Autor Wątek: Lemondka  (Przeczytany 115826 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Lemondka
« 24 Lip 2014, 12:36 »
To drugie to raczej nic nie warte, chyba że masz 150cm wzrostu (czyt: bardzo krótkie ręce) ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna wloczykij

• Miasto: home
  • Na forum od: 01.04.2013
« 24 Lip 2014, 12:53 »
Jest jakaś możliwość połączenia sakwy ultimate i lemondki?
Pytam bo często zdarza mi się jeździć z ramionami opartymi o gripy z palcami splecionymi przed sakwą.

Myślę o czymś takim, gdzie podpory umieściłbym nad manetkami i częściowo nad chwytami.
Moje zasadnicze pytanie dotyczy tego czy ktoś jeździł z tak szeroko rozstawionymi ramionami

Lub coś takiego.

Może warto pomyśleć nad przednim bagażnikiem na sakwę przeznaczoną na kierownicę. Ja tak rozwiązałem sprawę sakwy na kierownicę i lemondki.

Bagażnik tego typu potrzeba.

Trzeba trochę pobawić się z mocowaniem, ale przy odrobinie samozaparcia da się ogarnąć. Jak wrócę do domu to pokażę jak u mnie to rozwiązałem, tylko nei ma torby Ortlieb.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 27 Lip 2014, 21:58 »
Faktycznie - nieco jeszcze przybliżełem rurki mojej lemodki, wymuszając nieco nacisk na poprzeczną rurkę.
A czy kiedyś zakochałeś się w kleju? Nie myślę o butaprenie (bo to u wodniaków), ale o AluWeld? Wystarczyłoby przykleić tą rurkę do lemondki i będzie na wieki wieków.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 27 Lip 2014, 22:18 »
Faktycznie - nieco jeszcze przybliżełem rurki mojej lemodki, wymuszając nieco nacisk na poprzeczną rurkę.
A czy kiedyś zakochałeś się w kleju? Nie myślę o butaprenie (bo to u wodniaków), ale o AluWeld? Wystarczyłoby przykleić tą rurkę do lemondki i będzie na wieki wieków.
Wolałem się nie zakochiwać, bo to by mogło oznaczać, że chcę go wąchać :-)
Poważniej, to klejem nie chciałem z uwagi na to, że MOŻE będę chciał przesunąć lub odczepić rurkę.

Czy po przyklejeniu tym klejem da się coś odczepić siłą?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 30 Lip 2014, 14:43 »
Wolałem się nie zakochiwać, bo to by mogło oznaczać, że chcę go wąchać :-)
Nie licz na jakiekolwiek atrakcje :P Baz zapachu, bez smaku. Przed stwardnieniem idealnie rozpuszcza się w wodzie.

Poważniej, to klejem nie chciałem z uwagi na to, że MOŻE będę chciał przesunąć lub odczepić rurkę.
Czy po przyklejeniu tym klejem da się coś odczepić siłą?
Godnością i pilnikiem spokojnie da radę :) Cholerstwo jest nad wyraz skuteczne (często ten klej nazywa się "zimnym lutem")
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna wloczykij

• Miasto: home
  • Na forum od: 01.04.2013
« 5 Sie 2014, 15:28 »
Dużo osób ma problem z torbami na kierownicę i lemondką. Kiedyś kupiłem przedni bagażnik z alle za chyba 3 dyszki, dłuuuugo szukałem sakwy która na nim się zmieści i nie znalazłem. Dopiero jak udało mi się kupić torbę na kierownicę bez mocowania na nią, wpadłem na pomysł aby zeswatać bagażnik z torbą na kierownicę. Wykorzystałem trochę profili i kątowników alu, kilka śrub i trochę gumy.

Torba trzyma się bardzo dobrze na tym mocowaniu. Docelowo ma mieścić, jakieś jedzenie i ewentualnie jakieś cieplejsze spodenki/nogawki/rękawki.

Inspirowałem się rowerami randonneur. W najbliższym czasie będą testy sakwy/torby bo ona jest tu najsłabszym ogniwem.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 28 Wrz 2015, 22:19 »
mam jedną lemondkę i ciągle ją przekładam do roweru, którym jeżdżę
jak na dłuższą metę sprawdzają się lemondki proste?
wydaje mi się trochę nieanatomiczne do dłuższego trzymania
sam mam taką gdzie końce idą prawie 90st w górę i też nie jest to dobre
MiRowerDajePower

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 28 Wrz 2015, 23:28 »
W dodatku każdy ma inny rower, który też determinuje wybór lemonki. Niestety nie było mi dane jechać na rowerze szosowym z lemondką, na trekkingu były one dla mnie skrajnie niewygodne (to tak z cyklu "Czy ładniejszy jest rower czerwony czy czarny").
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 29 Wrz 2015, 08:06 »
nie do końca macie rację bo np. prosta kierownica nie jest najlepsza bo wymusza nienaturalny chwyt
podobnie jest z lemondkami i myślałem, że praktycy coś więcej powiedzą
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 29 Wrz 2015, 08:44 »
/.../ coś więcej /.../

Dwa lata temu*), po przejechaniu ok. 2oo km, odesłałem tę:

https://www.syntace.com/index.cfm?pid=3&pk=1451

(wówczas była ok. 3o EUR tańsza).

Nakładka na kierownicę b. fajna, wygodna, dobrze leży w dłoniach - ogólnie git bas. Odesłałem, bowiem sama koncepcja jazdy z nakładką na kierownicy ani mi leży, ani wynikiem do osiągnięcia mnie zmusza - zdecydowanie wolę bez.

ed.: *) tak se myślę ... mogło to być rok temu z wiosną.
« Ostatnia zmiana: 29 Wrz 2015, 10:20 łatośłętka »
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Online Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 29 Wrz 2015, 09:43 »
mam jedną lemondkę i ciągle ją przekładam do roweru, którym jeżdżę
jak na dłuższą metę sprawdzają się lemondki proste?
wydaje mi się trochę nieanatomiczne do dłuższego trzymania
sam mam taką gdzie końce idą prawie 90st w górę i też nie jest to dobre

Od jakiegoś czasu jeżdżę z podobną, tylko kąt giecia jest mniejszy niż 90 stopni. Nie mogłem się do niej dopasować, ale po przekręceniu ramion do środka chwyt jest dużo wygodniejszy. Jak na razie najlepsza jaką miałem była TRANZX JD-802 , ale nie była kompatybilna z kierownicą 31,8mm. Jakiś czas temu w Deca pojawiła się lemondka o kształcie zbliżonym do TRANZX JD-802 z mocowaniem na 31,8mm i nie wykluczone, że będzie następcą tej "prostej".
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 29 Wrz 2015, 14:19 »
Mi bardzo dużo czasu zajęło znalezienie złotego środka, żeby zwykła szosa była wygodna, kiedy jadę na baranku i kiedy leżę na lemondce (nie obyło się bez małej przeróbki tejże).

Vuki, to która lemondka będzie dla Ciebie najlepsza zależy od tego, do czego jej potrzebujesz i jak ją potem ustawisz.

Marek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum