Autor Wątek: Lemondka  (Przeczytany 115805 razy)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Odp: Lemondka
« 17 Wrz 2011, 12:19 »
Na Profi leżysz trochę niżej, JD-802 jest wyżej zamocowana nad kierownicą niż Profi, na Profi masz bardziej areodynamiczną pozycję, Profi ma więcje regulacji. Sam używam Profi, ale jeździłem na JD na rowerach znajomych i ona wydaje się bardziej wygodna, ale dużo też od roweru zależy, wysokości siodełka względem kierownicy itp.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 17 Wrz 2011, 12:25 »
Okej, czyli Profi mi się bardziej podoba.
Czy pozycja bardziej lub mniej leżąca nie zależy czasem od tego pod jakim kątem zamontujesz lemondkę w stosunku do kierownicy? Tzn. czy bardziej dziób będzie w górę czy nie?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

• Dominik
« 17 Wrz 2011, 12:27 »
Raczej nie bo jak ją zamontujesz pod za mocnym kątem to będzie Ci niewygodnie.

Offline Mężczyzna Freud

« 17 Wrz 2011, 12:46 »
To dziękuję. Raczej się zdecyduję. Jak już zakupię to podrzucę fotki ;)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

• Dominik
« 17 Wrz 2011, 13:02 »
Od razu warto też kupić owijkę, chwyt jest wtedy dużo wygodniejszy szczególnie jak sie jeździ bez rękawiczek.
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/264702_2177177866108_1146706977_32667428_5456454_n.jpg

Offline Mężczyzna Freud

« 17 Wrz 2011, 14:21 »
Ok. Dzięki za radę.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 17 Wrz 2011, 14:50 »
Więcej możliwości regulacji (wysunięcie ramion). Możliwość montażu na kierownicy 31.8
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 17 Wrz 2011, 18:02 »
Czy pozycja bardziej lub mniej leżąca nie zależy czasem od tego pod jakim kątem zamontujesz lemondkę w stosunku do kierownicy? Tzn. czy bardziej dziób będzie w górę czy nie?

Zupełnie od tego nie zależy. Zależy wyłącznie od wysokości samej kierownicy oraz od konstrukcji lemondki  w takim aspekcie, jak wysoko nad kierownicą znajdują się podłokietniki. Po zamontowaniu ustawiasz sobie kąt "dzioba" jak Ci wygodnie, ale łokcie i tak masz zawsze na tej samej wysokości względem kierownicy, zatem wysokość tułowia jest stała bez względu na kąt.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 19 Wrz 2011, 12:04 »
Dziękuję za fotkę.

Z Tranz-X widzę dwa modele:
Tranz-X Profi
Tranz-X JD-802

Zastanawiam się nad Profi, ale nie wiem na ile jej inny kształt w stosunku do JD-802 zmienia komfort jazdy (jej użycia, oparcia).
Ma może ktoś Profi albo ew. przemyślenia co do tego, która lepsza?

na Profi jesteś niżej. Daje Ci to niby trochę bardziej aerodynamiczną pozycję, ale jest to mniej wygodne. Ot, choćby Wilk narzekał na tą lemondkę. Brałbym jd-801:
http://allegro.pl/tranzx-jd-801-lezak-na-kierownice-i1805695297.html

w 802 te gąbki odpadają od chwytów, i nie masz chwytu 'na wprost'. A w 801 masz tą możliwość, bo za te prostokątne chwyty bardzo wygodnie się trzyma. Brakiem regulacji bym się nie przejmował... na takiej samej jeździ kolega sporo ode mnie niższy i też mu bardzo wygodnie.

A jak Ci nie spasuję, to mogę ją od Ciebie odkupić ;D a nuż przestaną toto produkować, a pewnie kiedyś tą swoją rozwalę...

Foty nie zrobię już niestety, bo rower leży u kolegi..
ale tu są jakieś:
http://allegro.pl/lemondka-do-kierownicy-do-roweru-szosowego-plock-i1818831023.html
« Ostatnia zmiana: 19 Wrz 2011, 12:16 Waxmund »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 19 Wrz 2011, 19:42 »
Freud, warto, żebyś zdawał sobie sprawę, że chociaż Wax jest bardzo zadowolony ze swojej lemondki, to chyba nie znam nikogo poza nim, kto by używał tego modelu. Ja mam tę, co się w niej "gąbki odklejają" i w życiu bym się na waxmundową nie zamienił. Przede wszystkim swoboda montażu: przy dwóch całkiem osobnych ramionach masz pełen wachlarz możliwości. Przy jednym pałąku musisz się zmieścić w konkretnym punkcie kierownicy. albo się uda, albo nie.

Po wtóre regulacja długości ramion. Po trzecie - wygoda tych odklejających się gąbek. Dla mnie bez porównania dzięki anatomicznemu kształtowi podłokietników. A jak się faktycznie odkleją, to bierzesz kropelkę i przyklejasz. A jak się odkleją i je zgubisz, to wycinasz kawałek starej karimaty, bierzesz kropelkę i przyklejasz. I masz nowe gąbki na sezon lub dwa lub trzy (zależy, ile jeździsz :wink: )

Aha, znam jeszcze dwie osoby, co jeżdżą na tej z odklejającymi się gąbkami i sobie chwalą :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 19 Wrz 2011, 20:08 »
Freud, warto, żebyś zdawał sobie sprawę, że chociaż Wax jest bardzo zadowolony ze swojej lemondki, to chyba nie znam nikogo poza nim, kto by używał tego modelu.
Tiaaa... Nie znasz nikogo takiego?  :-[

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 19 Wrz 2011, 21:08 »
Tiaaa... Nie znasz nikogo takiego?  :-[
Źle się wyraziłem. Powinienem był rzec: nie kojarzę, żeby ktokolwiek inny ze znajomych używał. Teraz lepiej? :P

Na całe szczęście dodałem "chyba" ;)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 19 Wrz 2011, 22:21 »
Miałem lemondkę jak Wax, tyle że z podłokietnikami jak u Mikiego. Mi i kilku innym osobom popękały [podłokietniki], dlatego z zazdrością patrzyłem na te klocki - ich nie da się popsuć!
Gdybym szukał lemondki dla siebie, wziąłbym tą proponowana przez Waxmunda (jeśli masz giętka kierownicę sprawdź czy się zmieszczą mocowania).

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 19 Wrz 2011, 22:38 »
Modelu Profi używałem, dla mnie zdecydowanie za nisko, okupiłem to bólem pleców. Jeśli kogoś interesuje to mogę ją sprzedać za 100zł (używana może ze 2-3 razy).
Szkoda, że się nie zgadało ze dwa miesiące temu. Kupowałem dla Carmeliany, nieco drożej niestety ;)

Offline Mężczyzna Freud

« 19 Wrz 2011, 22:49 »
Wilk - z chęcią odkupię tą Profi. Muszę się przekonać, że jest niewygodna ;)
Napiszę już na priv.

EDIT: Wysłałem wiadomość na PRIV z moimi danymi tele adresowymi i potwierdzeniem, że biorę. Ślij śmiało.

Może jeszcze udałoby mi się ją zamontować w rowerku przed czwartkiem - przez podróżą 340km do Kołobrzegu.
« Ostatnia zmiana: 19 Wrz 2011, 22:58 Freud »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum