Autor Wątek: Lemondka  (Przeczytany 115905 razy)

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
Odp: Lemondka
« 31 Lip 2022, 00:27 »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 31 Lip 2022, 01:16 »
Nic niezwykłego w tym filmie nie ma. Im większa prędkość tym większy zysk na lemondce. Tylko zdaj sobie sprawę, że Ty jedziesz na wyprawie z mocą pewnie w granicach ok. 100-120W, więc te zyski będą sporo mniejsze. Aerodynamika ma kluczowe znaczenie, ale dla ludzi jadących bardzo szybko, przy ok. 25km/h różnica pomiędzy lemondką a dolnym chwytem będzie już symboliczna. Większe znaczenie ma wygoda - ale to raczej przy wyższej lemondce.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 31 Lip 2022, 08:41 »
Ale nawet na wyprawie są długie zjazdy i długie odcinki pod wiatr, gdzie lemondka da podobne zyski co przy jeździe 30kmh +. Ja to obserwuję bardzo często podczas jazdy że znajomymi, którzy nie posiadają lemondki. A zyski z lemondki są największe, nie gdy jest ona najniżej, tylko gdy da się na niej jechać godzinami.

Offline Mężczyzna 8850

• "Uderz w rower a wilk się odezwie :)"
  • Miasto: Oliwias
  • Na forum od: 13.03.2022
« 31 Lip 2022, 08:46 »
Tak, dlatego zastanawiam się dlaczego lemondki montowane są coraz częściej przy turystyczno-rajdowym wykorzystaniu rowerów skoro jeździ się tempem nie sportowym. Widzę sens w odpoczywaniu od siedzenia na niej leżąc ale tylko wtedy jak jest naprawdę wygodna i siedzenie jest ustawione i dobrane pod lemondkę,. Aczkolwiek czytałem recenzje ultra TCR gdzie zawodniczka twierdziła że brak lemondki akurat w jej przypadku zapobieglo kontuzji.
Do tej pory nie założyłem dokładnie z takiego powodu jaki Wilk napisał.
Wygodna lemondka = wysoka, rozbudowana, ciężka?

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 31 Lip 2022, 08:57 »
Polecam przetestować siodło które jest bardzo długo szerokie. Np. Pro Stealth, są podobne z Bontragera itp. Pozwala to mieć wygodną pozycję na lemondce jak i normalnie i znacznie poprawia sytuację z różnymi pozycjami. Ja się nawet obcieram w innych miejscach podczas jazdy na lemondce i na kierownicy odkąd przeszedłem na to siodło. Wiele osób także jeździ na zbyt wysokim siodełku, przez co stabilność miednicy nie jest taka jak powinna, żeby na tej lemondce było wygodnie na dłuższą metę. Podczas chwytu kierownicy pozycja jest stabilizowana szeroko rozstawionymi rekami, ale na lemondce zaczyna się taniec.

Tak, dlatego zastanawiam się dlaczego lemondki montowane są coraz częściej przy turystyczno-rajdowym wykorzystaniu rowerów skoro jeździ się tempem nie sportowym
Wiele osób używa lemondki jako wieszaka na torby, lampki, nawigację, itp. Damian Pałyska na MRDP tak właśnie wiózł torbę z przodu i twierdził, że głównie po to mu ta lemondka.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 31 Lip 2022, 14:50 »
Lemondka przydaje się nie tylko przy dużych prędkościach, ale również przy jeździe pod wiatr. Akurat dzisiaj od rana walczę z czołowym wiatrem i zysk jest ok. 3 km/h przy 20kmh. Poza tym służy jako wieszak na torbę. :). Mam ustawioną na poziomie siodełka, mogła by być niżej.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 18 Maj 2023, 22:48 »
Mam kierownicę Deda Zero100 i kupiłem do niej lemondkę Parabolica Uno:
https://dedaelementi.com/zero100-rhm-handlebar
https://dedaelementi.com/parabolica-uno-extensions
Ku mojemu zdziwieniu lemondka jest najwyraźniej przystosowana do owalnego przekroju kierownicy, tak wynika z mierzenia obejmy oraz z tego, że nie trzyma się na kierownicy, mimo formalnie pasującej średnicy - 31.7 mm.
Zgłupiałem i zastanawiam się, co zrobić - czy istnieją lemondki na tę średnicę? Z tego, co widzę większość kierownic ma 31.8, czy to się będzie jakoś trzymać?
Wracam do jeżdżenia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum