając ją jednocześnie.
Tak więc rurka jest zaciśnięta przez ramiona lemondki i nie ma prawa się ruszyć.
W przyypadku Twojej lemondki dałbym jednak opaski mocujące, żeby lampka nie poszła swoją drogą  ;)

Aktualnie wygląda to tak:

Solidna konstrukcja!
I nawet rower do niej umocowałeś, jak mi się zdaje!  ;D

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 23 Lip 2014, 13:55 »
W moim przypadku stabilizacji dodaje coś innego. Lemondka jest wykonana z jednego kawałka rurki, zamocowanego oboma końcami do kierownicy. Rozpórkę wsunąłem na miejsce rozginając lekko lemondkę, a dopiero później przymocowałem do kierownicy, ściskając ją jednocześnie.
Tak więc rurka jest zaciśnięta przez ramiona lemondki i nie ma prawa się ruszyć.
W przyypadku Twojej lemondki dałbym jednak opaski mocujące, żeby lampka nie poszła swoją drogą  ;)
Faktycznie - nieco jeszcze przybliżełem rurki mojej lemodki, wymuszając nieco nacisk na poprzeczną rurkę. Jest nieco lepiej, ale te 0,5 mm się rusza, więc lampka będzie drgała na wybojach.
NIe mam taśmy izolacyjnej czarnej pod ręką, więc później podłożę jeszcze taśmę i przybliżę nieco rurkę w stronę kierownicy, co powinno nadać jej lepszej stabilizacji.
Zabawa w warsztacie to jakieś 40 minut. :-)

Nowa wersja wygląda tak:

Solidna konstrukcja!
I nawet rower do niej umocowałeś, jak mi się zdaje!  ;D
Nie nie nie ... rower to akurat przymocowałem do lampki :D
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 23 Lip 2014, 14:29 »
Jest nieco lepiej, ale te 0,5 mm się rusza, więc lampka będzie drgała na wybojach.
Obawiając się tego zrobiłem podłużne otwory na opaski, tak żeby w razie potrzeby móc założyć metalowe opaski, ściskane śrubami. Sądzę że to powinno zamocować wystarczająco solidnie.
Mam na mysli opaski tego rodzaju:

Offline Mężczyzna Freud

« 23 Lip 2014, 14:32 »
Przetestuję - w razie problemu założę takie opaski - nie będzie to już wyglądało elegancko, ale ważniejsza praktyczność :-)

Myślałem jeszcze o dziurce w lemondce od boku i o cienkiej śrubie idącej przez całą długość rurki. Innymi słowy: mógłbym z dwóch stron (od prawej i od lewej) ściągnąć rurkę i lemondkę na śrubę. Tylko tyle, że wtedy rurki nie przesunąłbym już nigdzie ingdziej.

Przetestuję w terenie i dam znać jak wyszło.

Dzięki!
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 23 Lip 2014, 16:27 »
Ten pomysł ze śrubą to mi się nie podoba. Raczej myślałbym o zamocowaniu czegoś wewnątrz rurki i mocowaniu krótką śrubą (przez rurkę lemondki, więc nie aż tak bardzo krótką, ale nie przez całą długość rurki)

Offline Mężczyzna tytan

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 26.01.2013
    • naszprychowani | blog
« 23 Lip 2014, 21:51 »
A zastanawialiście się nad czymś takim? Wadą zapewne jest to, że jest "na szczycie", i może w pewnym stopniu zasłaniać kierunek jazdy?

http://www.szumgum.com/mostek-do-lemondek-dodatkowe-miejsce-na-akcesoria-bbb-aerofix.html#

Offline Mężczyzna Freud

« 23 Lip 2014, 22:05 »
Hmm - fajne.
To zależy co montujesz.
Ja lampkę mocuję POD mostkiem, więc nie będzie zasłaniać.
W momencie kiedy ktoś będzie chciał tam coś NAD, to może nieco zasłaniać.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 23 Lip 2014, 22:30 »
Ja mam JD-802, i lampkę mocuję niejako na szczycie. Nic nie zasłania...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 24 Lip 2014, 00:23 »
A ja lampkę skręcam o 90% i mocuje na ramieniu lemondki :P

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 24 Lip 2014, 06:44 »
Ta rurka-poprzeczka niekoniecznie musi być metalowa-aluminiowa. Używam podobnej rozpórki w zwykłym baranku, pomiędzy klamkami. Mam ją wykonaną z plastikowej(PCV) rurki instalacyjnej do prowadzenia przewodów elektrycznych (takie białe, o różnej średnicy), łatwo się obrabia można nożem docinać, wycinać otwory. Mocowanie do kierownicy na trytytkach, tak jak na fotografiach powyżej. Ta rurka alu i opaski ślimakowe to "zbyt solidne" są,  jak na takie zastosowanie.

Offline Mężczyzna Freud

« 24 Lip 2014, 10:23 »
Próbowałem. Niestety uchwyt lampki nie nadaje się do takiej płaszczyzny (bocznej) i lampka trzęsie się mocno na wybojach.

Jaka lampka? Jaki uchwyt?

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 24 Lip 2014, 10:47 »
Próbowałem. Niestety uchwyt lampki nie nadaje się do takiej płaszczyzny (bocznej) i lampka trzęsie się mocno na wybojach.

Jaka lampka? Jaki uchwyt?

Mactronic Noise

Offline Mężczyzna Freud

« 24 Lip 2014, 10:52 »
Solidny uchwyt.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 24 Lip 2014, 12:22 »
Jest jakaś możliwość połączenia sakwy ultimate i lemondki?
Pytam bo często zdarza mi się jeździć z ramionami opartymi o gripy z palcami splecionymi przed sakwą.

Myślę o czymś takim, gdzie podpory umieściłbym nad manetkami i częściowo nad chwytami.
Moje zasadnicze pytanie dotyczy tego czy ktoś jeździł z tak szeroko rozstawionymi ramionami

Lub coś takiego.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum