Do wad JD-802 dodałbym, że to strasznie ciężki klocek.
Cytat: Viracocha w 18 Sie 2018, 10:48Do wad JD-802 dodałbym, że to strasznie ciężki klocek. Bez przesady, waży koło 600g, typowa waga lekkiej lemondki to poziom koło 450-500g. A tutaj masz od razu wbudowane parucentymetrowe podwyższenie, bo jest to lemondka "wysoka". Wypasiona lemondka z dokupionym podwyższeniem (takie modyfikacje są dostępne w niektórych markowych lemondkach) będzie ważyć już podobnie.
Lemondki mam obecnie dwie - JD-802 i Deda Parabolica Uno. Waga pierwszej, to 619g, a drugiej 404g (waga z internetów, sam nigdy nie ważyłem). Nie jestem maniakiem wagowym, ale tutaj różnicę naprawdę czuć od razu. Oczywiście można dokupić podwyższenie do Dedy, co zwiększy jej wagę, ale to jedynie dodatkowa opcja. Poza tym nad JD-802 nie ma się co rozwodzić, bo zdaje się, że nie jest dostępna z mocowaniem na kierownicę 31,8 mm.
Taka dygresja - na NorthCape 4000 jechał taki mocny Włoch na kuriozalnie ustawionym rowerze, wyprzedzał mnie za Rovaniemi. Dojechał na metę jako drugi, choć został zdyskwalifikowany, bo wcześniej w Pribałtyce wielkie skróty robił i ileś podejrzeń do niego było, co nie zmienia faktu, że był naprawdę mocny. I miał baranka, a na jego górnej części, ale tylko z jednej strony miał zainstalowany ... róg z MTB wystający co najmniej z 10cm nad kierownicę. No i jechał jedną ręką trzymając się za koniec tego rogu, drugą oparty o baranka, kuriozalnie wygięty na bok jak żydowski paragraf. I taka wydawałoby się nie do przyjęcia pozycja - w jego przypadku okazała się niesłychanie efektywna:
Mi to wygląda na połówkę Spinaci. Przy okazji widać dodatkową zaletę lemondek dzielonych .
Jest jeszcze jakaś inna lemondka łącząca zalety obu powyższych - wygodę, wysokość, możliwość chwytu poziomego, brak konieczności ucinania owijki?
Cytat: PiKa w 24 Sie 2018, 22:29Jest jeszcze jakaś inna lemondka łącząca zalety obu powyższych - wygodę, wysokość, możliwość chwytu poziomego, brak konieczności ucinania owijki?Polecam taką: https://www.triathlonista.com/pl/p/Przystawka-czasowa-PROFILE-DESIGN-Airstryke/143?gclid=EAIaIQobChMI2p-XgqiS3QIViemaCh0pQAYTEAQYASABEgLndPD_BwE
… Ja na razie zostanę przy JD-808, bo już kupiona i zamontowana. Szukam teraz czegoś co by połączyło (poziomo) lewą i prawą rurkę - żeby można tam było zamontować lampkę. Jakiś pałąk albo coś?
Rurka podobnej średnicy docięta na półokrągło z obu stron, dwie dziurki dwie trytytki.
Rurka podobnej średnicy docięta na półokrągło z obu stron, dwie dziurki dwie trytytki. Lżejsze to niż kawałek kierownicy i obejmy z marketu budowlanego