Autor Wątek: Lemondka  (Przeczytany 115806 razy)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Odp: Lemondka
« 4 Mar 2011, 11:45 »
Jest to typowy przykład mapnika a'la Remigiusz  :D

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 4 Mar 2011, 11:55 »
Podobnie jak u Remika, ale to nie to samo :)

Remik ma lemondkę (i mapnik) poziomo, a ten idzie wyraźnie
z dołu do góry. Więc łatwiej może być chwytać lemondkę,
jak i obserwować mapę - lepszy kąt. Z kolei mapnik może
stawiać większy opór pędowi powietrza.

I też tutaj wizualnie ciężar mapnika jest jakby przeniesiony
pod kierownicę. Ale to juz kwestie estetyczne :]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 7 Mar 2011, 10:19 »
Daniel i Miki mają takie lemondki i są raczej zadowoleni, skoro Daniel kupił już drugą taką  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
« 7 Mar 2011, 12:59 »
Taka przystawka lepiej eliminuje problem ominięcia manetek przez podłokietniki. Wiem z autopsji, że może to być problemem- sam musiałem podciąć plastikowe obudowy manetek. Jednak jako kombinator podłożyłbym pod te ramiona jakieś klocuszki, bo bałbym się, że się ułamią i się zabiję :wink: Ale jestem też świadom, że to tylko moje fanaberie i nic nie ma prawa się ułamać :lol:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline ostry7

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 15.03.2011
« 6 Kwi 2011, 17:32 »
A czy takiej dwuczęściowej lemondki nie można zamocować szerzej? Np na szerokość ramion? Ja ostatnio często nie mogę się powstrzymać od kładzenia się łokciami na kierownicę i nawet tak da się kierować (po prostym) więc z lemondką byłoby w ogóle ok.

Jakby ktoś miał na sprzedaż (najlepiej jakąś byle jaką i nie za drogą  :mrgreen: ) to proszę o kontakt - najchętniej dwuczęściową, bo chciałbym ją do rowerka wyprawowego wstawić a kierownica nie jest do końca prosta, więc mógłby być problem z taką jednoczęściową.

p.s. jest to jakiś nowy wymysł? W sklepach rowerowych nie wiedzieli o co mi chodzi  :shock:

"Ja wolę byc ostatni, zamiast zostać na przedzie, przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie"

Offline ostry7

« 18 Kwi 2011, 21:38 »
co powiecie o tej ---> http://allegro.pl/kierownica-lemondka-tranz-x-i1558053343.html   ?

chodzi głównie o to czy nie za krótkie te ramiona, bo jakaś super nie musi być jak na początek to raczej chcę jak najtańszą dorwać   :P

"Ja wolę byc ostatni, zamiast zostać na przedzie, przynajmniej nie muszę się wciąż oglądać za siebie"

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
« 18 Kwi 2011, 22:41 »
ostry7, właśnie taką mam. Przeczytaj sobie moje dwa posty z poprzedniej strony tematu. Generalnie nie jest zła jak za tą kasę. Ramiona nie wydają mi się za krótkie.
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline ostry7

« 18 Kwi 2011, 22:58 »
o dzięki tyle mi wystarczy  :D

Offline Barteusz

• Miasto: By-ca Kł./Wrocław
  • Na forum od: 27.01.2010
« 13 Cze 2011, 12:56 »
Od jakiegoś czasu kombinuję żeby pogodzić torbę na kierownicę z lemondką (JD-802).
Parę osób z forum poradziło sobie z tym poprzez zamontowanie drugiego mostka.
Z myślą aby też tak zrobić, poszedłem niedawno do rowerowego i niestety dowiedziałem się, że u mnie takie patent nie przejdzie :( . Po usunięciu podkładek zostaje mi ledwie 2,5cm wolnego miejsca na wciśnięcie dodatkowego mostka, a to jednak zdecydowanie za mało...
Ma ktoś z Was jakiś pomysł co z tym fantem zrobić? Uparłem się na lemondkę, a z torbą za nic nie chcę się rozstawać :| .

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 13 Cze 2011, 13:31 »
Mam ten sam problem i na razie doszedłem do dwóch rozwiązań
 - kupić nowy widelec.
 - wziąć jakiś normalny mostek i go bezczelnie ściąć do właściwego rozmiaru. Sądzę, że na potrzeby torby jedna śruba w zupełności wystarczy.

Pierwszy pomysł jest słuszny, tylko szkoda mi trochę kasy.
Drugi uznałem za dobry tylko to docinanie mostka mnie lekko zniechęca. Po pierwsze mi się nie chce, po drugie - efekt wizualnie będzie taki sobie, bo musiałby to zrobić ręcznie.

Offline Barteusz

• Miasto: By-ca Kł./Wrocław
  • Na forum od: 27.01.2010
« 14 Cze 2011, 13:02 »
Dzięki Borafu za poddanie pomysłu z upitoleniem kawałka mostka :) .
Chyba będę musiał tego spróbować, bo nie widzę innego rozwiązania.
Hmm, ciąłbyś górną czy dolną jego część?
Ciekawe jak będzie z jego wytrzymałością. Czasem mam kilka kg w torbie... :roll:

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 14 Cze 2011, 13:43 »
Dolną, górną byłoby trudniej. Pod pojęciem "dolna/górna" rozumiem tę stronę która jest na dole/górze, kiedy mostek jest umocowany na rurze sterowej tak, że jego koniec się wznosi.
W tym tygodniu podejdę do zaprzyjaciółkowanego serwisu i spytam czy mają jakiś mostek do utylizacji, który mógłbym wykorzystać. No, a potem się zobaczy.

Offline kajson

• Miasto: Nigdziebądź
  • Na forum od: 04.06.2011
« 28 Cze 2011, 16:24 »
Czy ktoś może widział jakąś niedrogą (najlepiej do 80zł) lemondke na 31,8mm kierownice?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 28 Cze 2011, 17:03 »
powinna być dobra.
http://allegro.pl/lemondka-nakladka-na-kierownice-jd-802-i1670308990.html

a jak masz obawy, to poszukaj kogoś w okolicy Nigdziebądzia kto ma taką i przymierz.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
« 28 Cze 2011, 17:27 »
Nie będzie pasować. Mam taką i wejdzie tylko na kierownicę 28,6.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum