Autor Wątek: Lemondka  (Przeczytany 115831 razy)

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
Odp: Lemondka
« 15 Lip 2022, 22:12 »
Co to są za rogi udające lemondkę? Jak z wygodą jazdy i jak to się nazywa?
Używa tego Ricardo Deneka, minimalista,  czestnik TRANS AM BIKE RACE oraz IndyPac

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 16 Lip 2022, 12:02 »
To nie są rogi tylko lemondka z karbonowymi rurkami kupiona bodajże na AliExpress.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna 8850

« 16 Lip 2022, 17:59 »
NIgdy nie widziałem takiej lemondki bo nie ma podparcia pod łokcie. Jakiś jest powód skoro zawodnik tego używa i ma doświadczenie. Jak ona ma działać skoro nawet część owijki nie jest tak komfortowa jak pady aby oprzeć ręce, poza tym pady są dużo wyżej podniesione niż opieranie się na owijce.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 16 Lip 2022, 18:04 »
Używanie lemondki może być kosztowne:

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,28694497,niemcy-rowerzysta-przekroczyl-predkosc-o-ponad-30-km-h-zlapal.html#do_w=46&do_v=306&fallback=true&do_st=RS&do_sid=717&do_a=717&s=BoxNewsImg3
W Niemczech grozi mandat za przekroczenie szybkości również dla rowerzystów.
Ten sie złapał na radar policji, jechał 62km/h

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 16 Lip 2022, 20:09 »
To nie są rogi tylko lemondka z karbonowymi rurkami kupiona bodajże na AliExpress.

Mam podobną. Bardzo szybka, bo niska, ale za to mało wygodna. Lekka, prawie nic nie waży. Obecnie leży w kartonie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Lip 2022, 22:40 »
NIgdy nie widziałem takiej lemondki bo nie ma podparcia pod łokcie. Jakiś jest powód skoro zawodnik tego używa i ma doświadczenie. Jak ona ma działać skoro nawet część owijki nie jest tak komfortowa jak pady aby oprzeć ręce, poza tym pady są dużo wyżej podniesione niż opieranie się na owijce.

To jest zwykła lemondka z podparciem, tylko wrzuciłeś zdjęcie na którym ją źle widać

Offline Mężczyzna 8850

« 16 Lip 2022, 23:39 »
Rzeczywiście  Wilk ma rację, zdjecie które wkleiłem z internetu zostało tak zrobione że nie było widać podparcia.
@zly-sze: jaki jest powód że nie używasz tego typu lemondki? Jaki masz model? Pady za nisko przy kierownicy a uchwyty na dłonie za krótkie i nie są wygięte w górę?
@sinuche: odkąd mam szosę, żauważyłem że jazda w pobliżu fotoradarów czy stacjonarnych punktów pomiaru prędkości powoduje odwrotny efekt niż to do czego zostały zaprojektowane i wcale nie trzeba miec do tego lemondki.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 17 Lip 2022, 00:52 »
@zly-sze: jaki jest powód że nie używasz tego typu lemondki? Jaki masz model? Pady za nisko przy kierownicy a uchwyty na dłonie za krótkie i nie są wygięte w górę?

Im niżej jest lemondka tym mniejsze opory powietrza. Tyle, że potrzeba wielkiej giętkości by być w stanie dłużej na tym wytrzymać. Co nam po tym, że 2h przejedziemy szybciej, jak w kolejnych godzinach okupimy to bólem pleców, czy w skrajnym przypadku schorzeniem Shermers Neck? Dlatego lemondkę trzeba dobierać pod własne możliwości. Tak niskie lemondki to domena triathlonu, gdzie są krótsze dystanse z większymi prędkościami, im dłuższy dystans tym średnio wyższe lemondki. Do tego ten model jak pamiętam nie ma żadnych ustawień, jedynie to fabryczne. Lepsze lemondki mają wiele różnych ustawień.

Do tego niska lemondka blokuje niemal całkowicie chwyt na kierownicy, taka wyższa jest podniesiona nad kierownicę i wtedy można częściowo z chwytu na kierownicy korzystać.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 17 Lip 2022, 01:26 »
odkąd mam szosę, żauważyłem że jazda w pobliżu fotoradarów czy stacjonarnych punktów pomiaru prędkości powoduje odwrotny efekt niż to do czego zostały zaprojektowane
Tylko tak za zdrowy rozum - któremu z policjantów będzie chciało się odpalać radiowóz i zużywać cenną benzynę w pogoni za rowerzystą? Podobnie przy foto-pułapkach. Rowerzyści nie mają tablicy rejestracyjnej na czole, ani nawet na zadku.;-)
To znaczy, na razie nie mają...

« 17 Lip 2022, 18:23 »

Im niżej jest lemondka tym mniejsze opory powietrza. Tyle, że potrzeba wielkiej giętkości by być w stanie dłużej na tym wytrzymać. Co nam po tym, że 2h przejedziemy szybciej, jak w kolejnych godzinach okupimy to bólem pleców, czy w skrajnym przypadku schorzeniem Shermers Neck? Dlatego lemondkę trzeba dobierać pod własne możliwości. Tak niskie lemondki to domena triathlonu, gdzie są krótsze dystanse z większymi prędkościami, im dłuższy dystans tym średnio wyższe lemondki. Do tego ten model jak pamiętam nie ma żadnych ustawień, jedynie to fabryczne. Lepsze lemondki mają wiele różnych ustawień.

Do tego niska lemondka blokuje niemal całkowicie chwyt na kierownicy, taka wyższa jest podniesiona nad kierownicę i wtedy można częściowo z chwytu na kierownicy korzystać.

Dodam tylko, że wcale nie jest tak strasznie z tą wygoda, ale faktycznie nad szyją trzeba by mocno popracować, żeby czegoś takiego dłużej niż kilka godzin używać. Jednak przy prędkościach 35+ to jest spora różnica niże ze zwykłą lemondką. Jest niewygodnie, ale szybko.
Na wyższej lemondce to się po prostu leży i jest tak wygodnie, że w nocy można zasnąć. Także trzeba uważać.
Jeśli chodzi o karbonową lekką, to mam taką za 120zł od myfrienda, a na co dzień używam mikstury z różnych lemondek, dekatlonowej (nie polecam), pro i coś tam jeszcze.

Offline Mężczyzna 8850

« 17 Lip 2022, 22:11 »
Jeśli chodzi o karbonową lekką, to mam taką za 120zł od myfrienda, a na co dzień używam mikstury z różnych lemondek, dekatlonowej (nie polecam), pro i coś tam jeszcze.

1. Czy posiadanie lemondek zmieniło Twoje podejście do jazdy w ultra i używasz ich zawsze kiedy szykuje się więcej km?
2. Która Ci (ile masz wzrostu?) spasowała i czy z powodu dużych możliwości regulacji?
3. Czy wróciłbyś do jazdy na gołej kierownicy?
4. Jaki jest powód że pewni kolarze i niektórzy zawodnicy w miejscu gdzie lemondka jest dozwolona nie korzystają z tego? Chodzi o te pół kilo? W czym leży problem aby nie leżeć na kierownicy?

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 18 Lip 2022, 10:19 »
...
4. Jaki jest powód że pewni kolarze i niektórzy zawodnicy w miejscu gdzie lemondka jest dozwolona nie korzystają z tego? Chodzi o te pół kilo? W czym leży problem aby nie leżeć na kierownicy?

Mnie jest ciągle niewygodnie przy dłuższej jeździe. Próbowałem z różnymi modelami i ustawieniami. Może to kwestia braku giętkości, może geometria  roweru za sportowa dla mnie co podejrzewam. Nawet dorobiłem sobie podkładki podnoszące lemondkę o 3 cm i nie pomogło :(
A zly-sze pisze, że leży i zasypia, ehh.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

« 20 Lip 2022, 09:27 »

1. Czy posiadanie lemondek zmieniło Twoje podejście do jazdy w ultra i używasz ich zawsze kiedy szykuje się więcej km?
2. Która Ci (ile masz wzrostu?) spasowała i czy z powodu dużych możliwości regulacji?
3. Czy wróciłbyś do jazdy na gołej kierownicy?

Lemondki używam w zasadzie zawsze. Chyba, że ją z jakiś powodów zdemontuje. Na pozostałe pytania nie mogę jednoznacznie odpowiedziec.

Mnie jest ciągle niewygodnie przy dłuższej jeździe. Próbowałem z różnymi modelami i ustawieniami. Może to kwestia braku giętkości, może geometria  roweru za sportowa dla mnie co podejrzewam. Nawet dorobiłem sobie podkładki podnoszące lemondkę o 3 cm i nie pomogło :(

A jaki masz offset w sztycy? Zgaduję 20mm. Próbowałeś na 0mm i siodełko maks do przodu?

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 20 Lip 2022, 10:12 »

A jaki masz offset w sztycy? Zgaduję 20mm. Próbowałeś na 0mm i siodełko maks do przodu?

Nie mam offsetu. Tylko jak przesunę się do przodu, to mnie plecy bolą bo się garbię w normalnej pozycji. Żeby nie przedłużać offtopu, wydaje mi się, ze w moim przypadku to jest kwestia złego rozmiaru ramy. Nie będę z tym już walczył bo i tak planuję zmianę na coś nowszego z geometrią bardziej endurance, a potem się zdecyduję chyba na wydanie kasy na bikefitting.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

« 20 Lip 2022, 11:09 »
złego rozmiaru ramy

Ja mam "małą" ramę. Przy 178 w szosie mam rozmiar M (mostek 60mm), w przełaju/gravelu L(mostek 60mm), mostki dość wysoko. Kiedyś jeździłem na fitnesie z barankiem w rozmiarze XL z długim mostkiem ponad 100mm i dość nisko. Zasadniczo jest dobrze na każdym, ale najlepiej na M-ce. Jakiś super gibki nie jestem, kiedyś byłem, ale to historia sprzed trzech dekad. Teraz to raczej nie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum