Autor Wątek: Podróże rowerowe z osobami niepełnosprawnymi  (Przeczytany 1387 razy)

Offline Kobieta baran

• Miasto: Dolina Muminków
  • Na forum od: 07.01.2013
    • barannarowerze
Czy macie takie doświadczenie albo słyszeliście o takich wyprawach? Zrodził się jakiś czas temu taki pomysł. Dwie lub trzy osoby sprawne fizycznie, jedna- niepełnosprawna (żeby było łatwiej, odpadają osoby z niepełnosprawnością umysłową i niesprawnymi kończynami górnymi, raczej rozszczep kręgosłupa, nieudane operacje, ofiary wypadków), na handbajku, na lajcie. Myśle, że o sponsorów nie byłoby trudno. O chętnych do takiej wyprawy też nie.
Podzielcie się proszę doświadczeniem albo linkami albo skomentujcie. Tylko nie mówcie, że to jest miszyn impasibul.
Cytat: Wilk
Żona Waksmunda to nie z tych, które trzeba wozić tandemem ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
takie wyjazdy ostatnio organizował Karol Kleszyk, wprawdzie nie udziela się tutaj na forum, ale jest znany dużej części forumowiczów. był między innymi z niewidomym Pawłem w Andach [wjeżdżali tandemem na jakieś kosmiczne wysokości], oraz w Sierra Nevada z Kariną, która na hand biku wjechała na Pico del Velta - 3392 m n.p.m.

Bardzo pozytywny człowiek tak swoją drogą ;-)

http://wyprawyrowerem.pl/

Tylko nie mówcie, że to jest miszyn impasibul.

nie ma rzeczy niemożliwych  ;)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Jest całkiem sporo takich wypraw. Ze sponsorami.. no tak jak zwykle, jak się uda znaleźć, to sponsorzy są chętni. Inni trochę bardziej "domowym sposobem". Sami borykają się z cenami sprzętu (najczęściej kosmicznymi..)
Sam jeździłem z ludźmi niewidomymi. Tandem to dobra rzecz.

Np. wyrypa "autoreklamowa" Jarka Roli w Karkonoszach na bajeranckich handbike:
https://picasaweb.google.com/116678996988558145043/EkspedycjaKarkonosze2011

Parę lat temu dużo się mówiło o śp. Paweł Michalski w wyprawie na Nordkapp.
Jest faktycznie dużo uwag na temat jazdy z problemami.

Kojarzę jeszcze taką wyprawę rodziny z USA, pani jeździła na handbike, przejechali całą Amerykę Pd.. ale nie mogę na szybko znaleźć żadnego linka.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna ppiotr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.10.2012
Ojciec (sprawny) i syn (niepełnosprawny). Kiedyś jeździli bardziej rowerowo i wyprawowo, a teraz głównie maratony. Budzą spore kontrowersje. Ukończyli razem Ironmana.

http://www.teamhoyt.com

Jest kilka filmów o nich na youtube.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Przepraszam za offtopa. Jakie kontrowersje masz na myśli? Dawno temu to widziałem i wywarli na mnie wielkie wrażenie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Też mnie to intryguje...

Offline Mężczyzna ppiotr

Jego syn jest w takim stanie, że bierze wyłącznie bierny (w sensie fizycznym) udział w tych wszystkich wyczynach. Kiedyś oglądałem i czytałem materiały, w których poddane było to mocnej krytyce.

Trzeba przyznać, że jest różnica między sytuacjami, gdzie wspieramy osobę niepełnosprawną i ma ona czynny fizyczny (mniejszy lub większy) udział, a taką, gdzie osoba taka wyłącznie jest. Tym głównie były powodowane te kontrowersje. Jednym słowem, że ojciec po prostu go "wykorzystuje".

Z moich osobistych doświadczeń: w zeszłym roku, niedaleko Bekkafjord (północ Norwegii) wymijał mnie samotny rowerzysta. Przywitaliśmy się na odległość, on pojechał dalej. Już gdy dojechałem Mehamn ludzie pytali mnie czy nie widziałem po drodze rowerzysty w zielonym ubraniu. Potwierdziłem i dowiedziałem się, że on zamiast jednej nogi miał protezę, czego zupełnie nie zaobserwowałem. W te okolice dojechał z Francji i ruszał w dalszą drogę.

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
Okej, rozumiem Cie, ale byłoby to chyba kontrowersyjne gdyby jego syn rzeczywiście był nieświadomy tego co się dzieje i by nie było z nim kontaktu. A z tego co wiem (jak się mylę to niech mnie ktoś skarci) ale owy syn, pomimo, iż lekarze nakłaniali jego ojca do "uśmiercenia" ponieważ określili go "warzywem" nie posłuchał się, ba okazało się, że jest z nim kontakt, a obecnie chyba nawet posiada tytuł naukowy i gdzieś wykłada. Co za tym idzie, wnioskuje, że gdyby był wykorzystany przez ojca chyba by potrafił to powiedzieć, skoro ojciec odnalazł sposób na kontakt (chyba poruszanie powiekami) no i skoro jest w pełni świadomom inteligentną osobą.
Więc dla mnie to nie jest kontrowersja, no chyba, że rzeczywiście mylę się w swoich wnioskach a syn jest wykorzystany przez ojca, który podobno bardzo go kocha, pomimo jego choroby jego uczucie było cały czas szczere.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
... dowiedziałem się, że on zamiast jednej nogi miał protezę, czego zupełnie nie zaobserwowałem.
Mamy i w Polsce takiego kogoś. Henryk Fortoński ukończył trzykrotnie BBTour. Była już o tym mowa na forum :D

Offline Mężczyzna ppiotr

Oskar, zacznę od tego, że cytowałem to, co wywołuje kontrowersje u innych osób, nie u mnie.

Jeśli dobrze pamiętam jego syn jest pracownikiem uczelni, ale nie wykłada, tylko zajmuje się czymś innym.

To są bardzo trudne sprawy, dużo trudniejsze niż w niesławnym programie o takim tytule. Stephen Hawking też długi czas nie przyznawał się, że żona stosuje wobec niego przemoc, choć miał taką możliwość. Zaznaczam, że nie sugeruję, że tak jest w tym przypadku.

Ja osobiście mam opinię zbieżną z Twoją.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Kontrowersje? No chyba sobie żartujesz Ppiotrze...

Wjazd na mete Ironmana, i wywiad z chłopakiem i ojcem:
[ Invalid YouTube link ]t=267s

Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna ppiotr

Nie żartuje i nie napisałem, że u mnie wzbudza kontrowersje :P

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
U nas w Łodzi pewni pasjonaci/pasjonat konstruują i ciągle ulepszają 3-kołowy pojazd, który z przodu ma platformę na wózek. Na tę chwilę ma to już wspomaganie elektryczne napędu i jest chyba w pełni funkcjonalne. Nadal dopieszczają projekt. W razie potrzeby mógłbym poruszyć kontakty, na pewno ktoś z Masy Krytycznej itp. ma do nich dojście, więc może by pomogli sprzętowo gdyby ktoś planował wyprawę nawet z kimś totalnie sparaliżowanym ;) To dopiero byłoby coś.

Offline Kobieta goś

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.11.2011
Obecnie jest taki dość głośny projekt: W 80 rowerów dookoła Polski - organizowany przez Stowarzyszenie Travelling Inspiration z Krakowa. Cel - jak nazwa wskazuje. Przymierzają się także do zaliczenia stolic europejskich.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum